Ана Брнабић: Бриселски споразум потпуна победа Србије

Бриселски споразум је потпуна победа Србије и доказ за то је то што Приштина не жели да га имплементира, јер они виде да је то победа дијалога и политичког умећа Београда, рекла је Брнабићева у Скупштини

Ана Брнабић (Извор: Танјуг/Тања Валич)

Председница Владе Ана Брнабић изјавила је да ће Србија наставити да инсистира на спровођењу Бриселског споразума, јер је како је рекла, тај споразум потпуна победа Србије.

„Бриселски споразум је потпуна победа Србије и доказ за то је то што Приштина не жели да га имплементира, јер они виде да је то победа дијалога и политичког умећа Београда“, рекла је Брнабићева у Скупштини одговарајући на питање Ђорђа Вукадиновића, посланика из посланичке групе Нова Србија.

Она је истакла да Вукадиновић нема право да каже да је споразум лош и да сада „убирамо горке плодове“, зато што није имплементиран.

„Бриселски споразум је у интересу грађана Србије и интегритета Републике Србије и ми ћемо наставити да инсистирамо на његовој имплементацији“, нагласила је премијерка и додала да је Заједница српских општина део тог споразума и да зато мора да се њено оснивање спроведе у дело.

Вукадиновић је оценио да је Бриселски споразум потписан исхитрено и наивно, као и да је грешка свих оних који су у томе учествовали.

Он је цитирао изјаву председника Србије Александра Вучића, 25. августа 2015, у којој је честитао грађанима Косова потписивање Бриселског споразума.

Премијерка је тим поводом оценила да су Вучићеве речи „јасније и тачније данас, него тада када су изречене“.

Она је нагласила и да Србија никада неће дозволити Косову да добије столицу у Уједињеним нацијама и упитала Вукадиновића одакле му идеја да уопште тако нешто пита.

Критике на рачун Бриселског споразума упутио је и посланик Социјалдемократске странке Марко Ђуришић, који је нагласио да влада треба да престане да замагљује истину, јер су потписали нешто што „они нису хтели да прихвате“.

Он се посебно осврнуо на чињеницу да је Бриселским споразумом север Косова интегрисан у косовско правосуђе.

Реагујући, премијерка је нагласила да је једнострано проглашена независност Косова проглашена 2008. године, када је председник Србије био Борис Тадић.

„После те 2008. ви сте преговарали о споразумима, који су одмах имплементирани јер су свима одговарали, осим Србији“, одговорила је Ана Брнабић.

(Бета/Н1, 29. 3. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар