Епископ Атанасије (Јевтић): Компромис о Косову је велеиздаја

Митрополит Амфилохије и владика Атанасије одговарају на напад власти на СПЦ

За Косово важи оно што пише у Псалмима: ‘Снага није у броју, снага је у Господу’. КиМ је светиња, то знају сви који имају осећај за истинско људско достојанство. Али, то не разумеју ови којима је косовски завет поклоњење смрти. То показује колико је „брозомора“ завладала и да је време на површину избацило људе који мисле да су неке вође, а не знају да је Царство Небеско једина реалност овог света. Али, то су схватили Срби на КиМ и зато опстају – рекао је митрополит црногорско-приморски Амфилохије (Радовић) вечерас на округлом столу на Богословском факултету Београдског универзитета, коментаришући нападе на СПЦ поводом Саборског саопштења о КиМ, који се изјаснио против независности и поделе Косова.

Митрополит је нагласио да они који су нападали потписнике Апела за одбрану КиМ сад треба да се суоче са Сабором и поглаваром СПЦ.  Према његовим речима, реченицу патријарха Иринеја да „све што је на силу отето може да се врати, док поклоњено не може никада“ треба да „схвате и наши пуноглавци који не знају шта је народ и истински човек, него све жртвују дебелом цреву, прихватајући евро-америчку цивилизацију која је гора од комунизма“.

– Издајник и ноторни лудак Вук Драшковић изругује се Царству Небеском и криви Цркву. Срамота! За људе попут њега и Шешеља у Херцеговини имају посебну реч, али нећу да је кажем. А нови ‘титић’ решио је да влада као ‘брозомора’, али неће успети. Ништа их не слушајте. Компромис је велеиздаја – поручио је умировљени епископ бивши захумско-херцеговачки Атанасије (Јевтић),  који је затражио да Сабор СПЦ на следећем сабору канонизује двојуцу монаха – Харитона (Лукића) и Стефана (Пурића) убијене  1999. на КиМ.

Осим владика, свештеника, монаха, професора и студената Богословског факултета у публици су синоћ били и Бошко Обрадовић, Рада Трајковић, Ђорђе Вукадиновић, Млађан Ђорђевић, Владимир Божовић… Овај округли сто био је завршница целодневног симпозијума под насловом „Вера и мисао у вртлогу времена“, посвећеног богословском и архипастирском раду митрополита Амфилохија и владике Атанасија, који су који су последњих пола века обележили не само црквени него и јавни, па и политички живот на простору бивше СФР Југославије. Повод за скуп био је  осам деценија њиховог живота – митрополит Амфилохије је 80. рођендан прославио 7. јануара ове године, а владика Атанасије дан касније.

Ј. Тасић

(Данас, 15. 5. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

3 replies

 1. Недостаје само Артемије Радосављевић (рођен 15. јануара, али три године раније) па да се јединство поново успостави. Надам се да ће тако и бити.

 2. Са “пророчких“ речи треба да пређе на пророчка дела!
  Треба да се измири са својим братом Артемијем.
  У том њиховом разлазу не може бити “крива“ само једна
  страна,
  те је то разлог више да пожури са тим помирењем.
  Само да не долази код њега “хеликоптерском бизнис
  каласомКФОР-а“, као ономад, пре пар година, када је
  ко `ајдук провалио у Његову кућу, без Његове дозволе и
  присуства, и пронашао “благо цара Тројана“.
  Мислио је да ће пронаћи “доказе“ да свом брату што
  пре скриши врат, али је, пре тога, и сам имао проблема
  са /својим/ вратом!
  До сада, на основу “прикупљених доказа“ против свога
  брата Артемија, није нао ништа, на основу чега је могао
  бити кривично гоњен од световног суда и правоснажном
  пресудом осуђен за оно што Му се стављана терет.
  Што се тиче црквено-канонских ствари, ни ту ништа није
  очигледно доказано, јер нема правоснажне одлуке
  Црквеног суда, бар за сада!
  За настале последице у Цркви, по овом другом основу
  терећења, одговорност није мала.
  Али, све то може да се превазиђе ако епископ Атанасије
  Јевтић, будући иницијатор свега овога, оде своме брату,
  затражи од Њега опроштај и пружи руку помирења!
  Ако то уради, пружи руку помирења, то ће бити ПРАВО,
  ПРАВЦАТО ПРОРОЧКО ДЕЛО, ТОМЕ ЋЕ СЕ ВЕСЕЛИТИ
  – И НЕБЕСКА И ЗЕМАЉСКА СРБИЈА!!!
  То ће бити највише што се може урадири за КиМ, за
  Православну Србску Цркву и Православни Србски народ!
  То ће бити оружије којим ће се одбранити свеколико
  СРБСТВО!

  Дрган Славнић

 3. Нека би Милостиви Господ подарио нашем многостадалном народу опроштај многих сагрешења, истинско покајање, Веру непостидну, наду поуздану, љубав нелицемерну, заштиту од непријатеља унутрашњих и спољашњих, заштиту од свих кваритеља Вере, богослужења и Предања, заштиту од свих расколника, безбожника и јеретика!

Оставите коментар