Вучић и Палмер: Нормализација односа Београда и Приштине од кључне важности

И поред неслагања у ставовима о Косову и Метохији, у отвореном разговору, Вучић и Палмер су се сагласили да су „мирољубиви разговори и пуна примена постигнутих договора кључни за постизање одрживог решења”, саопштило је Председништво Србије

Високи званичник Стејт департмента Метју Палмер и председник Србије Александар Вучић (Фото: Танјуг)

Нормализација односа Београда и Приштине од кључне је важности, не само за процес придруживања ЕУ, већ и за регионалну стабилност, рекли су у Београду председник Србије Александар Вучић и високи званичник Стејт департмента Метју Палмер, и поред неслагања у ставовима о Косову и Метохији.

И поред неслагања у ставовима о Косову и Метохији, у отвореном разговору, Вучић и Палмер су се сагласили да су „мирољубиви разговори и пуна примена постигнутих договора кључни за постизање одрживог решења”, саопштило је Председништво Србије после њиховог састанка.

Вучић је са Палмером разговарао о важности дуготрајног пријатељства Србије и САД, и посвећености двеју земаља да даље развијају своје билатералне односе.

Палмер, који је вршилац дужности заменика помоћника америчког државног секретара, обећао је континуирану подршку дијалогу Београда и Приштине уз посредовање ЕУ, „на сваки начин који учесници у дијалогу сматрају корисним”.

Како је саопштено, Вучић и Палмер су се сагласили да је „нормализација односа Београда и Приштине од кључне важности, не само за процес придруживања ЕУ, већ и за регионалну стабилност и будуће благостање и просперитет народа у региону”.

Саговорници су се сагласили да је сада кључни период за будући развој Србије, посебно када је реч о настојањима да постане пуноправна чланица Европске уније, а амерички званичник је истакао да ће САД наставити да пружају подршку напорима Србије за придружење ЕУ.

Српски председник и амерички званичник су, такође, нагласили важност добросуседских односа у региону и сагласили се да они доприносе стабилности. (Бета)

Брнабић са Палмером: Наставити дијалог

Вршилац дужности заменика помоћника државног секретара САД Метју Палмер исказао је незадовољство због недавних инцидената на КиМ и нагласио важност наставка дијалога Београда и Приштине под окриљем ЕУ, а премијерка Ана Брнабић нагласила да је Београд спреман за наставак дијалога, али да од међународне заједнице очекује осуду насиља приштинских безбедносних снага.

Палмер је у разговору са премијерком Брнабић оценио да је превасходни интерес САД да се очува мир, стабилност и безбедност региона Западног Балкана, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Према његовим речима, имплементација споразума и дијалог је једини начин да се пронађе конструктивно решење.

Премијерка Брнабић је саговорнику изразила снажан протест поводом хапшења директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића и напада на српске званичнике, цивиле и новинаре од стране приштинске полиције.

Председница владе подсетила је да је Србија испунила све преузете обавезе из Бриселског споразума и да исто очекује и од Приштине. Још једном је истакла важност формирања ЗСО и нагласила да је Београд спреман да настави дијалог са Приштином.

Палмер, који је и директор Канцеларије за Јужну и Централну Европу, је истакао да САД тежи наставку позитивне динамике билатералних односа са Србијом. Према његовим речима, визија Србије и САД је иста, а то је стабилна и просперитетна Србија у Европској унији, наводи се у саопштењу. (Танјуг)

Ко је Метју Палмер

Вршилац дужности заменика помоћника државног секретара САД за европска и евроазијска питања Метју Палмер, који данас борави у посети Београду, веома добро познаје Србију, али и проблем Косова и Метохије.

Палмер је, наиме, „раних” 90-тих година радио у Амбасади САД у Београду, а и касније је, током дипломатске каријере”, у више наврата био ангажован на питањима везаним за овај регион.

Наиме, по одласку из Београда, у Стејт департменту је имао специјална задужења за Србију и Црну Гору, а пратио је и мировну конференцију у Рамбујеу.

Током 2006. и 2007. био је саветник председника Џорџа Буша у питањима националне безбедности.

Једно време је затим био ангажован у Југоисточној Азији, да би се потом поново вратио у Београд, на место саветника амбасадора САД у Србији.

Сада је шеф је канцеларије за Европу и евроазијска питања од 2016, а посебно се бави интеграцијама земаља које још нису чланице „евроатлантских структура”.

Имајући у виду чињеницу да је вишеструко професионално везан за регион, Србију посебно, не чуди констатација из саопштења о његовом данашњем разговору с председником Александром Вучићем – да су разговарали о важности дуготрајног пријатељства Србије и Сједињених Америчких Држава и посвећености двеју земаља да даље развијају своје билатералне односе.

Вучић и Палмер, како је наведено, нису сагласни у ставовима о КиМ, али су се сагласили у најмање две важне ствари.

Једна је – да је сада кључни период за будући развој Србије, посебно када је реч о настојањима да постане пуноправна чланица Европске уније.

Друга – да је нормализација односа Београда и Приштине од кључне важности не само за процес придруживања ЕУ, већ и за регионалну стабилност и будуће благостање и просперитет народа у региону.

Палмер је обећао подршку дијалогу Београда и Приштине уз посредовање ЕУ, и то, како се истиче у саопштењу, „на сваки начин који учесници у дијалогу сматрају корисним”.  (Танјуг)

(Политика, 5. 4. 2018)



Categories: Вести над вестима

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading