Ивица Дачић: Бурунди повукао признање Косова

Ових дана у Приштини се обележава десетогодишњица од једностраног проглашења независности Косова. Желим да дам прилог. Донео сам ноту Бурундија где они повлаче признање Косова, рекао је Ивица Дачић

Министар спољних послова Бурундија Алан Аиме Нјамитве уручује Ивици Дачићу ноту о повлачењу признања Косова (Фото: Танјуг)

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да је Бурунди повукао признање Косова као независне државе.

„Ових дана у Приштини се обележава десетогодишњица од једностраног проглашења независности Косова. Желим да дам прилог. Донео сам ноту Министарства иностраних послова Бурунди где они повлаче признање Косова”, рекао је Дачић на ванредној конференцији за новинаре у Министарству спољних послова.

Дачић каже да је на тај начин показао колико је крхка независност Косова и колико је „лажна” листа од 116 земаља коју органи Косова приказују својим грађанима.

„Позивам их да покажу папире свих 116 земаља. На тој листи су земље које уопште нису признале Косово”, истакао је Дачић, наводећи да се питање Косова не може решити без договора са Србијом.

Упитао је како је он као министар спољних послова успео да убеди три земље да повуку признање за разлику од неких других политичара. „Због тога их оптужујем. Сматрам да су се неки радовали да би то што пре скинули са дневног реда, зато су између осталог пребацили дијалог из УН у ЕУ”, рекао је Дачић.

Он је поручио да ће наставити борбу за државне и националне интересе. „Нисмо велика сила, али од Косова смо свакако већи”, поручио је Дачић.

Арогантне поруке, Габријел код Пацолија кући…

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да заједничка позиција Е нигде не говори да Србија мора да призна Косово и додао да је арогантно, неприхватљиво и контрапродуктивно да се од Србије то тражи.

„Мој посао није да се удварам (Зигмару) Габријелу него да браним интересе Србије”, рекао је Дачић.

Медији су, иначе, пренели да је немачки министар спољних послова Зигмар Габријел рекао у Приштини да би Србија требало да прихвати независност Косова како би ушла у ЕУ.

„Дословце је тако рекао у Приштини и после тога је отишао на ручак кући код (Беџета) Пацолија. Немам ја ништа против, нека свако мисли шта год хоће, али са Србијом тако не може да се разговара”, рекао је Дачић.

„Поштујем Немачку и радићемо све за наше добре односе. Србија се радовала уједињењу Немаца – толико само желим да кажем”, рекао је Дачић.

Упитао је и ко је донео одлуку у оквиру ЕУ да Србија треба да призна Косово, али је такође и указао да Србија треба пре уласка у ЕУ да реши билатералне односе.

„Написали су да морамо да решимо билатералне односе. А зашто то нису урадили кад је било таквог примера између Хрватске и Словеније? Како да то тада није важило, а сада важи”, упитао је Дачић.

(Танјуг/Политика, 17. 2. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading