О (не)повлачењу признања Косова: Твитом на ноту

После сваког званичног саопштења неке државе да је донела одлуку о повлачењу признања Косова, Беџет Пацоли на „Твитеру” узвраћа да Београд измишља

Фото: Пиксабеј/Монтажа: З. Милутиновић

„Петорци” латиноамеричких и афричких држава – Суринаму, Гвинеји Бисао, Либерији, Бурундију и Сао Томе и Принципе, које су повукле одлуку о признању Косова, прикључила се ових дана још једна – „пет пута већа од Србије, није из Африке, а независност Косова признала пре шест година”. О којој је земљи реч, Ивица Дачић је затајио од јавности, све док данас или сутра не стигне и званична нота јер би у противном била изложена великим притисцима утицајних западних савезника Приштине. Дачићевом опису, како се ових дана спекулисало у медијима, највише одговара Папуа Нова Гвинеја.

Притисцима о којима говори Дачић била је пре недељу дана изложена Либерија. Само неколико сати пошто су министар спољних послова Србије и његов либеријски колега Гбезонгар Милтон Финдли у Београду показали ноту ове земље којом се поништава признање независности Косова, амерички и енглески амбасадори су од новог председника те државе Жоржа Веа тражили да прими косовског министра спољних послова Беџета Пацолија.

И тако је Пацоли отпутовао у Монровију, срео се с либеријским председником и на „Твитеру” и „Фејсбуку” написао да ће „Либерија снажно подржати чланство Косова у међународним организацијама”, као и да ће отворити амбасаду у Приштини. И пре пута, упркос Финдлијевом обраћању јавности и ноти којом је доказивао став своје земље, Пацоли је тврдио да Београд све измишља и позивао се на сајт Министарства спољних послова те државе. А на сајту је стајало обавештење да „Влада Либерије демантује извештаје на неким друштвеним мрежама о укидању дипломатских односа с Косовом”. Дачић је накнадно објаснио да је ову „информацију” на сајт поставио заменик министра спољних послова ове државе који је, иначе, како је рекао, албански лобиста.

Јелена Церовина

Први део наслова: Стање ствари

(Политика, 1. 7. 2018)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

Оставите коментар