Хрватска: Суд ослободио Томпсона због поклича „За дом спремни“

Читајући образложење пресуде, судија је навела да је поклич „За Дом спремни” саставни део стихова његове пјесме „Бојна Чавоглаве” коју је Томпсон сам написао

Фото: Танјуг

ЗАГРЕБ – Прекршајни суд у Слуњу ослободио је данас хрватског певача Марка Перковића Томпсона оптужби за ремећење јавног реда и мира, везано за поклич „За дом спремни” у оквиру извођења песме „Бојна Чавоглаве”.

Суд је одлучио да Томпсон није подстицао мржњу покличем „За дом спремни”, преноси Хина.

Томпсон, познат по величању усташтва у својим песмама и наступима, величао је тај поклич на концерту у Слуњу 5. августа 2017. на прослави годишњице акције „Олуја”.

Читајући образложење пресуде, судија је навела да је поклич „За Дом спремни” саставни део стихова његове пјесме „Бојна Чавоглаве” коју је Томпсон сам написао.

„Извођење пјесме није изазвало нарушавање јавног реда и мира, није било политичких порука којим би се узрујавали грађани и није доказано подстицао на мржњу, због чега га је суд ослободио оптужбе”, казала је судија, истичући да је током наступа на слуњском стадиону Томпсон песму „Бојна Чавоглаве” певао управо онако како је снимљена и да је то утврђено прегледом снимка наступа.

Како се наводи, Томпсонов адвокат је кроз доказни поступак истицао да се спорна песма, уз „За дом спремни”, изводи од 1991. године, да је од тада изведена најмање 1.700 пута на концертима уживо, али да певач никада због тога није био кажњен.

Доказни поступак проти Перковића окончан је 25. априла.

Томпсона је бранио адвокат Даворин Карачић, користећи се оригиналним носачем слике и звука, као и подацима Хрватског друштва композитора (ХДС), како би доказао да су речи спорног усташког поздрава у ствари стихови песме „Бојна Чавоглаве”.

Томпсон је и раније у медијима истицао како на том, као и на свим осталим концертима, није узвикивао никакав усташки поклич, већ је певао своје песме које су, као и код свих других аутора, заштићене законима Хрватске и да се оне као такве легално репродукују.

На почетку рочишта сведочио је службеник карловачке Полицијске управе Иван Крамарић, који је констатовао да је, на основу прегледања снимка концерта из Слуња, утврђено да је почињен прекршај јавног реда и мира из члана 5. Прекршајног закона, а да иначе „није било непримерених обележја нити контра песама, као и да је атмосфера била са националним набојем, све позитивно”.

На захтев Томпсоновог адвоката да се изјасни шта сматра спорним у поздраву „За дом спремни”, полицијски службеник Крамарић је одговорио да о томе не може да се изјасни, али и потврдио да након ранијих Томпсонових концерата у Карловачкој жупанији тамошња Полицијска управа није подизала оптужне предлоге.

(Танјуг/Политика, 2. 5. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар