Слободан Малдини: „Пријатељство” и архитектура

Некада, становници наших градова шетали су улицама, дружили се, седели и разговарали, а данас су само неми конзументи у новим “храмовима” брендова са Запада

Зграда Амбасаде САД у Београду (Извор: Гугл земља)

Америчка администрација ставила је Србију у фокус свог интересовања. Државни секретар САД Рекс Тилерсон недавно је изјавио да ће Сједињене Америчке Државе наставити на развијању стабилности и демократије на Балкану и позвао да “одбацимо своја непријатељства како би мир постао трајан”. Истовремено, Атлантски савет шаље нам из Вашингтона најаву “историјског помирења са Србијом”. Упоредо са порукама из САД, Србији је упућен и други, искренији сигнал. Обувена у чизме хрватских паравојних формација ЗНГ из давних деведесетих, председница нашег западног суседа Колинда Грабар Китаровић недавно је поручила да ће “пуно воде протећи Дунавом пре него што Србија и Хрватска могу говорити да су пријатељске државе”. Ове две изјаве нису изненадиле грађане Србије. Јер, наш народ је одавно изградио своју слику о “пријатељима” са Запада. А њу изванредно илуструју догађаји на архитектонско-урбанистичкој сцени.

Хрватска привреда је својим трговинским објектима одавно премрежила Србију. Готово да нема већег града у земљи где се не налази бар један шопинг центар највеће пропале хрватске компаније “Агрокор”: “Идеа”, “Меркатор” или “Рода”. Пројектовани по концепцији затворених тржних центара у САД, ти комплекси су променили слику наших градова. Ови друштвени центри представљају нови концепт живљења у којем је човек сведен на потрошача, носиоца потреба и средство за остварење циљева страног капитала. Они су наметнути нашим традиционалним пијацама, дућанима, малим бакалницама, променивши урбани живот у Србији. Некада, становници наших градова шетали су улицама, дружили се, седели и разговарали. Данас су само неми конзументи у новим “храмовима” брендова са Запада.

САД су у Србији такође оставиле своје градитељске трагове, променивши урбану слику појединих подручја. Одмах по завршетку НАТО бомбардовања 1999. САД су подигле своју војну базу Бондстил код Урошевца на Косову, највећу изграђену од Хладног рата. За потребе изградње гигантског војног комплекса на површини око 4 квадратна километра сравњена су два брда и насута долина између њих. Овај логор, подигнут без икаквих дозвола, описао је након посете изасланик за људска права Савета Европе Алваро Гил-Роблес као “мању верзију Гвантанама”.

Комплекс нове амбасаде САД саграђен је у Београду 2013. Уз главну зграду налазе се објекти за смештај маринаца, радионице, “техничке зграде”. Ова монструозна грађевина, по упућенима највећи шпијунски центар на Балкану, подигнута је на површини 40.000 квм усред ексклузивне стамбене зоне непосредно уз Дворски комплекс, чиме је трајно уништила деценијама стваран и чуван карактер Дедиња. Наметнувши се урбаном окружењу стамбених вила непримереном величином и неприкладном функцијом, деградирала је наш најзначајнији национални споменик културе – Дворски комплекс српских краљева.

(Вечерње новости, 9. 12. 2017)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар