Александар Вучић: Србија неће мењати политику према Русији

Вучић је, на заједничкој конференцији за штампу са Сергејем Лавровом, казао да данас обележавамо 180 година од успостављања дипломатских односа, током којих смо прошли „сито и решето” и изгубили много људи борећи се за слободу народа

Сергеј Лавров и Александар Вучић (Фото: Танјуг)

Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас да 180 година од успостављања дипломатских односа Србије и Русије да те односе карактерише да нисмо ниједном ишли једни против других, што је ретки пример и случај било којих народа у свету.

Вучић је, на заједничкој конференцији за штампу са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом, казао да данас обележавамо 180 година од успостављања дипломатских односа, током којих смо прошли „сито и решето”, изгубили много људи борећи се за слободу народа.

Пренео је да му је Лавров уручио писмо председника Руске Федерације Владимира Путина у којем на веома леп начин говори о сарадњи две земље и будућим односима.

„Предао сам министру Лаврову писмо за председника Путина у захвалност за све што је учинимо на развоју добрих билатералних односа две земље и нади да их још више унапређујемо”, казао је Вучић.

Рекао је да је написао још једно писмо у име грађана Србије за породицу Романа Филипова, припадника руске војске и замолио Лаврова да га преда.

„Завршио сам то писмо говорећи о храбрости која је задивила српски народ и грађане Србије. Завршио сам како се говорило у време највећих хероја, српских јунака „За јунацима се не плаче, за њима остаје шта су учинили“, истакао је Вучић.

Србија је на европском путу, али наставиће да гради најбоље односе са Руском Федерацијом, уз жељу да ти односи буду још бољи, казао је председник.

„Претпостављам да ће бити различитих врста жеља и притисака да ти односи иду у другачијем смеру, али Србија ће бити на истој линији, поштоваће традиционалне односе и развијати најбоље односе са Руском Федерацијом”, рекао је Вучић.

Он је поновио да Србија неће уводити санкције Русији и изразио наду да ће у Европској унији имати разумевања за то.

„Ја сам веома прецизан човек и људи у Србији, и они који ме воле и који ме не воле, знају да када нешто кажем, то је тако. Србија неће мењати политику према Русији”, рекао је Вучић одговарајући на питање новинара.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров истакао је да су Русија и Србија партнери, који један другом ништа не намећу, те да Москва поздравља напоре Србије на путу ка ЕУ, али и у односима са евроазијским савезом.

Он је казао да Русија не тражи од Србије да престане да има било какве контакте са било ким у свету.

Додао је да његова земља неће стајати по страни ако САД буду укључене у дијалог Београда и Приштине и ако добије позив из Србије да се укључи.

Лавров је рекао да ЕУ мора да предузме додатне кораке како би оправдала поверење које је добила посредујући у дијалогу.

„Ми ћемо саслушати мишљење Србије. Ако у дијалог буду позване САД и ако Србија позове Русију, ми нећемо остати по страни”, казао је Лавров.

Говорећи о Руско-српском хуманитарном центру у Нишу, он је истакао да тај центар ради само у оквиру свог хуманитарног мандата, а „није јасно шта раде наше америчке колеге у бази Бондстил”.

„Иза Центра се не крију никакве скривене намере. Када су изнете сумње чиме се баве руски и српски службеници, позвани су представници оних који сумњају, САД, да обиђу слободно Центар. Представник САД могао се уверити да се Центар бави искључиво хуманитарним радом”, казао је он.

„У истом региону, на територији Србије, на Косову, на основу одлуке УН створена је америчка база Бондстил. Долазе бројна сведочанства да није јасно чиме се тамо баве наше америчке колеге. Као одговор на те сумње, они нису позвали никог да дође у посету”, рекао је Лавров подсећајући да је база Бондстил успостављена на основу резолуције УН.

Наслов: Стање ствари

(Танјуг/Политика, 21. 2. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Када чујеш и видиш господина Лаврова – то је доживљај да пред собом и поред себе имаш државника, личност на коју можеш да се ослониш, осећај да реч тог човека има тежину и карактер којој поверење дајеш, кад видиш Лаврова, видиш Русију, лаконски казано… Дела сад, скрени поглед са Лаврова и реци шта видиш, осећаш и доживљаваш у Роршаховој мрљи са десне стране… Мунов “ крик “ твоја је прва реакција, друга је изнуђена лаксативним дејством мрље…

Оставите коментар