Милорад Додик: Не желимо никакву, а поготово не НАТО границу на Дрини

Не желимо у војном смислу да будемо одвојени од онога што је наша матица. Многима се то не свиђа, изјавио је председник РС Милорад Додик на Форуму српске дијаспоре

Милорад Додик (Фото: Танјуг/Драган Кујунџић)

Председник Републике Српске Милорад Додик позвао је данас, током Првог форума српске дијаспоре у Бањалуци, да одбију босанску дијаспору, наводећи да ће „у наредним данима бити изложени притисцима институционализације тзв. босанске дијаспоре“.

„Нећу околишати, одбаците и одбијте то, јер то није део онога што ми мислимо да је наша интегративна политика. Наша политика је јединствена српска национална дијаспора, у организационом смислу једини заједнички представник Срба из РС и Србије“, казао је Додик.

Додик је поново негирао државност БиХ, наводећи да је БиХ „територија која нема префикс државе нити га је добила у Уставу и Дејтонском споразуму“, док је за РС рекао да је држава и да се „не сме одустати од идеје државности, која није уперена против било кога“.

„У БиХ желимо да градимо односе у којима ћемо се поштовати, као и да БиХ одустане од централистичког уређења државе, јер је то немогуће“, казао је председник РС.

Додао је да ће од наредне школске године „уџбеници РС и Србије имати исти садржај“, оценивши да заједничка декларација РС и Србије не искључује никога и предвиђа формирање националног савета за њено спровођење у коме ће бити представници РС, Србије, Српске православне цркве и дијаспоре.

Додик тврди и да је РС препозната на спољнополитичком плану као фактор, истовремено оптужујужи представнике из Савеза за промене да су у заједничким институцијама БиХ пристали на легитимизацију одређених одлука које су раније донели високи представници, а којима су, како је оценио, одузета нека од права РС. Председник РС је казао да тај ентитет одбија чланство БиХ у НАТО, истичући да се залазе за војну неутралност БиХ.

„Не желимо да видимо границу на Дрини никакве врсте, а поготово не НАТО границу на Дрини. Не желимо у војном смислу да будемо одвојени од онога што је наша матица. Многима се то не свиђа“, изјавио је он.

Додик је казао и да је историјски искуство Срба са НАТО-ом негативно.

„У два наврата веома отворено је тукао наш народ, побио многе цивиле и урушио нашу снагу“, додао је он.

Према његовим речима, НАТО је био „на страни муслимана и Хрвата, а против Срба“, користећи и муницију са осиромашеним уранијумом.

Додик је закључио да РС жели да гради мир у БиХ, у којој неће бити високог представника. Он је навео да Срби данас имају „две државе – Србију и РС, које функционишу као део регионалне, политичке, безбедносне и сваке друге стабилности“.

„Желимо да допринесмо стабилности. Наш циљ није никакав сукоб, дестабилизација, већ упорна политичка борба за наша права… РС јесте загледана у Србију и у оно што она чини. Сматрамо да је потребно не одрећи се тог јединства“, истакао је Додик.

Форуму српске дијаспоре у Бањалуци присуствује генерални секретар Кабинета председника Србије Никола Селаковић, представници српских удружења, хуманитарних удружења и академске заједнице из 20 земаља.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Н1, 24. 2. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар