Светозар Поштић: Свети Сава, отац нације

„Преобразивши себе Господом Христом, он је свенародном делатношћу својом преобразио душу нашег народа, и одлучно је повео путем Христове Истине и Правде. Својом еванђелском појавом и еванђелском делатношћу Свети Сава је потпуно изменио нашу историју: одбацио је старе путеве и отворио нове; уништио је старе вредности и дао нове; уклонио је стара мерила вредности и завео нова, говори Свети Јустин Ћелијски о величини Светог Саве. Даће Бог, и сваки Србин ће ову истину и овај кључни путоказ дубоко у себи поново схватити и осетити

Значај Светог Саве за Србе је немерљив. Ако је Бог наш небески отац, Свети Сава је наш духовни отац. Он нас је родио у вери, поставио нас на прави пут и још увек нас својим молитвама води кроз сва овоземаљска искушења.

Улога Светог Саве у Србији је вишеструка. Он је, пре свега, први наш архиепископ. Захваљујући њему, добили смо аутокефалију, и то 370 година пре Руске цркве. Тако смо међу првима стали у ред равноправних помесних православних цркава. Света Гора је, заједно са Светом Земљом, епицентар православне духовности. Свети Сава је на њему сазидао Хиландар, драгуљ врта Пресвете Богородице, који до дана данашњег стоји као наш понос и наше уточиште.

Свети Сава је и наш просветитељ. Он је написао нека од најважнијих дела српске књижевности 13. века. За разлику од Доситеја Обрадовића, који је напустио манастир, поистоветио побожност са сујеверјем, и окренуо се само световном просвећивању, Свети Сава је донео право просветитељство у Србију – чисту православну веру, основу стабилности и просперитета. Градио је цркве и школе, учио народ доброти и мудрости. Путујући по целој земљи, он је народу помагао и морално и економски. Као што се као младић одрекао славе, богатства и моћи ради Царства небеског, тако се и, духовно прекаљен, одрекао сна сваког правог монаха да живот заврши као аскета на Светој Гори, и вратио се у домовину ради добробити свога народа. Од испосника и подвижника, постао је државник и политичар, вођа нације.

Свети Сава је и наш законодавац. Његово Законоправило представља први српски устав, који је уредио црквене и грађанске друштвене односе. Увођењем римско–византијског права, Србија је постала саставни део европске и хришћанске цивилизације.

Први српски архиепископ био је и вешт дипломата. На моштима свог оца, Светог Симеона, помирио је браћу Вукана и Стефана и Србији донео мир. На опасној међи двеју хришћанских цивилизација, одбранио нас је од лукавих отпадника Латина и учврстио у нама неукаљану веру.

Србија је доживела велики прекид свог тешко стеченог наслеђа окупацијом Турака Османлија. Племство и носиоци културе су нестали, а Срби су од поносног народа добили карактерну особину која се добија само када вековима проживиш у подређеном положају, мислећи како да преживиш и да избегнеш духовну и физичку пропаст. И баш када смо у ослобођеној Србији постепено почели поново да изграђујемо културу и враћамо се коренима и традицији, као стихија продрле су „напредне“, безбожне идеје са Запада. Оне су почеле да нам подривају веру, па је допуштено да прихватимо марксистичку утопију. После таквих потреса и удара на нашу православну културу тешко је било поново се уздићи.

Сећам се скупа у Српском народном позоришту у Новом Саду у време обнове вишепартијског система на самом почетку 90–их година прошлог века. Владета Јанковић, професор књижевности и један од оснивача Демократске странке, касније потпредседник ДСС–а, скоро сат времена, колико му је говор трајао, причао је о животу Светог Саве. У тренутку када смо се пробудили из вишедеценијске опијености титоизмом, чак су и световни лидери схватили важност враћања култа Светог Саве у народ после његовог насилног, дуготрајног затирања.

Свети Сава је враћен у школе, његов храм и споменик изникли су у нашој престоници, али његов култ није потпуно оживео. Размекшани материјалним вредностима и либералним релативизмом, Срби још увек не схватају судбоносни значај оца српске нације.

„Преобразивши себе Господом Христом, он је свенародном делатношћу својом преобразио душу нашег народа, и одлучно је повео путем Христове Истине и Правде. Својом еванђелском појавом и еванђелском делатношћу Свети Сава је потпуно изменио нашу историју: одбацио је старе путеве и отворио нове; уништио је старе вредности и дао нове; уклонио је стара мерила вредности и завео нова“, говори Свети Јустин Ћелијски о величини Светог Саве. Даће Бог, и сваки Србин ће ову истину и овај кључни путоказ дубоко у себи поново схватити и осетити.

(Стражњи дућан, 24. 1. 2018)

ИСПРАВКА: Овај чланак је промењен 27. 1. 2018. у 22:42 – додат је претпоследњи пасус који је техничком грешком изостављен. Извињавамо се г. Поштићу и читаоцима због ове ненамерне омашке.Categories: Преносимо

Tags: , ,

Оставите коментар