Додик тражио већу економску помоћ од Србије, Вучић прихватио

Вучић и Додик су оценили да реализација заједничких инфраструктурних пројекта од виталне важности за повезивање Србије и РС, истовремено доприноси економском развоју читавог региона

Милорад Додик и Александар Вучић (Фото: Танјуг/Димитрије Гол)

Председник Србије Александар Вучић и председник Републике Српске Милорад Додик разговарали су у Београду о унапређењу односа Србије и РС, ситуацији у региону и заједничким инфраструктурним пројектима.

Вучић и Додик су оценили да реализација заједничких инфраструктурних пројекта од виталне важности за повезивање Србије и РС, истовремено доприноси економском развоју читавог региона, саопштила је прес служба председника Србије.

Додик је тражио још значајнију економску подршку Србије, што је председник Вучић и прихватио, наводи се у саопштењу.

Вучић и Додик разговарали су и о наставку заједничког обележавања важних датума из културе, историје и традиције српског народа.

(Бета/Н1, 15. 6. 2018)

Додик са Вучићем о КиМ, инфраструктурним пројектима…

Знамо колико је тешко преговарати о тако круцијалном и важном питању као што је КиМ, али исто тако сматрамо да је РС национални приоритет за Србију као државу, јер тамо живи 1.200.000 Срба, подвукао је Додик

Фото: Бета

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да је на састанку са српским председником Александром Вучићем разговарао о разним темама, међу којима су КиМ, инфраструктурни пројекти и предстојећи избори у БиХ.

„Највећи део разговора смо посветили ситуацији око Косова. Вучић ме је упознао са свим позицијама у вези са тим, одређеним предлозима и својим ставовима”, рекао је Додик и додао да разуме позицију председника Вучића, који не прихвата да се направи било какво решење на штету Србије и српског народа.

Након састанка са Вучићем, који је трајао више од сат времена, Додик каже да га је председник Србије обавестио да ће се разговори између Београда и Приштине наставити у Бриселу крајем овог месеца.

Поручио је да је веома важно да људи у Србији, без обзира на којим политичким позицијама се налазе, подрже и ојачају преговарачку позицију Вучића и делегације Србије на тим разговорима.

Додик је истакао да су односи Србије и РС никада бољи, и нагласио да је РС, без обзира што је то табу тема код неких „западњака”, заинтересована за добра решења у Србији, нарочито када је реч о КиМ, те да не одустаје од подршке таквим решењима.

„Знамо колико је тешко преговарати о тако круцијалном и важном питању као што је КиМ, али исто тако сматрамо да је РС национални приоритет за Србију као државу, јер тамо живи 1.200.000 Срба. Ту лекцију једног дана морају да науче не само они у Сарајеву, већ и они на Западу”, подвукао је Додик.

Он је додао да се са Вучићем договорио да се одржи заједничка седница двеју влада крајем августа у Требињу, као и да након тога посете Фочу где ће, додаје, Србија и РС заједнички градити две електране на Дрини.

На питање да ли очекује Вучићеву подршку као кандидата за члана Председништва БиХ, Додик је рекао да се Србија у то неће мешати, већ прогласио победу на предстојећим изборима.

„Могу овог тренутка да прогласим победу на тим изборима јер сви релевантни показатељи говоре управо то. Очекујем апсолутну победу на свим позицијама, не само за мене као члана Председништва БиХ, него и за председника Републике госпођу Жељку Цвијановић која је, по мом мишљењу, показала значајно умеће и одговорност према српском народу и РС”, рекао је Додик.

Такође, Вучића је информисао о реализацији програма подршке који је Србија дала РС у два наврата.

„Обавестио сам председника о различитим фазама реализације тих пројеката. Неки се раде, а неки су у фази пројектовања”, рекао је Додик и захвалио Вучићу на подршци која се пружа РС.

Како је додао, председнику Вучићу је указао и на неколико пројеката које би Србија и РС требало заједнички да реализују, а то су свакако изградња ауто-пута од Дрине према Бијељини и пројекти одбране од великих вода.

Додик је рекао да је Вучића упознао и са проблемом миграната, наводећи да је Србија са тим проблемом суочена далеко више него РС.

Истакао је да РС нема намеру да прави сабирне, или било какве друге центре, те да у том погледу нема ни новчаних средстава које би одвојила за подршку и одржавање тих центара.

Током изјава, председник Удружења киднапованих и несталих са Косова и Метохије Сима Спасић стајао је са стране, држећи транспарент на којем је писало „Европска унија да омогући потписивање правно-обавезујућег споразума РС са БиХ”.

Након изјава, Додик му је пришао, а потом га је Спасић позвао да дође у Спомен собу „Косметске жртве”, где ће бити обележено 20 година од прве масовне отмице Срба.

(Танјуг/Политика, 15. 6. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading