Подгорица: Одликовани војник СРЈ бацио бомбу на амбасаду САД и убио се

Судећи по објавама на Фејсбуку, бивши војник Војске СРЈ Далибор Јауковић био је противник уласка Црне Горе у НАТО

Фото: АП

ПОДГОРИЦА – Црногорска полиција је потврдила да је бивши војник Војске СРЈ Далибор Јауковић ноћас после поноћи бацио бомбу на Амбасаду САД у Подгорици, а потом извршио самоубиство, јавила је Телевизија Црне Горе.

На Фејсбук профилу Јауковића објављено је да је он бивши војник који је одликован медаљом за заслуге у домену одбране и безбедности у СРЈ. На профилу је објавио и Повељу о одликовању са потписом Слободана Милошевића. Судећи по објавама на Фејсбуку, био је противник уласка Црне Горе у НАТО. Иначе, на згради америчке Амбасаде није причињена материјална штета.

Раније данас, на Твитер налогу Амбасаде САД у Подгорици објављено је да је након интерне контроле утврђено да је особље амбасаде, након инцидента, безбедно. „Хвала вам свима што сте нам послали подршку и љубазне мисли”, наводи се у твиту.

Далибор Јауковић (Фото: Фејсбук)

Поводом јутрошњег напада, отправница послова Џуди Куо примила је јутрос црногорског министра унутрашњих послова Мевлудина Нухоџића и директора Управе полиције Славка Стојановића.

„Захвални смо нашем партнеру и савезнику Влади Црне Горе, на блиској сарадњи и захваљујемо полицији за професионалну подршку у истрази данашњег инцидента”, пише на Твитер налогу амбасаде.

Рано јутрос, непосредно након напада, на Твитер налогу Владе Црне Горе објављено је да је пола сата после поноћи испред објекта Амбасаде САД једно лице извршило самоубиство експлозивном направом.

„Непосредно пре самоубиства лице је са раскрснице код Спортског центра убацило у круг Амбасаде САД једну експлозивну направу. Највероватније је реч о ручној бомби са кашиком. У току су увиђај и идентификација. Тужилац је на лицу места и руководи увиђајем”, саопштено је из владе.

Фото: Бета АП

Иначе, америчка амбасада на свом сајту издала је упозорење грађанима САД да избегавају подручје зграде амбасаде, велике скупове, да прате локалне медије и упутства власти.

Подсекретар Стејт департмента Стив Голдстин казао је да су очевици, око поноћи по локалном времену, видели неидентификовану особу како нешто баца преко оградног зида амбасаде у Подгорици.

Човек је страдао у експлозији, али нико од запослених у амбасади, која је била затворена, није повређен, пренио је Њујорк тајмс. Безбедносни званичници, према наводима Њујорк тајмса, пречешљали су терен око амбасаде, али нису пронашли друге експлозивне направе. Због овог инцидента, све услуге везане за издавање виза данас су отказане.

Јауковић је око поноћи бацио бомбу на амбасаду Сједињених Америчких Држава у Црној Гори, да би се непосредно након тога разнео бомбом испред тог дипломатског представништва. Из Управе полиције казали су да је у питању ручна бомба, јављају подгорички медији.

Виша државна тужитељка Црне Горе Тања Чолан Деретић изјавила је данас да је о детаљима напада на амбасаду САД у Подгорици обавестила Специјално државно тужилаштво.

Чолан Деретић, која је извршила увиђај након догађаја, рекла је за РТЦГ да су прикупљени сви трагови с лица места који ће бити послати на вештачење, док је тело страдалог послато на обдукцију.

Фото: Бета-АП

„Након обавештења да је у близини амбасаде САД једна особа смртно страдало изашла сам на лице места. Истовремено сам обавештена да је експлозивна направа бачена и на зграду амбасаде САД, па сам зато о овоме обавијестила Специјално државно тужилаштво”, додала је она.

Нападач је непосредно пре самоубиства са раскрснице код Спортског центра у круг амбасаде бацио бомбу. Зграда амбасаде није оштећена. Полиција је блокирала Булевар Револуције од зграде Агенције за националну безбедност до амбасаде САД. (Танјуг)

Црногорска влада најоштрије осудила инцидент

ПОДГОРИЦА – Влада Црне Горе најоштрије је осудила инцидент у којем је, како су саопштили, једно лице погинуло активирајући експлозивне направе у близини Амбасаде Сједињених Америчких Држава (САД) у Подгорици.

Из владе су подсетили да су министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић и директор Управе полиције Славко Стојановић обишли пре подне лице места и посетили Амбасаду САД.

„И том приликом, као и у другим контактима црногорских званичника са представницима САД изражено је жаљење поводом напада и солидарност са САД и истакнут је наш чврсти став да овај догађај неће и не може погоршати високи степен безбедности и сигурности дипломатских представништава и укупну безбедносну ситуацију у Црној Гори”, наводи се у саопштењу.

Надлежни органи, како се додаје, улажу све напоре на расветљавању овог случаја. Нухоџић је након састанка у амбасади казао да МУП и влада најоштрије осуђују напад на Амбасаду САД и изражавају жаљење због тог догађаја. „Сви надлежни органи предузимају све мере како би случај расветлио, као и обезбеђивања пуне сигурности службеника амбасаде”, навео је Нухоџић.

Председник Скупштине Иван Брајовић рекао је да очекује да у најкраћем року буду расветљене све околности у вези са јутрошњим нападом на Амбасаду Сједињених Америчких Држава у Подгорици. Он је, како је саопштено из Скупштине, изразио жаљење због напада и страдања особе која је извршила тај чин.

„Уз очекивање да у најкраћем року буду расветљене све околности, Брајовић је исказао уверење да ће Црна Гора и убудуће представљати пример сигурне државе за све њене грађане и представнике других земаља који у њој бораве”, каже се у саопштењу. (Танјуг)

(Политика, 22. 2. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар