Румунија, Кипар и Шпанијa не желе тзв. Косово на самиту у Софији

Како сазнаје РСЕ, Шпанија је већ наговестила да ће њу на самиту највероватније представљати Португал. Сада се очекује да исту матрицу користе и остале две државе које не желе да буду присутне на самиту

Председник Европског савета Доналд Туск (Фото: Бета-АП)

Брисел – Румунија и Кипар придружиле су се Шпанији у одбијању да присуствују самиту ЕУ-Западни Балкан, планираном за 17. мај у Софији, јер не желе да седе за истим столом с косовским представником. Они, наиме, као и Шпанија, сматрају да Косово не сме бити третирано равноправно са земљама региона и због тога одбијају да буду на самиту и да се сликају с косовским представником, сазнаје Радио Слободна Европа.

РСЕ је, наиме, из „добро обавештених извора унутар ЕУ” добила потврду да су се недавно шпанском ставу придружили Румунија и Кипар. Ове три државе чланице ЕУ упозоравају да неће учествовати на скупу где се Косово „третира као држава и где се и овој земљи обећава будућност европских интеграција као и осталима”.

Наводи се да су прошлог петка из Савета ЕУ послате позивнице за учешће на самиту. У среду су се у Бриселу састали стални представници чланица ЕУ где су, према изворима РСЕ, Кипар и Румунија потврдиле да се противе равноправном учешћу Косова на самиту у Софији 17. маја, на којем ће се разговарати и о европској перспективи Западног Балкана.

„Представници ове три државе не желе да буду за исти столом са косовским представником и одбијају да се сликају на крају самита за ‘породичну слику’“, рекао је извор РСЕ. РСЕ сазнаје и да је председник Европског савета Доналд Туск већ у интензивним преговорима са шпанским премијером Маријаном Рахојем, у покушају превазилажења препрека, али да су, међутим, сада отворена три фронта.

Све три престонице – Мадрид, Букурешт и Никозија – су чврсте у ставу да ће у Софији доћи само на радну вечеру која бити одржана вече уочи самита, а на којој ће се разговарати темама које нису у непосредној вези са Западним Балканом. Дан касније на Самиту, представници те три земље неће учествовати.

РСЕ оцењује да се „због овог тврдог става отвара питање успеха самита који се одржава након 15 година и који је требало да представља најважнији тренутак у целокупном бугарском председавању које је Западни Балкан ставило високо на листи приоритета”.

РСЕ подсећа и да су шпански медији у више наврата јављали да је премијер те земље Рахој наговестио да ставља под знак питања учешће на самиту, на којем се Косово третира равноправно са осталим земљама региона.

Како сазнаје РСЕ, Шпанија је већ наговестила да ће њу на самиту највероватније представљати Португал. Сада се очекује да исту матрицу користе и остале две државе које не желе да буду присутне на самиту.

Наводи се да би могло да дође и до недостатка сагласности око заједничке декларације. Ово питање је, како сазнаје РСЕ из извора у Бриселу, покренуто на последњем састанку амбасадора држава ЕУ, када су неке државе које нису признале независност Косова одбиле идеју да се потпишу у декларацији где се и Косово наводи у оквиру процеса проширења.

(Танјуг/Политика, 30. 3. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

1 reply

 1. Ово, ради деце треба рећи.

  +Ко може да помогне истину против лажи а не помогне је, тај помаже лаж, говорио је блаженопочивши владика Николај.

  https://www.lj-top.ru/static/post/images/89f7e/big1904673_182.jpg

  …“Постоје изнесене речи, које надилазе време у којима су изговорене и непосредну публику којој су упућене. На пример, говор Достојевског приликом октривања споменика Пушкину. Или Черчилово обраћање у Фултону, које је обележило почетак Хладног рата. Наравно, ту спада и Цицеронова беседа против Каталине, када је изговорена нашироко позната фраза: „О времена, о обичаји“. Несумњиво да је списак утицајних обраћања веома дуг. Нећемо погрешити ако у њега унесемо и беседу Александра Солжењицина у Харварду, јуна 1978. године. Тада је он од писца постао проповедник, који је раскринкао све мане Западног друштва у духу пророка Јеремије…“

  http://www.pravoslavie.ru/srpska/99244.htm

  http://antology.igrunov.ru/authors/solzh/1121759601.html

  …“У јесен 1936. године, гласине се шире на Западу да је Јосиф Стаљин умро од тешке болести. Чарлс Ниттер, дописник новинске агенције Асошиејтид Прес, одлучио је да добије информације од најпоузданијег извора. Отишао је у Кремљ, где је предао писмо за Стаљина у којем је замолио да се потврди или демантује ова гласина.

  Стаљин је новинару одговорио одмах: „Драги господине, колико ја знам из извештаја стране штампе, ја сам већ одавно напустио овај грешни свет и преселио се у други свет. Будући да се према извештајима стране штампе не сме односити с неповерењем, уколико не желите да будете избрисани са листе цивилизованих људи, онда молим да се верује у ове извештаје и да се не ремети мој мир у тишини оног света.
  26. октобар 1936. С поштовањем, Стаљин…“

  …“Више нико и никад (то је потпуно јасно) неће цртати и снимати тако много добрих цртаних филмова моралне садржине, тако скривено-православне цртане филмове, ако желимо да будемо поштени до краја…“, из беседе протојереја Андреја Ткачова

  http://www.pravoslavie.ru/srpska/64193.htm

  Голубой вагон из мультфильма про Чебурашку и Крокодила Гену

Оставите коментар