Хелена Гранић: Кад ђаво на путу води

Не смета народу ђаво више. Сад има и пиће које се зове „Пакао”

Пре неколико година возим се са познаницима у колима и угледам на ретровизору окачен виси ђаво. Све онако игра и поскакује на конопцу док овај вози. Као да се руга.

Момак који вози се смеје, и пошто зна да сам верник а и прилично танких живаца – лако ме повући за језик што се каже, често сам се пре убеђивала са њима, мало да се ваљда нашали са мном, показа ми на ђавола, као „Погле’ шта сам управо купио у продавници“.

Ја гледам оног ђав’ла, не могу да верујем да људи ‘ладно оду у продавницу и од свих оних миришљавих јелкица изаберу ђавола да га гледају у колима и да им он „мирише”, па прокоментарисах само:

“Вид, ђаво.“

Он се смеје, па ко вели „Да, да, ђаво, ђаво!“.

И још каже, лепо мирише па сам купио.

Ја га гледам, не могу да верујем, човек отишао у продавницу, дао паре да гледа ђавола испред себе и да му мирише.

Изгубих сваку вољу за даљим разговором са таквим паметницама, при том они иду у цркву, славе и славу и декларишу се као верници, али ето, ђаво их на путу води.

Нисам хтела ишта да кажем јер знам да је желео дискусију и свађу. Почнем да се молим у себи док не стигосмо до одредишта.

После неколико дана, дођоше они испред моје куће са тим аутом, видим, нема више ђавола. Реко’, ди ти је онај ђаво што мирише?

Каже, „отпао је сам“. Погледам доле, ђаво на поду.

Е мислим се, Богу хвала, да не настрадате још на путу са тим миришљавим. Невероватно. Не смета народу ђаво више. Сад има и пиће које се зове „Пакао”. Hell. Питам оног продавца на пумпи кад угледах пиће и ђавола на њему, рекох, купује ли ко ово зло? Каже, какво зло? Па рекох, пиће ово, зове се пакао и има ђавола на себи. А то, он каже, хел. Па да, купују, купују људи. Ја се избечих: Купују? Да, каже, купују и пију много. Ја га гледам у неверици. А он ми каже: „Шта фали, укусно је.“

Наслов и опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница Хелене Гранић)

Advertisements


Категорије:Преносимо

Ознаке:

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s