Александар Живковић: Косовска хроника, по „Јединству“

Прије 26. марта 80% младих хтјело да се исели са Косова и Метохије, ЕУ им понудила 8,2 милиона евра за мост на Ибру

Један од претходних бројева „Јединства“

И миш у темељу родне куће гребе,
Ми пристадосмо да непостојимо,
Пред горима се застидесмо себе.
Милован Данојлић

Страшило је слушат шта се ради. Остало је да се биљежи. Још излази Јединство, 16 страна, једном седмично. Пише о властима српским и косовским, донаторима европским, генералима америчким и – једном народу који нестаје.

Пише и о Оливеру Ивановићу – 16. марта било је два мјесеца од његове погибије. На Скупштини општине, обратите пажњу, „северног дела Косовске Митровице“ (не постоји СО Северна Косовска Митровица), одборник Оливерове листе, Марко Јакшић, тражио је 12.3. да се расправља о безбедности у граду. Како Еулекс и Косовска полиција нијесу удостојили одборнике извјештаја, није било могуће да се разговара.

Косовска полиција, види се из других текстова „Јединства“, истраге обавља бизарно, али темељно.

Истина, „двојица припадника Косовске полиције направили су низ почетничких грешака“ у истрази Ивановићевог убиства. Били су притворени, сада се бране са слободе. А шта су урадили? „По доласку на место злочина нису предузели све мере заштите тог дела улице Сутјеска. Према изјавама које су дали мислили су да је Ивановић доживео срчани удар, иако је око њега било више чаура од хитаца којима је Ивановић убијен. На једној од камера се наводно види  како један од полицајаца чауру ставља у џеп, а то што су све време разговарали мобилним телефоном је прича за себе.“

Можда је зато прича за себе, што је чувена Росу прије Марка Ђурића, дивљала по Ранилугу, док их организоване пљачке по новобрдским селима не занимају. Пар мјештана је сачувало своје аутомобиле, само захваљујући томе што нијесу имали да у њих наспу гориво. Предсједник општине Ново Брдо, сачувао је аутомобил, али су му украли двије краве.

Александар Живковић

Особит је гријех ако Срби уредно плаћају струју, као нпр. Дом културе у Грачаници. Е, баш њима искључе струју кад им се ћефне! А, мерак им је било да Грачанички дом оставе без струје на Свјетски дан поезије 21.3.о.г. Ранко Ђиновић, пјесник небом осијани, читао је своје стихове под свијећама.

То све не спријечава да се води „унутрашњи дијалог“. Да Јединство много простора овим главоњама, фразерима из КАНЦЕЛАРИЈЕ, али се чује и народ. Ненад Максимовић из Грачанице им каже да је свако рјешење супротно Уставу Србије кривично дјело. Други их подсјећају да Србе са КиМ у Бриселу нико не представља. Жена из Лапљег села објашњава како се лоше по Србе преводе закони са енглеског и албанског на српски. Ваљда постоји и неко право на језик, мисли она.

У Косовском Поморављу мисле да су остављени, тјеше их ови са „Севера“: 80% Бриселског споразума односи се баш на „Север“.

А, посљедице су, између осталих, следеће:

  • Поједини Срби не могу да добију личну карту,
  • Срби масовно пријављују боравак у централној Србији и статистички нестају са Косова,
  • Привредници због царина не могу да извозе, а због албанског економског национализма за њихову робу су затворени већи трговински ланци; и
  • што је најгоре, каже мајка која је бранила Митровицу 1999, млади сада себе не виде на Косову.

Миодраг Милићевић из НВО „Актив“ каже да на основу њихових истраживања 50% становника 4 северне општине сматра да ће за пет година живети негде другде.

Родитељи подстичу дјецу на напуштање Косова. Са Севера, видјели смо, и они би са њима. У централном Косову 70% одлазака је економски условљено.

Јован Стојановић из организације „Синергија“ наводи њихово истраживање из 2016. по коме 80% младих Срба жели да оде са Ким.

Има ли добрих вијести?

Има.

ВисокоСлавна Унија Европска је од 2001. за мост на Ибру у Косовској Митровици дугачак 91,2, а широк 25,3 метра уложила 8,2 милона евра.

Нешто су се овајдили и Албанци, па су у склопу „кружног тока“ испред моста исјекли платан стар 40 година.

Онда је дошла Росу, па конференција за штампу.

Наставиће сеCategories: Судбина као политика

Tags: , , ,

Оставите коментар