Драгослав Пакић: Не бисмо ни испали са Светског првенства да нас Муслин није тамо одвео

Испали смо са Светског првенства и то није први пут. Испали и Немци. Међу екипама које настављају такмичење нема ни Италијана, ни Холанђана, ни Чеха, ни… Дакле, много бољи су они којих нема – а међу њима смо и ми

СуперСрби, али ван терена (Фото: Felipe Trueba/EPA)

Фудбал би заиста био најважнија споредна ствар на свету да ФИФА није обична ФУФА. И да није судија из школе Хашког трибунала.

Поставити Немца за судију на мечу између „Швајцараца“ балканског корења и Срба, исто је као када би Србин судио утакмицу између Републике Српске и ФК Сарајева из Тузле за који играју побошњачени Новопазарци.

Најбољи одбрамбени играч швајцарског тима је био управо немачки судија Брих. На чистом немачком је рекао Албанцима, Шиптарима, Африканцима, Бошњацима, Хрватима и другим Швајцарцима: „Сви, сви, сви у напад, а ако дође до контре, ја им свирам фаул у нападу.“ Речено – учињено. Свирао је надахнуто. Руководство ФИФЕ је уживало. Имали су утисак да слушају Бахове фуге у извођењу посебно обдареног виртуоза на новом инструменту – судијској пиштаљци. На крају су, кроз додељене казне, цех за ту кафанску свирку платили управо Срби.

– Србима остављам могућност – саопштио је судија – да се ваде против Бразила јер тамо неки њихов песник рече: „Нека буде што бити не може!“

Срби су се немачком судији осветили са три гола ратоборних Викинга који покисле Немце вратише кући – где их одушевљено дочекаше мигранти и други незвани гости.

Највећу кривицу за наш неуспех ипак сноси Муслин који нас је одвео мечки на рупу заборављајући да Швајцарци целом свету продају управо рупе. Заједно са сиром. Ми бурек са сиром, а они рупе са сиром, па ти види ко више зарађује и чији су производни трошкови већи…

Осим тога, иако смо знали да идемо да са ђаволом тикве садимо, ми смо за селектора поставили никог другог до КРСТајића. И враг је однео шалу.

Али, добро – испали смо и то није први пут. Испали и Немци. Међу екипама које настављају такмичење нема ни Италијана, ни Холанђана, ни Чеха, ни…

Дакле, много бољи су они којих нема – а међу њима смо и ми. Ми недостајући бисмо могли да организујемо квалитетније првенство. Ови што су се квалификовали постижу голове или са беле тачке, или су то аутоголови, а највећи број згодитака се постиже у продужецима. „Зауставном времену“, како један коментатор победоносно најављује тај део игре покушавајући да укупно светско гледатељство убеди како се време ипак може зауставити. Управо због тог детаља ФИФА размишља да се убудуће утакмице играју само у „зауставном времену“ јер су голови ипак шлаг на торту сваке утакмице.

Неки од посматрача ТВ преноса упутили су Управи телевизије, овлашћеној за пренос утакмица, протестно писмо у коме траже да ТВ Управа скрене пажњу коментаторима, читачима статистичких података, да је у неким тренуцима утакмице много важније шта се дешава у шеснаестерцу противника него податак како се зове и колико година има тетка левог бека која се породила пре тридесет пет година баш у тренутку када је деда истог тог бека у 34. минуту постигао трећи, јубиларни гол, круну своје блиставе фудбалске каријере. У образложењу свог захтева навели су пример чувеног Младена Делића, познатог по узречици: „Ма, јуди, је ли то могућееее“? Његов обичај је био да за критичне ситуације пред „Звездиним“ голом не престаје да понавља: шанса, шанса, шанса, а када је иста ситуација пред чуварем мреже „Хајдука“ уздрхталим полугласом, као да се Богу моли, шапуће: опасно, опасно, опасно. Али, пошто је легендарни Делић у сваки делић преноса уносио дух, срце и љубав према спорту, то му нису замерали ни Звездаши, ни Хајдуковци. Подједнако су га и ценили и волели и једни и други, поготову кад је Звезда била прва, а Хајдук други. Да је сада међу нама за скупог Бразилца Неимара, Младен би рекао, као накда за браћу Вујовиће, да је Неимар „боји падаћ, него нападаћ“!

Пошто је фудбал ипак само игра не би требало придавати баш толику пажњу чињеници да смо доживели дебакл. Много важније и много тужније од тога би било ако би којим случајем Швајцарци, или, не дај Боже, Хрвати, освојили прво место. И то је оно што би требало да нас брине.

НАПОМЕНА: Са два гола у немачкој мрежи, Јужна Кореја је, у знак сећања на Југославију, само ставила тачку на „Ј“.Categories: Сатиристика

Tags: , , ,

1 reply

  1. Како се нама много шта лудачки и покварењачки догађа, мало ме чуди да неко већ не тврди да је највећи „кривац“ за неуспех на Светском првенству у Фудбалу ове године у Русији баш Славољуб Муслин. Откуд му било право да се „дрзне“ да нас квалификује за то учешће. да нисмо учествовали, не бисмо могли бити ни поражени. Дакле, оби што су сменили Муслина пред сам одлазак на такмичење „знали“ су шта раде. Казнили су га сменом на време. Не би ме изненадило да ФСС објави да су они, у ствари, хтели да помогну Муслину да се не „обрука“. Можда су у ФСС све саме баба Ванге, па су знале да ћемо се тамо брукати, па су сменили Муслина који се у квалификацијама са српским тимом није обрукао. Напротив, Показао се као велики тренер, селектор и стручњак у фудбалу. Можда у ФСС сада очекују да их Муслин новчано награди за то што су га сменили!.

Оставите коментар