Срђа Трифковић: Корејске игре

(PressTV, 26. 2. 2018)

У интервјуу за иранску ТВ станицу на енглеском језику Срђа Трифковић разматра развој догађаја на Корејском полуострву

Извор: Јутјуб

Уредник за спољну политику часописа Chronicles, Срђа Трифковић, нам се придружује преко сателита из главног града Либана, Бејрута… Прво, какви су ваши утисци о коментару јужнокореjског председника Мун Џaе Ина у вези са спуштањем прага преговора са Северном Корејом.

Занимљиво је да је он позвао и Сједињене Државе и Северну Кореју да „спусте праг“. У неку руку, амерички савезник Јужна Кореја се правила као да држи једнаку удаљеност између Вашингтона и Пјонгјанга. Наравно, у суштини то није случај, али Јужнокорејци имају добре разлоге за крајњу забринутост. Дозволите ми да обратим вашу пажњу на изјаву републиканског сенатора Џејмса Риша из Ајдахоа на Конференцији о безбедности у Минхену претпрошле седмице. Он је рекао да, ако Северна Кореја не одустане од свог нуклеарног програма, председник Трамп може изабрати краткотрајни рат библијских пропорција. Чак је рекао да би то био један од најкатастрофалнијих догађаја у историји наше цивилизације. Број жртава био би такав какав свет још није видео.

Сенатор Риш је следећи на реду да постане председник Комитета за спољну политику америчког Сената ако се сенатор Коркер пензионише, као што је најавио. То је крајње алармантно. Ово је такође и крајње разочаравајућа изјава из Беле куће. Потпредседник Мајк Пенс је за време посете Зимској олимпијади у Јужној Кореји пре две недеље најавио да су САД спремне за разговор без претходног условљавања. Тако да сад видимо да се САД враћа на првобитну тврду позицију да сваки разговор мора водити ка одустајању од нуклеарног оружја. То је, наравно, нешто што Ким Џонг Ун никада не може прихватити.

Кад сте већ споменули Зимску олимпијаду, бајковити сусрети лидера Севера и Југа су завршени – да ли ћемо то поново гледати у вези са напетошћу на Корејском полуострву, или ће се напетост смањити?

Да Јужнокорејци одлучују сигурно да би уследило смањивање напетости и разне врсте симболичких гестова, размена посета, итд. Проблем је што полуге напетости нису у рукама играча на терену. Став Сједињених Држава ће одредити исход. Док год САД прете отвореним ратом против Северне Кореје – „превентивним ратом“, ако хоћете – без претходног пристанка Севера да сместа обустави свој нуклеарни програм, Севернокорејци ће то сигурно одбити. Југ има добре разлоге да буде забринут. Ако ствари постану критичне, грађани Сеула и друге цивилне мете јужно од 38. паралеле ће за то платити цену.

Са енглеског посрбио: Светозар Поштић



Categories: Посрбљено

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading