Александар Вучић: Пре мог потписа народ ће рећи шта мисли о решењу за КиМ

Договорено да се сви проблеми решавају у миру – Представници Европе ће чешће долазити у Београд – Да сачувамо народ и не допустимо нову „Олују”

Александар Вучић, Федерика Могерини и Хашим Тачи јуче у Бриселу (Фото: Твитер/М. Коцијанчич)

У дијалогу Београда и Приштине у Бриселу, који је јуче настављен на високом нивоу, договорено је да се сви проблеми решавају у миру, поштујући једни друге и гарантујући безбедност грађана. То је за РТС изјавио председник Србије Александар Вучић после трилателарног сусрета с Хашимом Тачијем и високом представницом ЕУ Федериком Могерини, који су се први пут од 23. марта поново сусрели за истим столом, истим поводом.

Председник Вучић је истакао да ће тај договор поштовати обе стране и да је то важна порука за Србе на Космету али и за све грађане Србије јер „постоје питања на која немамо одговоре”.

„Поставило би се питање шта ако у току лета неко крене да заузима север Косова, шта би био наш одговор, да ли би био војни или да имамо још једну ’Олују’ или ’Бљесак’”, навео је Вучић.

Председник Србије је казао и да је постигнуто још неколико ствари важних за Србе с Космета, не желећи да о њима детаљније говори како не би, како је рекао, побољшао позицију Приштине или погоршао нашу позицију у дијалогу.

„Разговарали смо и о покушају да се усредсредимо на дијалог, да покажемо поштовање народа према народу и људи према људима. Нисам претерани оптимиста, али смо та питања отворили”, истакао је Вучић.

Говорећи о могућностима да се постигне коначан компромис, он је рекао да је за то потребно да буду укључене све велике силе, јер је немогуће без тога, али и да се српски и албански народ сагласе с тим компромисом јер „то нико не може да изведе без болних, али и без добрих ствари за оба народа”.

Он је у истакао и да се Београд у дијалогу бори да „имамо нешто а не ништа”.

„Компромисно решење разговора ће бити значајно за нас јер данас немамо ништа и то ништа смо добили и 1999, и 2004, и 2008. а онда смо га потврдили 2010. и 2011. године. Политика Србије мора да буде много одговорнија него деведесетих и двехиљадитих”, навео је Вучић.

Говорећи о могућим реакцијама јавности у Србији, он је оценио да ће и шовинисти имати прилику да говоре како су нечији интереси издати, а да ће „они из такозваног грађанског дела” говорити да је „све фолирање и да се никуд не стиже”.

„Стиже се, обезбедили смо мир за наш народ”, рекао је Вучић.

Председник Србије је најавио и да ће се посредством националне телевизије обратити јавности кад буде видео „имамо ли неку шансу да направимо неку врсту компромисног решења”. Он је поновио да такво решење неће потписивати, „већ ћемо с тим да изађемо пред народ који ће рећи да ли то жели или не”.

Вучић је оценио да у дијалогу морамо да укажемо поштовање и према другој страни, али и да задовољимо наше националне и државне интересе, као и да ће се разговори интензивирати.

„Представници Европе ће чешће долазити у Београд и када их видите и када их не видите, а и ми ћемо у Брисел долазити чешће”, закључио је Вучић, додајући да су у јучерашњим разговорима и представници ЕУ били веома конкретни и потрудили су се да на рационалан начин усмере дијалог у будућности.

(Политика, 24. 6. 2018)

Хашим Тачи: Састанак у Бриселу тежи него што се може описати

Председник Косова Хашим Тачи изјавио је у Бриселу да је састанак са председником Србије Александром Вучићем уз посредство високе представнице ЕУ Федерике Могерини „био тежи него што се може описати“, али да се ради о стогодишњем проблему.

Тачи и Могеринијева (Извор: Танјуг/Кабинет председника Србије)

„Нисам наиван да мислим да ћемо одмах пронаћи хитно и магично решење за будућност“, казао је Тачи након састанка.

Рекао је да ће споразумом о нормализацији односа обе стране добити много, али да је уплашен да ће, ако не постигну споразум, изгубити много више, јер би то штетило европској будућности земаља, које би остале изоловане.

„Не можемо остати жртве горке прошлости, већ треба да гледамо ка бенефицијама за будућност земље и наших грађана“, казао је Тачи.

Тачи је рекао да су се са Вучићем сагласили да се дијалог настави у правцу постизања коначног решења, али није искључио могућност да до коначног споразума не дође.

(Бета/Н1, 24. 6. 2018)

Завршени разговори Могерини с Вучићем и Тачијем у Бриселу

Висока представница ЕУ Федерика Могерини састала се данас у Бриселу одвојено, а затим и заједно, с председницима Србије и Косова Александром Вучићем и Хашимом Тачијем. Према најавама, на столу су били разговори о елементима споразума о свеобухватној нормализацији односа.

Тројни састанак Могеринијеве с Вучићем и Тачијем почео је нешто пре 17 сати.,

„Тешки разговори, наше позиције су и даље значајно удаљене“, изјавио је потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, а преноси РТС.

Став је Европске уније да Приштина неодложно мора кренути у формирање Заједнице српских општина (ЗСО), али ће на преговарачком столу делегација Београда и Приштине бити такође „спровођење свих договора“ у Бриселском споразуму, укључујући енергетику и нагодбу око електране Газиводе на северу Косова.

То су агенцији Бета пренели европски дипломатски извори који су указали и на изјаву председника Спољнополитичког одбора Европског Парламента Дејвида Мекалистера, која одражава ставове Немачке и још неких чланица ЕУ, да је „приоритет стварање Заједнице српских општина, али и да се питање енергетике мора решити“.

Мекалистер је у расправи о резолуцији о Србији у СПО ЕП подвукао да „Србија и даље улаже напоре за нормализацију односа с Косовом“, нагласивши да „и Косово и Србија морају да делају у доброј вери и благовремено на примени постигнутих договора“.

Званичници у окружењу високе представнице Федерике Могерини су предочили да се од Приштине „императивно очекује“ да до почетка августа, како су обећале косовске власти, буде израђен статут ЗСО.

Власти у Приштини су се досад, а то је преко пет година од потписивања Бриселског споразума, оглушавале од почетка примене кључног договора о ЗСО.

Власти у Београду су то, оцењују дипломате неких земаља изван ЕУ, мада то мишљење деле и неке чланице ЕУ које нису признале Косово, сматрале да је то препорука неких „моћних светских заштитника“ Косова да се од Београда изнуди што више и нарочито дође до повољнијег положаја Косова у преговорима о потписивању свеобухватног правно обавезујућег споразума о нормализацији односа с Београдом.

Сада је дошло до преокрета у тој ситуацији јер Београд јасно ставља до знања да никакав споразум није могућ пре него што се крене у формирање ЗСО, што је јемство за институционалну заштиту српског живља и верско-културне баштине Срба на Косову.

Према најавама, на столу би требало да буду разговори о елементима споразума о свеобухватној нормализацији односа између Београда и Приштине.

Председник Вучић је, говорећи о дијалогу с Приштином, рекао да „српска делегација, као и досад, нема никакве предуслове“.

Он је додао да није ни оптимиста, ни песимиста и да је посао државне делегације да штити интересе свог народа.

Председник Косова Хашим Тачи је рекао да ће се на састанку у Бриселу размотрити остваривање свих досадашњих споразума и сагледати могућности за постизање коначног, правно-обавезујућег споразума Косова са Србијом.

Ова рунда дијалога је прва после марта ове године и дипломате у Бриселу кажу да је у међувремену дошло до праве кризе у преговорима, уз сукобе и неслагања у власти и политичким круговима у Приштини, али и ставу Београда да ЕУ ништа не чини да приволи Приштину да испоштује кључни део Бриселског споразума, а то је ЗСО.

Видљив притисак на дијалог врше и Американци који траже да се што пре крене у склапање коначног споразума о сређивању односа Београда и Приштине, мада они то виде као превасходно неку врсту признавања Косова од стране Србије.

Из Вашингтона су Београду стизале и поруке да ће се зајамчити формирање ЗСО и заштита српских цркава и манастира ако српске власти пристану на улазак Косова у међународне организације, дакле и у УН, што би било признавање Косова, али је то Београд одбацио.

У круговима Федерике Могерини су такође оповргнуте тврдње да се мења формат Дијалога и да би у преговоре требало да се укључе непосредно Американци, а чули су се и гласови да ће се укључити и један високи немачки дипломата који је био шеф УНМИК-а на Косову.

(Бета/Н1, 24. 6. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Неима, не постоји ниједна тапија србска на којој ће какав нитков и издајник жврљати и шкрабати своје непомен име, лизнутим палцем ил’ кажипрстом ( у случају изопаченог вучића који наместо кажипрста има два средња прста – једним да гура наочаре на врх носа, а другим, да чачкајући нос уђе “ дубоко “ у себе и најзад изврши самоспознају – остаје само лизани палац као доказ писмености ) Србију и Србље, у пуноти своје болесне огреховљености слати на губилиште… Као што лубеничар са Уба, звекан и ђилкош глишић, од вучића кум и слепи извршитељ васколиког непочинства које у дијаболичности својој, у самообмани и подлости AV намисли, своју писменост своди на вештину исписивања троугластог чепа на бостану, тако и вучић свој потпис палцем болесно жели учинити повесним и историјским, не марећи у својој злурадости што је у питању смртна пресуда за Србију и све Српске земље, за све Србље и Србадију који суштину Заветно и Светосавско… Али, не бива и никад неће нестати Србије и Срба, нестаће само оваквих велеиздајника и изрода, смрт и заборав њима се хране, лизајући своје прсте после јела…

Оставите коментар