Блиц: Немачка предлаже да дијалог Београда и Приштине води специјални представник Уније

Немачка има жељу да у дијалогу између Београда и Приштине улогу преузме и специјални представник, а којег би именовала шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини

Извор: Снимак екрана/Н1

Немачка има предлог да уместо шефице дипломатије Европске уније Федерике Могерини преговоре Београд-Приштина у Бриселу води специјални представник Уније, пише Блиц.

Дијалог између Београда и Приштине од прве рунде, одржане у марту 2011. године, води Брисел.

Последњих месеци се говори да би могао да буде настављен у новом формату, у којем би Америка била укључена као саветник, што би одговарало Приштини, али и Русија, што је идеја Београда.

Немачка има жељу да у дијалогу између Београда и Приштине улогу преузме и специјални представник, а којег би именовала шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини. Као разлог се наводи то што се Могерини истовремено бави са више послова и нема времена да пуну пажњу посвети дијалогу и решавању проблема до којих у току преговора долази. Отуд и идеја да на сцену ступи специјални представник, наводи извор листа.

Предлог је образложен убрзањем дијалога.

„Идеја је да шефица ЕУ дипломатије сама одреди ко ће бити тај специјални представник. Ипак, питање је да ли ће до тога доћи у наредном периоду“, рекао је саговорник листа.

Ове наводе Блицу је потврђио и шеф српске дипломатије Ивица Дачић, који каже да је питање какву корист би Србија имала од тога.

„Чисто сумњам да би од тога Србија имала користи, зна се какво је расположење земаља Запада ка Београду и статусу у дијалогу. Питање је и ко би био тај специјални саветник, какав би његов став према Србији био. Јасно је да је циљ тог предлога да се питање Косова реши што пре могуће, односно да се притисак повећа, наравно више на Београд него на Приштину“, оценио је Дачић.

Наслов и опрема: Стање ствари

(ФоНет/Н1, 20. 6. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар