Милорад Додик: Српска национална идеја 21. века – државно јединство РС и Србије

Не смемо оклевати да кажемо да је једна од ствари коју морамо остварити државно јединство Републике Српске и Србије. То је српска национална идеја овог века, нагласио је Додик

Бањалука: Седма међународна конференција о Јасеновцу

Председник Републике Српске Милорад Додик сматра да се страдање и убијање Срба у Јасеновцу мора на међународном нивоу окарактерисати као геноцид.

Додик је истакао да Република Српска подржава организацију Међународне конференције о Јасеновцу у Бањалуци, која је раније одржавана и у Њујорку и Израелу, те је заинтересована да се она у континуитету одржава и даје одговоре на многе изазове.

„Осим утврђивања чињеница за систем логора Јасеновац, треба ући и у позадину, односно припрему једног таквог злочина који се није десио само те године када се дешавао, већ је био део организоване припреме хрватских националиста још од самога почетка формирања заједничке југословенске државе тог времена“, рекао је Додик новинарима.

„Таква врста злочина не може застарити и сматрам да је на генерацији научника овог времена и политичара, али и будућих генерација, да истрају у захтеву да се страдање и убијање Срба у Јасеновцу окарактерише као геноцид. Није довољно да ми сами себи то говоримо“, поручио је Додик.

Отварајући конференцију коју су организовали Удружење Јасеновац – Доња Градина и Међународна комисија за утврђивање истине о Јасеновцу, рекао је да она треба да одговори на чињенице из времена које посматра, те да на неки начин перципира и будућност.

„Ми морамо афирмисати српску, националну, државну идеју као идеју будућности и морамо истрајати на томе и оваква места и јесу за то. Не смемо оклевати да кажемо да је једна од ствари коју морамо остварити државно јединство Републике Српске и Србије. То је српска национална идеја овог века“, нагласио је Додик.

Он је закључио да српско национално уједињење не сме бити табу тема барем код Срба јер имају историјско право на то.

„Морају се разбити крилатице о Републици Српској као геноцидној творевини и држави БиХ“, сматра Додик.

Он је упозорио да странци увек изнова налазе тренутке да би се направили историјски кораци против Срба због чега је идеја о Републици Српској за српски народ неприкосновена.

„Та идеја мора бити ојачана јер се урушава на сваки начин. Србима не дозвољавају да имају политичког и националног лидера ни у Србији, ни било где. Морамо на то да утичемо и дамо одговоре на ова отворена питања“, сматра Додик.

Председник Међународне комисије за утврђивање истине о Јасеновцу Србољуб Живановић подсетио је да је Доња Градина највеће стратиште на којем су Хрвати, римокатолици и муслимани убили стотине хиљада Срба, Јевреја и Рома за вријеме Другог светског рата.

„То је велика трагедија нашег народа. Највећи град Срба налази се у Доњој Градини и у јасеновачким логорима смрти. Никада не треба заборавити да је Хрватска била и остала једина држава која је имала концентрационе логоре за убијање деце“, нагласио је Живановић.

Он је додао да су Хрвати и муслимани убили 110.000 деце према извору хрватске штампе из Другог светског рата.

Удружење Јасеновац-Доња Градина и Међународна комисија за утврђивање истине о Јасеновцу организатори су Седме међународне конференције о Јасеновцу која се одржава у Бањалуци.

Конференција се одржава у време учесталих покушаја да се систем концентрационог логора Јасеновац не само потисне у заборав, већ да се број жртава минимизира, логор преименује у радни логор и – повлачењем разних непримерених паралела – редефинише сам појам геноцида, истакли су организатори у најави скупа.

Као и до сада, конференција ће бити посвећена научним и стручним погледима на геноцид почињен у Другом светском рату од Независне Државе Хрватске над Србима, Јеврејима и Ромима.

Учесници Конференције размотриће и појаву радикалних идеологија у контексту глобалних процеса.

На скупу ће бити представљено више од 30 радова, биће организоване две панел-дискусије, те промовисане три књиге.

Конференцији присуствују и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић, директор Секретаријата за вере у Влади Републике Српске Драган Давидовић, генерални конзул Србије у Републици Српској Владимир Николић.

Скупу присуствују и председник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић, председник Документационо-информационог центра „Веритас“ Саво Штрбац, те директори образовних и институција културе у Српској.

(Срна/Факти, 22. 5. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар