Александар Вучић: Народ ће имати реч у решавању косовског питања, један начин референдум

Од људи у Србији се ништа не крије. Шта имамо да кријемо? Боримо се да добијемо нешто за Србију. Кад будем имали нешто, изаћи ћемо пред народ, напомиње председник Србије

Плашим се да су Албанци решили да уз нечију прећутну или суштинску подршку не само унесу немире и страх међу Србе, већ и да предузму неке друге мере, каже за РТС председник Србије Александар Вучић. До решења косовског питања вољом народа, ако треба – и на референдуму, поручује председник. Додаје да ће плате у јавном сектору бити повећане пре краја године.

Александар Вучић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је веома забринут последњим догађајима на КиМ јер, како каже, зна „како је то ишло до 2003. године“.

„Тада смо имали усаглашену причу ‘стандарди пре статуса, стандарди пре статуса’. Стандарди ни тада нису постојали као ни данас. Некакав клик, окидач за давање тзв. независности су били немири и нереди. У свему овоме ме брине то што знам да све ово што раде не раде сами“, истиче председник.

Изјаве Албанаца су застрашујуће, каже Вучић додајући да га брине апсолутно ћутање међународне заједнице.

„Они (Албанци) у лице кажу Европи и свету ‘нас не интересује ЗСО, нас не интересује Бриселски споразум’. Они не желе да проведу оно што је међународни уговор, а међународна заједница, која је гарант, ћути и не занима их“, наглашава председник Србије

Молим људе у међународној заједници да воде рачуна о томе, додаје Вучић.

Подсећа да се само од 5. маја догодило више напада на Србе: „Ухапшен је Србин Дејан Славић без разлога, забрањено Звезди да гостује, нападнута породица Марковић, запаљени објекти Драгиши Митровићу, каменована амбуланта у Сувом Долу, код Петрича нападнути Срби, усвојен предлог статута ‘Трепче’, нападнута породица Матковић, забрањен улаз Борису Малагурском“, упозорава председник.

Пред сваког европског званичника изнео сам Бриселски споразум, каже Вучић и напомиње да они на то немају шта да кажу. „Седе, стоје, шта год, погледају у плафон и то је то“, указује председник.

Када је реч о захтевима Албанаца у вези са енергетиком, Вучић их пита: „Шта хоћете у енергетици?“

Подсећа да у Бриселском споразуму стоји да треба наставити разговоре о енергетици, и да нису спроведене оне ствари које су договорене, а то је ЗСО.

„Они причају о споразуму који не постоји“, наглашава председник.

„До решења проблема и на референдуму“

Председник Србије каже да ће народ имати своју реч у решавању косовског питања, а један од начина, напомиње, сасвим сигурно ће бити и референдум.

Указује да су уложени огромна енергија и труд како би проблем био решен, а не да „бисмо преживели дан на власти као што су други проводили дане да би се богатили“.

Коментаришући критике да се од грађана крије нешто у вези са Косовом, председник одговара да се од људи у Србији ништа не крије.

„Шта да се крије? Зар они не знају како смо се глупо понашали 2008. када су прогласили независност? Шта имамо да кријемо? Боримо се да добијемо нешто за Србију. Кад будем имали нешто, изаћи ћемо пред народ“, напомиње Вучић.

Да ли ћемо добити подршку, биће, напомиње, питање наше свести и одговорности.

„Ако желите да мењате Устав, а на европском путу ћемо то морати, неопходно је да идете на референдум и да се грађани изјасне“, наводи Вучић.

„’Мирдита’ показала разлику између нас и њих“

Када је реч о фестивалу „Мирдита, добар дан!“, председник каже да је одржавање тог фестивала погодило многе грађане Србије и многе Србе.

„Имао сам по том питању тешку расправу са старијим сином и рекао сам оно што мислим. Мислим да смо показали разлику којом не треба да се хвалимо пред међународном заједницом. Треба грађани да се поносе. Док оне које иду да посете своје цркве каменују и туку, ми њих пуштамо“, напомиње Вучић.

Каже да је то показатељ демократског капацитета Србије и најбољи показатељ да је наша земља „постала нормална земља“.

„Ми се не плашимо да чујемо било чије аргументе, није проблем што су рекли ружне ствари о мени и руководству Србије, и једни и други који су учествовали, и Срби и Албанци“, напомиње председник.

У томе је, додаје, разлика између нас и њих јер „они који имају подршку западног света нападају децу и бебе“.

„У време турбуленција, сачували смо мир и стабилност“

Сумирајући годину дана проведених на функцији председника Србије, Вучић каже да смо постигли „добре резултате“ захваљујући грађанима Србије, али додаје да сматра да смо могли више и боље.

„Успели смо да превазиђемо бројне тешкоће које смо наследили и кроз много мука дошли до боље позиције за Србију“, напомиње председник.

У тих годину дана успели смо оно за шта су, каже, потребне деценије – да унапредимо слику Србије у свету.

То је, напомиње, важно уколико ствари посматрате и из политичког и из економског ракурса.

Додаје да је као председник Србије имао част да разговара са свим важним лидерима света.

„Три пута сам био у званичној посети Берлину, са (руским председником Владимиром) Путином сам се састао четири пута, са (турским председником Реџепом Тајипом) Ердоганом четири пута, са (председником Кине) Си Ђинпингом два пута, јапанског премијера смо угостили, састао сам се са премијером Индије, са (француским председником Емануелом) Макроном два пута, са бројним афричким лидерима, са људима из Латинске Америке, са (америчким председником) Трампом сам се видео… Сама та активност говори о раду који смо уложили“, додаје Вучић.

Напомиње да смо у тешким, турбулентним временима, поред свега што се дешава у окружењу и свету, успели да сачувамо мир и стабилност.

Прексиноћ је, подсећа, био гост на једном пријему у Паризу где је, каже, видео колико се ствари у свету дешава а које су њима важније од Западног Балкана и Србије.

„Успели смо да унапредимо демократски поредак и да, уз подршку коју сам давао Влади, имамо 4,6 одсто раст у првом кварталу, а завршили смо мај са 8,4 милијарде суфицита, а било је предвиђено 37,6 милијарди дефицита“, наглашава председник.

„Ускоро укидање Закона о привременом умањењу пензија“

Одговарајући на питање да ли је дефинитивна одлука да ће бити укинут Закон о привременом умањивању пензија, Вучић каже да ће бити „онако како је рекао“ и да ће закон ускоро бити укинут.

Међународни монетарни фонд се, каже, жали због одлуке да посебно помогнемо пензионерима који су најсиромашнији.

„Одлуке о нашим пензионерима доноси Србија, а не неко други. Онај који је имао пензију 100.000 имаће 110.000, онај који је имао 23.000 имаће 25.500, а то је огромна разлика. Ми желимо да помогнемо најсиромашнијима. Нисам за уравниловке, али желимо да смањимо јаз између сиромашних и богатих. Ако је то грех, носићу га на својим леђима“, истиче председник.

Додаје и да ће пре краја године бити повећане плате у јавном сектору.

„Просечна плата је данас између 420 и 425 евра, са повећањем плата и минималне зараде, приближиће се циљу од 500 евра. Сада чекам шта ће рећи политички противници, они нису разумели да тежак и напоран рад доносе резултате“, наводи Вучић.

„Економија Србије је нешто што хвале све светске и европске институције“, наглашава председник.

(РТС, 1. 6. 2018)

Александар Вучић: Албанце занима само заузимање севера

Приче да су забринути и да обе стране морају да испуне споразум, чувене синтагме које представљају еуфемизам за сопствену неодговорност, не могу више да слушам, поручио је председник Србије

Александар Вучић (Фото: Танјуг)

Председник Србије Александар Вучић упутио је данас јавну молбу међународним представницима да не само чују, већ слушају шта Албанци говоре, да добро разумеју њихове поруке и спрече њихов евентуални покушај упада на север и даље нападе на српско становништво.

Вучић је, у изјави новинарима, након учешћа на конференцији поводом покретања пројекта „Подршка жртвама и сведоцима кривичних дела у Србији”, у организацији Мисије ОЕБС-а у Србији, рекао и да је смисао приче о енергетском систему, које помињу албански представници на Косову, да узму север под контролу.

Он је казао да не би било проблема у томе што је говорио Рамуш Харадинај да не зна или није прочитао Бриселски споразум, иако се ради о 15 тачака на једној страни, као и да одлично познају тај документ а неће да га проводе у дело, већ чињеница да они то не говоре без знања западних ментора.

Вучић је подсетио да му нико није веровао када је говорио много раније да ће се држати Бриселског споразума као што се РС држи Дејтонског документа.

„Данас од Бриселског споразума беже Албанци. Нажалост не придржавају се ни они под чијем окриљем је склопљен. Не занима их примена. Србија је сваку тачку провела у дело, која се односила на њене обавезе. Албанци једну једину, а реч је о 6 од 15, то јест 40 одсто, нису такли, није их занимала”, критиковао је председник.

Подсетио је да је већ 20. априла, када су наводно кренули у примену, говорио да их то не занима.

„Знају то и њихови западни ментори и заједно са њима их баш брига што нису испунили. Приче да су забринути и да обе стране морају да испуне споразум, чувене синтагме које представљају еуфемизам за сопствену неодговорност, не могу више да слушам”, поручио је он.

Како је навео, ни Харадинај, Арифи, ни Хоџај никада не говоре ништа сами.

„Неки други говоре кроз њих и преко њих. Зато ме брину инциденти које нисмо имали у том обиму у последњих пет година. Брину ме јер се плашим да ће бити још оштријих и жешћих напада, а Србији су не захваљујући држави коју данас водим, већ ранијим владама прилично ускраћене могућности да на било који начин реагује на КиМ”, објаснио је он.

Вучић је, када је реч о захтевима да Србија испуни наводне обавезе из договора о енергетици, нагласио да не постоји никакав споразум у овој области.

„Они мисле да због притиска који постоји од две западне земље морамо брже боље да дамо Газиводе и Валач. Њих само занима како да окупирају север”, подвукао је он додајући да желе да узму и нашу електропреносну мрежу.

Вучић је подсетио да је приштинским властима нуђено заједничко управљање што су одбили.

Указао је да се Газиводе налазе на територији централне Србије и делом на територији Зубиног Потока, и да приштинске власти с тим у вези никада нису били заинтересовани да чују и слушају аргументе српске стране.

„Ми споразум о енергетици немамо. Они лажу и измишљају, и то раде отворено, нескривено”, закључио је Вучић. (Танјуг)

Мало се зауставите с држањем лекција Србији

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је његов став и став Србије кристално јасан по питању Босне и Херцеговине (БиХ) и поручио да они који држе предавања и лекције Србији с тим треба мало да се зауставе.

Вучић је, упитан за став Србије у вези с позивом председника РС Милорада Додика на државно уједињење Српске и Србије, рекао да не разуме потребу коју неки из региона имају стално да испитују став Србије, који је потпуно јасан.

„Што пута сам рекао да Србија поштује Дејтонски мировни споразум, територијални интегритет БиХ, као и ентитета РС унутар БиХ. Милион сам пута рекао то и никада другачију изјаву нисте чули”, подвукао је он.

И поред тога, констатовао, је тражи се од Србије да се некоме правда.

„Не пада ми напамет да се правдам за ставове који су кристално јасни, чисти као суза, док ставови других не само да нису јасни, већ и нису добронамерни према нама”, рекао је он.

Истакао је да је БиХ добар сусед и да желимо добре односе са њима.

„У стању ћу бити још много тога да истрпим, али мало се зауставите с тим”, закључио је Вучић. (Танјуг)

Вучић: Нисам чуо увреде ни нападе америчког амбасадора

Нисам чуо увреде ни нападе америчког амбасадора Кајла Скота на мој рачун и не знам да ли се то заиста догодило, али понављам да док сам председник Србије њом неће управљати ниједан страни амбасадор, рекао је данас Александар Вучић.

Упитан да коментарише недавну изјаву Скота, Вучић је, у паузи конференције о подршци жртвама и сведоцима кривичних дела, рекао да не зна о чему се ради, да то није чуо, али је поновио да су њега бирали грађани Србије, да њима одговара, а не грађанима Америке или било коме другом, а „поготово не њиховим политичким представницима”.

„Ми њих нећемо да вређамо, али тражимо само да искажу поштовање према Србији и ништа више од тога. Србија је независна и слободна земља, самостално доноси одлуке и док сам председник њом неће управљати ниједан амбасадор. Због тога је Србија изузетно цењена у свету”, поручио је Вучић.

Дневни лист Ало пренео је амбасадор да је Скот пред више десетина директора највећи фирми у Србији, а као гост на њиховој вечери, оптужио Вучића за „државни терор и неискреност на путу ка ЕУ”. (Танјуг)

Вучић: Ни Шешељ ни Јовановић нису моји

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће име градоначелника бити познато у законском року, да је седница заказана за 7. јун и да не види разлог зашто би већ данас морало да се зна име градоначелника или градоначелнице.

Вучић је упитао и да ли би прво требало да то јави одређеном медију или одборницима, и навео да још то не постоји у закону да се ради на тај начин.

Тако је, наиме, одговорио на питање телевизије Н1 додајући да је „све чисто” и у складу са законом кад је реч о градоначелнику, а седница на којој ће бити изабран је 7. јуна.

Упитан о одласку лидера радикала Војислава Шешеља у посету Милораду Улемеку Легији, приметио је да на другој страни свакога дана има педесетак „смешних покушаја” и емисија у којима се наводи да „то што ради Шешељ у ствари мисли Вучић”.

Како је рекао, то се прича и када се Шешељ заустави у намери да оде у Хртковце, или кад његови покушају да упадну на скуп „Мирдита”…

„Пре месец дана сте причали Чедомир Јовановић је мој”, приметио је и додао: „Није мој ни Шешељ ни Јовановић ни Шутановац”.

Све су то, додао је, политички противници, а сигурно његови нису ни Ђилас, ни Јеремић нити Јанковић, уз поруку да ће и даље да их побеђује на изборима.

Каже и да се сада по медијима мало–мало па наводи да је све као да живимо поново 90-е, на шта одговара: „Немојте да измишљате… јер сада је, на пример, 70 одсто мање убистава него 2001, 2002 године.”

Све је то узалуд, приметио је, јер сада неко хоће да прави другачију атмосферу, а на поновљено питање о посети Шешеља Легији рекао је: „Све сам вам рекао. Ако мислите да ли сам срећан због убијања Зорана Ђинђића – не нисам, мислим да је то страшно и мислим да сви они који су одговорни за то седе иза решетака и немам ту шта посебно да додам. Ако мислите да треба да узмемо мотку и ухапсимо некога због тога, сматрам да је то илузорно”. (Танјуг)

Етихад остаје у причи „Ер Србије”

Председник Србије Александар Вучић изразио је данас задовољство што „Ер Србија” не само да опстаје, у доба готово све авиокомпаније пропадају, посебно мале националне, већ успева да послује успешно.

Он је, одговарајући на питање новинара да ли „Етихад” остаје у „Ер Србији”, „Етихад” „остаје у причи” и да није обавештен о било чему другом.

„Сигуран сам да ће „Ер Србија”, што је страшно тешко, остварити профит ове године. Позивам Ер Србију да своју услугу у годинама пред нама додатно поправи на свим летовима, не само на прекоокеанским”, рекао је Вучић. Изразио је уверење да ће Ер Србија тиме имати још већи број путника и да ће моћи још успешније да послује.

„Готово све авиокомпаније пропадају, посебно мале националне не могу да опстану. Ми успевамо да успешно послујемо, а не само да опстанемо”, констатовао је председник Србије. (Танјуг)

(Политика, 1. 6. 2018)

Наслов и опрема: Стање ствариКатегорије:Вести над вестима

Ознаке:, , , , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s