Иванов званично одбио да потпише споразум о новом имену БЈР Македоније

Иванов је упозорио да потписани споразум доводи Републику Македонију у положај подређености и зависности од друге државе, односно Републике Грчке

Ђорђе Иванов (Фото: З. Анастасијевић)

СКОПЉЕ – Македонски председник Ђорђе Иванов званично је одбио је да потпише указ о проглашењу Закона о потврђивању коначног споразума, који су потписали представници Атине и Скопља о новом имену те бивше југословенске републике, јер, како је навео, тај споразум нема уставни основ и није ратификован у складу са Уставом.

„На основу члана 75 Устава Републике Македоније, донео сам одлуку да не потпишем Указ о проглашењу Закона о потврђивању коначног споразума за решавање разлика које су описане у Резолуцијама 817 (1993) Савета безбедности Уједињених нација, и 845 (1993) за престанак важења Привременог споразума из 1995. године и за успостављање стратешког партнерства између страна које је Скупштина Републике Македоније усвојила на седници одржаној 20. јуна 2018. године”, навео је Иванов у писаној изјави достављеној медијима.

Према речима Ивана, разлози за непотписивање су јер, како каже, није овлашћен да потпише Указ о проглашењу поменутог закона.

„Један од стубова моје политике у изборном програму за 2014. годину је тај што не прихватам промену Устава у циљу промене уставног имена. Не прихватам идеје или сугестије које би угрозиле македонски национални идентитет, посебност македонског народа, македонски језик и македонски модел коегзистенције”, навео је Иванов.

Подсећа да је за његов изборни програм тада гласало 534.910 грађана и изабрало га за председника Републике Македоније.

„ Споразум излази из оквира резолуција 817 (1993) и 845 (1993) Савета безбедности Уједињених нација, јер говори о ‘разлици над називом државе’ а не о ‘разликама’“, каже Иванов.

Према његовим речима, поменути споразум Атине и Скопља „нема уставни основ и није ратификован у складу са Уставом”.

„У складу са чланом 118 Устава Републике Македоније, међународни уговори ратификовани у складу са Уставом су део унутрашњег правног поретка”, навео је Иванов.

Иванов је упозорио да потписани споразум доводи Републику Македонију у положај подређености и зависности од друге државе, односно Републике Грчке.

„Према члану 308 Кривичног закона, ‘Грађанин који доведе Републику Македонију у положај подређености или зависности од друге државе, казниће се затвором у трајању од најмање пет година’“, навео је Иванов, пренео је портал Нова.

Ставише, Кабинет Иванова сматра да „легитимизација овог споразума ствара правне последице које су равне злочину”.

Након ратификације споразума у „македонском парламенту, МСП је обавестила Атину, а Грчка је јуче послала писма у којима је навела да је сагласна за чланство Македоније у НАТО и ЕУ, од које тек треба да добије датум за отварање преговора о прикључењу Унији.

Споразумом није предвиђено да Закон о ратификацији буде објављен у Службеном листу, за шта је потребан потпис Иванова.

Споразум ће ступити на снагу тек након што тек након што га потврди грчки парламент, а то ће се догодити након што Македонија направи предвиђене измене Устава.

Стога, наводи портал Нова, у овој фази потпис Иванова нема значајну важност.

(Танјуг/Политика, 26. 6. 2018)Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s