Белгијски премијер донео у Београд нове предлоге за спровођење Бриселског споразума

Белгијски премијер Шарл Мишел донео је данас у Београд нове предлоге који се тичу спровођења Бриселског споразума, о којем ни он, нити његов домаћин нису изнели више детаља, пре него што буду размотрени унутар ЕУ

Председник Србије Вучић са премијером Белгије Мишелом (Фото: Танјуг)

Ако је платформа коју је предложила косовска влада оно што Приштина нуди као решење за нормализацију, онда не знам о чему уопште желе да разговарају, рекао је данас председник Александар Вучић упитан како коментарише најновију идеју Приштине

„Данашња „Политика” је дала тачан одговор на то”, приметио је, указујући на писање нашег листа да приштинска платформа дијалог чини бесмисленим.

„Та платформа представља практично њихову поруку: ‘Ми имамо све, све је у нашим рукама, ако Србија хоће да призна независност то је у реду, ако неће онда је крива за све’“, приметио је председник.

Рекао је да се нада да ће људи из ЕУ разумети у томе нашу позицију, те додао да је о томе говорио и с Могеринијевом приликом њене недавне посете Београду, те да је показао папире, који су, приметио је, увек на нашој страни, али и додао да на жалост сила није на нашој страни.

„Људи у Србији то треба да разумеју, јер ми смо слабији, не од Албанаца, већ од Америке и свих који подржавају независност Косова. Не преговарамо ми с Тачијем, већ с њиховим заштитницима, а то што пише на папиру, шта је то њих брига”, приметио је.

Навео је да је и Шарлу Мишелу, белгијском премијеру с којим се данас састао, показао да Бриселски споразум, из чега је јасно да Приштина није испунила оно што је договорено у Бриселу, да нису ни пипнули све док Срби нису сами најавили формирање Заједнице српских општина, а онда су ту могућност отказали, најављујући да ће почети с формирањем ЗСО.

„Тобоже су кренули да то спроводе, а ја вас питам шта су то урадили за последњих двадесетак дана. Рекао сам то и Могеринијевој, рекао сам да Албанци неће ништа урадити, ни испунити, јер да су хтели то би урадили у претходних пет година”, навео је Вучић.

Објаснио је да је реч о међународном уговору који је увек изнад националних законодавстава, али, констатовао је, они кажу – шта нас брига, ми имамо најмоћније савезнике.

У том је смислу поручио да, ако ЕУ буде имала такав приступ да тежи да се испуни оно што је договорено, можда се то и догоди, али, ако не буде имала тај приступ – наде су нам веома мале.

Напоменуо је, међутим, да постоји и други проблем, а то је да између себе разговарамо и будемо реални у томе шта тражимо и шта је најбоље за Србију.

„А то је да имамо поверење да ће урадити нешто они који за пет година нису испунили ни једну једину уговорну обавезу, а нико се због тога није узбудио. Али, да кукамо не вреди, да се жалимо немамо коме, остаје да радимо на поправљању ствари у Србији и да радимо на томе како да нађемо најбоље компромисно решење и за нас и за наш народ на КиМ”, рекао је српски председник на прес конференцији с белгијским премијером Шарлом Мишелом.

Људи, додао је, не треба међутим да рачунају на нешто чиме ће да буду нарочито задовољни, али истовремено не смемо да допустимо да дође до решења која су понижавајућа за Србију.

Мишел донео нове предлоге, потребан ангажованији приступ ЕУ

Белгијски премијер Шарл Мишел донео је данас у Београд нове предлоге који се тичу спровођења Бриселског споразума, о којем ни он, нити његов домаћин нису изнели више детаља, пре него што буду размотрени унутар ЕУ.

„Када се будем вратио у Брисел, поделићу с колегама сва та мишљења и ставове, али и неке могуће поступке, и у том контексту разговараћемо и о ЗСО, јер то је нешто где треба да разговарамо и где мора да се ради”, рекао је Мишел на заједничкој прес конференцији с председником Вучићем у Београду.

Додао је да је с Вучићем разговарао „о неким могућим поступцима, те о томе да би могли заједно да испробају одређене идеје”.

О томе ће с колегама из ЕУ такође разговарати, пренео је Мишел новинарима, како би, поручио је, ЕУ могла ангажованије да поступа и да би могла да изнађе стабилније решење, прихватљиво за све.

Он је тако одговорио на питање Танјуга како земље које баштине такве демократске вредности и владавину права, као што је Белгија, гледају на непоштовање међународних споразума, попут Бриселског, односно на чињеницу да Приштина као потписница тог документа пет година не спроводи обавезе које је споразумом преузела.

Мишел је рекао и да му је разговор са српским председником омогућио да види суштински како ми разумемо и тумачимо ставове у вези са спровођењем бриселских споразума, те поручио да ће то пренети и колегама из ЕУ по повратку у Брисел.

Ништа више није могао да каже ни српски председник:

„Не могу о тим предлозима да кажем нешто више, док то не буде део политике ЕУ и док неки неки други фактори не буду са тим предлозима сагласни”, рекао је Вучић.

Приметио је само да би ти предлози могли бити интересантни у будућности.

„Разговарали смо о Европском путу и најважнија тема је да ми имамо највећу препреку на путу ка ЕУ, а то је споразум који треба постићи са Приштином”, рекао је Вучић.

Истичући да је то за нас тешко питање, он је рекао да је свом саговорнику пренео да је Србија спремна на споразумна решења.

„Лаких решења нема. Ми смо спремни за тешке одлуке, али треба да постоји компромис са обе, а не са једне стране”, прецизирао је.

Навео је и да су он и белгијски премијер разговарали о различитим приступима одређеним решењима и проблемима, али да је потребно да регион буде у врху приоритета агенде ЕУ.

Он додаје да се нада да ће бити још сусрета, као и да је питање Космета питање будућности.

„Као што смо успели да смањимо јавни дуг, незапосленост, да имамо суфицит, мислим да и ћемо имати шансу да и тешке политичке проблеме решимо”, казао је Вучић.

Мишел: Ценим искреност и директан приступ Вучића

Белгијски премијер Шарл Мишел рекао је данас да веома цени искрен и директан дијалог са председником Србије Александром Вучићем и додао да Србију сматра кључним чиниоцем на Балкану.

„Ви сте кључни чинилац будући да носите значај регионалне димензије. Изузетно сте важни за Европу и будућност ЕУ”, поручио је Мишел на заједничкој прес конференцији с председником Вучићем.

Он, како каже, спада међу европске лидере који стављају стратешку позицију овог региона на врх приоритета.

„И управо захваљујући разговорима са вама могао сам да чујем ваше аргументе, ставове не бих ли што боље могао да разумем ваша размишљања и мотиве. Ако треба да се донесу важне одлуке важно је да се све стране суштински разумеју, а не само површно”, поручио је Мишел, обраћајући се председнику Србије.

Он је додао и да се многи елементи заснивају на тумачењу историје, али да мора да постоји и реалистички осврт на та питања.

„Разговарали смо са пуно поверења и искрености, веома ценим ваш отворен и директан тон. Разговори су били изузетно корисни и то је веома важно за наредни период и за ЕУ. Врло је важна дебата у ЕУ. Има пуно процеса који у наредним месецима могу да се искористе како би се начинио корак напред”, каже Мишел.

Према његовим речима, потребно је ухватити се у коштац са тешким питањима и потребна је политичка одговорност да би се све то решило.

„Веома ценим поруке које сте послали, а тичу се владавине права, слободе говора… Хвала што сте говорили о томе и хвала на томе шта сте предузели. ЕУ није пројекат који почива на пуким уговорима већ на озбиљним јаким вредностима које се уписују у логику мира, стабилности, демократије, безбедности”, закључио је Мишел.

Како је рекао, разговори које су водили он и Вучић данас и јуче били су веома плодни и њему је то веома важно, јер тако „види како је могуће даље јачати билатералне односе, комерцијалну, економску сарадњу, како да се повећа потенцијал за нове инвестиције”.

Једна од теме била је и сарадња полиција две земље, која се, како је приметио Мишел, одвија на задовољство обе стране. (Танјуг)

(Политика, 24. 4. 2018)

Advertisements


Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, , , , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s