Радован В. Пантовић: Јединствена и страсна жеља за београдском влашћу

Седам дана уочи избора за београдску скупштину уочљива је јединствена и страсна жеља за влашћу. Контрола над београдским буџетом делује као неодољив мамац подједнако на све политичке предаторе

Јединство супротности

Београд  је „највеселији град истока“ закључио је у пролеће четрдесет четврте Винстон Черчил и после дугог гутљаја вискија додао „… зато га треба бомбардовати“. Први савезнички авиони долетели су већ на Ускрс, испустили тоне бомби и однели стотине живота. Остало је нејасно шта је стајало иза овог фаталног парадокса „савезничког бомбардовања“ али је још једном потврђено да Београд пати, преживљава и живи на „јединству супротности“ и кад оне долазе споља а не само кад су ствар домаћег фолклора.

У ратовима, револуцијама и кризама овај принцип  је трагичан и болан. У мирним периодима  „јединство супротности“ , показало се, уме за Београђане, његове госте и придошлице да буде користан, продуктиван  и благодатан егзистенцијални и културни модел. У њему се срећу и сажимају патриотско и космополитско, традиционално и модерно, источно и западно, конзервативно и авангардно… Такав је и дух Београда, жив, виталан, у непрекидном покрету, пулсирању и осцилацијама. Ни његова политика није другачија.

„Без обзира на наше разлике Београд ипак заслужује јединствену политику“ закључио је и Зоран Ђинђић деведесет седме, када је постао први посткомунистички градоначелник Београда. „Политика а не администрирање престоницом“ била је његова парола. Желео је да после дугог периода подела и депресије друштва оптимизам постане прво начело нове градске политике. Трудио се да енергију и еуфорију грађанских протеста пренесе у градску управу.

Обилазио је градоначелник Ђинђић градске кухиње, путовао, разговарао са грађанима сваког понедељка, чистио обале Дунава и Саве, возио аутобус, трамвај и бицикл… али није успео. Супротставили су му се, зачудо, политички савезници и коалициони партнери. Отишао је после пола године надгласан и „фрустриран корупцијом“.  Из градске куће понео је и политичку трауму јер, како је говорио, осећао је, знао и гледао „то“  шест месеци а ништа није могао да уради. „Администрирање“ је наставило да живи и да узима „свој део“.

Изглед текста у штампаном издању “Слободе”, новог дневника који излази у Црној Гори

Данас, двадесет година касније, Србија је и даље недовољно консолидована демократија са високим индексом корупције. Сваки покушај обрачуна са традиционалним коруптивним навикама и облицима коруптивне културе не иде много даље од реторике. Буџет града Београда достигао је и премашио милијарду долара и  један  је од највећих у земљи. Он потхрањује сваку политичку амбицију, даје јој важност, значај и смисао. Прети чак да преузме улогу „извора и утоке“ политичке власти и друштвене моћи.

Седам дана уочи избора за градску скупштину (4.  марта) уочљива је јединствена и страсна жеља за влашћу. Контрола над београдским буџетом делује као неодољив мамац подједнако на све политичке предаторе. Све остало је, у предизборној кампањи, у тешкој подељености и супротности; политичкој, идеолошкој, етичкој, културној, реалној и имагинарној. У јединству свих ових супротности данас су ипак релевантна само два питања. Прво је, може ли Вучићева листа „Зато што волим Београд“ да освоји натполовичну већину а друго, може ли, уколико се то не деси, опозиција (Ђилас, Шапић, Шутановац, Радуловић, Обрадовић…) да се уједини.

Ако се на крају упустимо у ризик незахвалне прогнозе мали су изгледи да се на било које од ова два питања добије позитиван одговор. То онда Вучићевим напредњацима отвара варијанту „б“ да уиграним политичким инжењерингом реализују предност, наставе да још четири године администрирају градом и Београд задрже на месту, што рече Черчил, „највеселијег града истока“ са свим могућим парадоксима тог епитета.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Слобода, 27. 2. 2018)Categories: Преносимо

Tags: , ,

Оставите коментар