Тагесцајтунг: Жели ли Србија главом кроз зид и да са Москвом покаже колико је немоћна ЕУ

 „Желе ли у Београду и Москви да покажу колико је у ствари немоћна Европска унија у растрганој и нејединственој Европи?“ То се пита немачка штампа након оживљавања тензија између Србије и Косова

„Сви посматрачи су јединствени у оцени да се свесно ушло у ескалацију“, пише бечки дневник Стандард напомињући да је Србија знала да ће Марко Ђурић бити ухапшен на Косову. „И овај пут се ишло по опробаној шеми: политичари у југоисточној Европи прво произведу кризу, а онда профитирају на унутрашњем политичком плану јер су наступили као они који ту исту кризу решавају“, наводи дописница овог листа Аделхајд Велфл.

„У игри је и Европска унија. Одговорност за то што је уопште дошло до овакве ситуације лежи и на канцеларији високе представнице за спољну политику и безбедност ЕУ Федерике Могерини која већ месецима није у стању да формулише јасне смернице када је реч о односима две државе. Могерини је додуше најавила да ће следеће године доћи до историјског билатералног споразума, али пошто није повукла црвену линију, сада обе стране користе вакуум.

Тако се са српске стране све чешће набацује идеја о подели Косова, дакле одвајању северног дела, или  размени територија за Прешевску долину, насељену углавном Албанцима. Овакво повлачење граница по етничкој линији Запад увек искључује јер би то могло да представља опасност за безбедносну ситуацију на Балкану а посебно у Босни и Херцеговини.

Немачки експерт за Балкан, Бодо Вебер сматра да се у канцеларији Федерике Могерини чекало да се у Немачкој оформи влада и заузме став по том питању. То је довело до несигурности на Балкану. (…) Бечки политиколог Ведран Џихић сматра да је хитно потребно да Могерини обе стране позове на разговоре у Брисел, са стриктним планом“, додаје се у Стандарду.

У коментару у берлинском листу Тагесцајтунг новинар Ерих Ратфелдер се под насловом „Крхки мир“ осврће на исту тему: „Конфликтом Срба и Албанаца на Косову сада се бави и светска политика. Тиме што је српска страна позвала у помоћ руског председника Владимира Путина су се Сједињене Државе, а првенствено Европска унија, осетили прозваним да учврсте позиције. Хапшење Марка Ђурића је показало колико је крхак мир на Балкану. (…)

Желе ли сада у Србији стварно главом кроз зид? Желе ли у Београду и Москви да покажу колико је у ствари немоћна Европска унија у растрганој и нејединственој Европи? Дијалог који захтева Брисел, а који би на крају резултирао признањем Косова и од стране Србије и широком самоуправом косовских Срба, у сваком случају је у опасности да буде миниран. Само је жестоком реакцијом Вашингтона позиција ЕУ још једном ојачана.

Када председник Републике Српске Милорад Додик говори о да је конфликт на Косову само Путинов одговор на протеривање руских дипломата, он указује на важну ствар: Путин показује да у сваком тренутку на Балкану може проузроковати напетости, којима доводи ЕУ у неприлику и тестира реакцију Американаца. И то не само на Косову, већ и у Босни и Херцеговини. Чак и Албанци са Косова и из Албаније, који су пријатељски настројени према Сједињеним Државама, питају се колико је још поуздана америчка политика када је реч о Балкану. У то више нису сигурни“, закључује се у Тагесцајтунгу.

Приредио: Светозар Савић

Наслов: Стање ствари

(Дојче веле, 30. 3. 2018)Категорије:Преносимо

Ознаке:, , , , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s