Због противљења Шпаније присуству тзв. Косова: Декларацију у Софији потписаће лидери ЕУ

Због противљења шпанског премијера Маријана Рахоја да се његов потпис нађе на Декларацији заједно са потписом представника Косова, дошло до компромисног решења да Декларација буде усвојена само од стране 28 земља чланица, а не у формату 28 + 6 партнера са Западног Балкана

Премијер Шпаније Маријано Рахој (Фото: Бета-АП)

Брисел – Амбасадори свих 28 чланица ЕУ, укључујући и Шпанију, одобрили су нацрт Декларације која би требало да буде прихваћена на самиту ЕУ-Западни Балкна у Софији, сазнаје ексклузивно Танјуг у Бриселу. „Нацрт Декларације је одобрио и амбасадор Шпаније при ЕУ. На самим земљама чланицама је да га прихвате”, рекао је Танјугу извор У бугарском председавању ЕУ.

Шпански Ел паис је раније данас објавио, позивајући се на неименоване изворе, да је Шпанија ставила вето на тај документ, јер, како су навели, премијер Маријано Рахој не жели да његов потпис буде на декларацији заједно са потписом представника Косова, које Шпанија не признаје.

Танјугов извор у бугарском председавању, међутим, демантује ту информацију и додаје: „Амбасадори су одобрили нацрт Декларације. Текст је сада послат земљама Западног Балкна на консултације”. Стални представници свих 28 земља чланица ЕУ нацрт декларације су одобрили на састанку одржаном прошлог четвртка у Бриселу.

У дипломатским изворима у Бриселу наводе да се, због противљења шпанског премијера Маријана Рахоја да се његов потпис нађе на Декларацији заједно са потписом представника Косова, чију независност Шпанија не признаје, дошло до компромисног решења да Декларација буде усвојена само од стране 28 земља чланица, а не у формату 28 + 6 партнера са Западног Балкна.

Дипломатски извори Танјуга у Бриселу такође су потврдили да је текст нацрта декларације прослеђен земљама са Западног Балкна „на увид”. Према увиду Танјуга, у нацрту софијске Декларације не помињу се „државе” Западног Балкана, већ се говори о „партнерима”, што се види као још један корак у циљу компромиса са земљама ЕУ које не подржавају независност Косова.

Први део Декларације односи се на подршку европској перспективи региона, док се анекс политичког дела текста односи на повезаност како региона међусобно, тако и Западног Балкана са ЕУ.

„Постоје три дела анекса – први који се односи на владавину права, други на безбедност, миграције и борбу против тероризма и трећи, најбитнији за грађане Западног Балкна, говори о инфраструктурној, енергетској и дигиталној повезаности”, изјавила је министарка Бугарске за председавање Саветом ЕУ, Љиљана Павлова.

Дипломатски извори у Бриселу кажу да још није извесно да ли ће премијер Шпаније Маријано Рахој присуствовати самом самиту ЕУ Западни Балкан. Незваничне информације говоре о томе да је Рахиј своје учешће на самиту условио потпуном скрајношћу представника Косова, коме на самиту, према ставу Шпаније, не би требало да буде дозвољено да узме реч нити да седи за истим столом са осталим лидерима ЕУ и Западног Балкана. (Танјуг)

Шта је објавио „Паис”

Мадрид – Шпанија је ставила вето на нацрт декларације Самита ЕУ – Западни Балкан у Софији, јер премијер Рахој не жели да се његов потпис нађе на том документу заједно са потписом косовског премијера, објавио је шпански „Ел паис”.

Како се наводи, разлог „није спољна политика ЕУ”, већ то што Маријано Рахој не жели да се његово име и потпис нађу у истом документу, на истом нивоу са потписом представника Косова, чију независност Шпанија не признаје.

Шпански лист наводи да му је ова информација потврђена из више дипломатских избора, као и да ће Рахој највероватније напустити Софију и самит пре него што почне састанак, на коме ће присуствовати највиши представници Србије, Црне Горе, Албаније, Македоније, БиХ, али и Косова.

Премијер Шпаније ће тако бити присутан само дан раније, током радне вечере заједно са осталим лидерима земаља чланица ЕУ. Рахој је раније говорио о томе да је проблематично што се у Бриселу истовремено говори о проширењу и државама које нису признате. „То нас брине”, рекао је Рахој.

Шпанија је доставила писмо у облику „нон пејпера” пред усвајање стратегије проширења на Западном Балкану, у ком „стопира” спомињање Косова у том контексту, али и одредницу WB6, односно „балканска шесторка” због тога што се њом Косово третира као држава. Косовску независност не признаје пет чланица ЕУ – Шпанија, Грчка, Кипар, Словачка и Румунија. (Танјуг)

Наслов: Стање ствари

(Политика, 23. 4. 2018)Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, , , , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s