Пререгистрација возила са српских на косовске таблице

У току је пререгистрација возила са српских регистарских ознака градова на Косову, на КС односно РКС регистарске таблице, јавља РТК Лајв

Пререгистрација је резултат Бриселског споразума о слободи кретања који су раније постигли Београд и Приштина.

Заменик косовског министра унутрашњих послова Милан Радојевић каже у интервјуу Радију Контакт плус да сви грађани који су власници возила са регистарским ознакама КМ, ПР, ГЛ и слично могу обавити пререгистрацију возила на КС или РКС таблице.

Радојевић каже да висина пререгистрације зависи од возила и да је регистрација на Косову скупља него „у централној Србији“.

Он подсећа да је пререгистрација омогућена пре више од месец дана када је бивши косовски министар унутрашњих послова потписао административно упутство које се односи на пререгистрацију возила са српских на косовске таблице.

Бриселски договор из 2011. године предвиђа да сви власници аутомобила са пребивалиштем на Косову морају да користе регистарске таблице КС (Косово) или РКС (Република Косово) и да се тако избаце из употребе таблице МУП-а Србије издате Србима на Косову, као што су КМ (Косовска Митровица) ПР (Приштина) УР (Урошевац) ПЗ (Призрен) ГЛ (Гњилане), које званична Приштина сматра илегалним.

Оне се иначе издају у измештеним косовским општинама у градовима Србије. Са њима се власници тих возила крећу само на северу Косова, или по централној Србији, али не и преко прелаза између Косова и Србије, осим на прелазима Брњак и Јариње на северу Косова.

Бриселски договор о регистрацији возила на ‘КС’ таблице спроведен је само у српским општинама јужно од Ибра али не и на северу Косова где су грађани углавном одбијали да пререгиструју своја возила, или да их уопште региструју, будући да се улицама севера Косова без проблема крећу и возила без икаквих таблица, на очиглед Косовске полиције.

Нови договор о регистарским таблицама из 2016, поред укидања српских таблица, предвиђа и укидање ‘пробних таблица’ које Србија издаје за возила са РКС таблицама.

(Данас, 22. 4. 2018)Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s