Гордана Секулић: Истрајати

Снага вас издаје, морал попушта и задовољавате се све мањим и мањим и мањим… А потребно је само да одлучите. И истрајете

Да ли се добро осећате у својој кожи? Прија ли вам живот који водите? Поносите ли се својим одлукама ? Или се непрестано преиспитујете и, можда чак, стидите?

Колико пута сте хтели да промените нешто на себи, у вези са собом или око себе?

И одлучили сте, мењате начин живота, почињете другачије да се храните, вежбате, одевате, паметније трошите новац, мудрије и себичније трошите време а пословне сараднике, пријатеље и комшије постављате на ниво односа ваше самосвести и самопоштовања.

Колико често су ваше одлуке биле везане само за промену критеријума за дозволу уласка у и утицаја на ваш живот, неких других, вама мање или више битних?

Колико пута сте чврсто и непоколебљиво одлучили да окрећете нови лист и чак осетили храброст, растерећење, полетност и од саме те одлуке?

И онда прођу два, три дана и ви заборавите на своје одлуке. Као да вам је проблем, који вас је мучио до јуче, сада нешто мање иритантан и штетан, и ви постајете попустљиви према себи, не схватајући да су вас ваше слабости победиле, по ко зна који пут.

И паметни сте ви, ех, јасно је вама да ће се са сваким новим одустајањем ваш проблем продубити и да ће следећа одлука и решеност да исправите нека стања морати бити јача и чвршћа и да ће захтевати од вас много више труда, мудрости, енергије и времена.

А време пролази и цена коју плаћате за нерешене проблеме увећава се процентима инфлације кризног економског периода, а ви свакодневно све више себе убеђујете да је криво нешто друго, или неко други, и да ваши проблеми не зависе од вас, да не можете да утичете…

И тако, кроз то заваравање, губите самопоуздање, гушите се у својим слабостима мислећи да се гушите у проблемима и од последица проблема, и полако, полако, па све брже и неумитније упадате у колотечину која не представља реализацију ваших планова, ваших жеља и није еквивалент вашим вредностима, па губите представу о себи као човеку вредном поштовања, па допуштате неким новим пороцима да се претворе у ваше слабости и неким новим бескрупулозним ликовима да јачају его на вашим одустајањима од себе.

Да, да. Слабост коју сте показали пред проблемом, одустајање на почетку новог почетка, учинила је да се ваши проблеми понављањем увећавају и јачају и претворе ваш живот у катастрофу, на коју све мање можете да утичете. А и снага вас издаје, морал попушта и задовољавате се све мањим и мањим и мањим…

А потребно је само да одлучите. И истрајете. Због себе.

Заволите поново себе. Повратите самопоуздање. Крените у борбу са својим слабостима.

Како то лепо рече Мика Антић:

Склапам очи и осећам; све што сам био, и оно што сам сада,
још увек нисам ја. То је тек припрема за мене.Категорије:Четири стотине речи

Ознаке:,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s