Брзи избавитељ Свети Никола

Упркос великој кротости духа и чистоти срца, Свети Никола је био ревностан и неустрашив борац за Цркву Христову

Свети Николај Чудотворац

Брзи избавитељ Свети Никола, архиепископ Мирликијски, чудотворац, прославио се као велики угодник Божији, и постао један од најпоштованијих хришћанских светаца у православљу, али и у целом свету. Његов лик један је од најраспрострањенијих икона. Николи Угоднику најчешће се молитвама обраћају прости људи, и највише због тога је лик овог светитеља понекад у свести неких одвојен од својих хришћанских корена: њега су покушали да преобликују и древна паганска свест и ново потрошачко друштво створивши на његовој основи божићног Санта-Клауса. Међутим то не може оспорити главно – сам светитељ Никола био је хришћанин, чврсто је стајао у својој вери и прославио се управо као хришћански светац и подвижник.

Он се родио у Граду Патари у Ликијској области на јужној обали Мале Азије (на територији садашње Турске). Од малих ногу Никола се истицао у учењу Светог писма; дању није излазио из храма, а ноћу се молио и читао књиге. Служећи Богу, младић је пламтео духом, а по искуству у питањима вере био је сличан старцу, чиме је изазивао дивљење и дубоко поштовање верника. Стално се трудећи и пребивајући у непрестаној молитви, Свети Никола је показивао велико милосрђе, пружајући помоћ страдалницима – све своје имање он је поделио сиромасима.

Познато је како је једном, дознавши за велику потребу и сиромаштво једног раније богатог становника града, Свети Никола спасао човека и његову породицу од великог греха. Очајни отац трију одраслих кћери решио је да их преда блуду да би се спасли од глади. Светитељ му је ноћу тајно убацио кроз прозор три вреће са златом и тиме спасао породицу од пада и духовне смрти. Колико је било таквих случајева у животу Светог Николе није познато. Творећи милостињу, светитељ се увек трудио да то чини тајно.

У једном виђењу Господ му је дао Јеванђеље у скупоценом омоту, а Пресвета Богородица – омофор, део архијерејске одежде. И стварно је био изабран за епископа Мирликијског.

Рукоположен за архијереја, Свети Никола је остао велики подвижник, показујући пример кротости, незлобивости и љубави према људима. То је било нарочито драгоцено за Ликијску Цркву у време прогона хришћана за време цара Диоклецијана (284-305). Епископ Николај, затворен у тамницу заједно с другим хришћанима, подржавао је браћу по вери и храбрио их да трпељиво подносе окове и мучење. Њега самог Господ је сачувао неповређеног. После ступања на престо равноапостолног Константина, Свети Никола се вратио свом стаду, које је с радошћу дочекало свог наставника и заступника.

Упркос великој кротости духа и чистоти срца, Свети Никола је био ревностан и неустрашив борац за Цркву Христову. Он је обилазио паганска гробља и храмове у самом граду Миру и његовој околини, рушећи идоле.

По неким подацима, 325. године Свети Никола је био учесник Првог Васељенског Сабора, који је усвојио Никејски Символ вере. Постоји предање да се на сабору догодио неочекивани случај – кротки и човекољубиви Николај наводно је ударио познатог јеретика Арија, који је створио озбиљан раскол у цркви. По предању, за тај поступак светитељу је одузет омофор и стављен је под стражу. Међутим, неколико свештеника је имало виђење да су Сам Господ и Богородица посветили Николу у епископа, и Сабор је оставио свеца на том месту. Када се вратио у своју епархију, Никола јој је донео мир и благослов.

Још током живота светитељ је вршио многа чуда. Од њих му је највећу славу донело избављење од смрти три мушкарца која је неправедно осудио користољубиви градоначелник. Светитељ је смело пришао џелату и задржао његов мач, већ замахнут над главама осуђеника. Градоначелник, разобличен од Светог Николе због неправде, покајао се и тражио од њега опроштај. Томе су присуствовали три вископостављена официра које је император Константин послао у Фригију. Они тада нису ни слутили да ће ускоро и сами морати да траже заступништво од Светог Николе, пошто су их незаслужено оклеветали пред царем и осудили на смрт. Јавивши се у сну светом равноапостолном Константину, Свети Никола му је рекао да пусти официре неправедно осуђене на смрт, јер су они из тамнице молитвено тражили помоћ од светитеља.

Иља Рјепин: Светитељ Николај Мирликијски избавља од смрти тројицу невино осуђених људи. 1888.

Много других чуда извршио је он, дуге године провевши у светој служби. По молитвама светитеља град Мира био је спашен од тешке глади. Пошто се појавио у сну једном италијанском трговцу и оставио му у залог три златна новчића, које је он нашао у својој руци кад се ујутро пробудио, светитељ га је замолио да отплови у Миру и прода тамо пшеницу. Више пута је спасавао и утопљенике у мору, избављао из заробљеништва и заточења у тамницама.

Пошто је достигао дубоку старост, Свети Никола је мирно отишао Господу негде између 345. и 351. године. Његове мошти су се сачувале нетрулежне у локалној саборној цркви и точили су целебно миро, од којих су многи добијали исцељење. Оне су 1087. године пренесене у италијански град Бари, где почивају и данас. Данас је име Светог Николе толико познато да не постоји део света где о њему не знају.

Чак и будисти веома поштују икону светитеља. У кинеском граду Харбину, када је у тај град после револуције прешло много Руса, и тамо су зидали православне храмове, постајала је икона светитеља позната по својим чудима. Она је стајала на Харбинској железничкој станици у специјалном кивоту. Један Кинез је доживео, за време риболова у чамцу, велику буру. Његов чамац је почео да тоне, а обала је била далеко. Неочекивано, рибар се сетио иконе и, иако није знао име свеца, почео је да виче „Старче станице, помози“! И био је чудом спашен.

https://foma.ru/skoryiy-pomoshhnik-svyatitel-nikolay.html
Опрема: Стање ствари
(Стражњи дућан, 18. 12. 2017)Categories: Преносимо

Tags: ,

Оставите коментар