НП Отаџбина: Хаотично стање са здрављем Срба на Косову и Метохији

Од доласка напредњачке власти у здравствене установе на КиМ није примљен ниједан лекар. За то време неки лекари су отишли у пензије а други се масовно селе са Косова и Метохије. Разлог за одлазак је што је напредњачка власт укинула косовски додатак, као и неизвесна будућност јужне српске покрајине коју Александар Вучић предаје сепаратистима

Информација коју су пренели сви медији у Србији је, да од 650 оболелих од морбила 290 је Срба са Косова и Метохије. У процентима то износи око 40%.

Како сто хиљада Срба са Косова и Метохије чини у маси становништва централне Србије и Војводине само нешто више од 1%, овако висок проценат оболелих је крајње забрињавајући.

Разлог томе је да није извршена обавезна вакцинација деце због недостатка вакцина зашта је криво Министарство здравља Србије. Овде нису у питању верски мотиви, него просто небрига ресорног министра здравља Златибора Лончара.

На несрећу Срба са Косова и Метохије, вакцине и нису једини проблем. Нема лекова, нема санитетског материјала, нема инфузија и раствора… Једноставно, нема ничега. Пацијенти су принуђени да све сами купују. Од андола, до протеза. Стога се највећи број оболелих упућује у здравствене установе широм Србије па се неретко дешава да у току дана, рецимо само из Косовске Митровице, по 5-6 санитетских возила вози пацијенте у здравствене установе централне Србије. Како су све државне апотеке на Косову и Метохији празне, онда возачи са хрпом рецепата широм Србије набављају лекове за болесне.

Од доласка напредњачке власти у здравствене установе на КиМ није примљен ниједан лекар. За то време неки лекари су отишли у пензије а други се масовно селе са Косова и Метохије. Разлог за одлазак је што је напредњачка власт укинула косовски додатак, као и неизвесна будућност јужне српске покрајине коју Александар Вучић предаје сепаратистима.

Такође, иако је још пре пар година један број лекара добио специјализацију, не иде на усавршавање, јер онда не би имао ко да ради у домовима здравља и хитним службама пошто се не примају нови лекари.

Председник Републике Србије се пре неки дан хвали да је отворио болницу у месту Пасјане, општина Гњилане, где је током 2017. године рођено око стотину беба. Александар Вучић крије да је ту болницу изградила сепаратистичка власт из Приштине а не Влада Србије. Што се Владе Србије и Министарства здравља тиче, они не да ништа ново нису изградили на Косову и Метохији, него нису чак ни окречили оно што су им други оставили.

Главни кривац за овако хаотично стање када је у питању здравље Срба са КиМ је ресорни министар Златибор Лончар. Иако регистрован члан земунског клана то му није сметало, чак га је и препоручило, да добије министарску фотељу. Пре неки дан смо од њега чули да је он јако срећан што је рођени брат Братислава Гашића пристао да буде председник надзорног одбора Клиничког центра Ниш, јер како министар каже, он је домаћин. Домаћин можда и зато што без грађевинске дозволе са својим братом на скијашкој стази на Копаонику гради објекат од 10.000 квадрата. О овој нелегалној градњи медији су доста стидљиво обавестили јавност у Србији.

Министар не може без Шилерове, некад у Земуну данас на Копаонику.

Ако овакав министар треба да брине о здрављу Срба са Косова и Метохије онда им се црно пише.

Косовска Митровица, 4. 1. 2018.
Информативна служба Народног покрета Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“

Постаните приложник-сувласник Стања ствари!

Поштовани читаоче,

Ваш и наш сајт објављује критичке, ауторске текстове и преводе који се односе на српско стање ствари, српске друштвене, политичке, економске, верске и културне прилике, као и на најважнија дешавања широм света.

Сви садржаји на нашем сајту доступни су бесплатно.

Стога вас молимо за помоћ, како бисмо остали независни од било ког центра моћи и како бисмо суштински унапредили рад нашег заједничког пројекта – српског Стања ствари.

Како нам све можете помоћи прочитајте на ОВОЈ СТРАНИЦИ.

Такође, молимо вас да се претплатите на нашу мејлинг листу (лева колона на сајту), прикључите нашој страници на Фејсбуку и/или налогу на Твитеру.

Advertisements


Категорије:Преносимо

Ознаке:, ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s