Поглављем 30 Србија губи суверенитет: Санкције Русији, укидање забране ГМО

Колико Србија губи а колико добија уласком у Европску унију може се видјети из кључног али и највише проблематичног Поглавља 30 за које је Брисел дао зелено свјетло. Иако неки економисти од чланства у ЕУ виде предност, Србија преко Поглавља 30 губи губи економски суверенитет, али и политички јер ће бити приморана да уведе санкције Русији.

Поглавље 30 које Србија наиме предвиђа да Србија своју економску политику мора да усклади са ЕУ – то значи да ће по његовом затварању морати не само да се одрекне бесцаринског трговинског споразума с Русијом него и да се прикључи економским санкцијама Брисела Москви, преноси „Спутњик“.

Подсјетимо, Србија тренутно има споразуме о слободној трговини са Русијом, ЕУ, Турском, Бјелорусијом, Казахстаном, ЦЕФТ-ом, а ускоро је требало да почну разговори о споразуму са Евроазијском унијом, тржиштем од 200 милиона становника.

Међутим, према Поглављу 30 споразуми које Србија има потписане са овим државама, а са којима ЕУ нема, мораће бити отказани – прије свега уговори са Русијом, Бјелорусијом и Казахстаном. Уместо свега тога Србији остаје само онај са Европском унијом који је постојао и без уласка у ЕУ.

Ради се о одрицању од економског суверенитета, сматрају стручњаци.

После завршетка преговора о Поглављу 30 Србија морати да се прикључи економским санкцијама које је ЕУ увела Русији.

Укидање забране промета ГМО

У Србији је тренутно на снази забрана промета генетски модификованих организама (ГМО), али ће ово морати бити промијењено чланством у Свјетској трговинској организацији (СТО). Државна каса ће морати бити отворена и за учешће у донацијама које ЕУ даје неразвијеним земљама.

„Наиме, да би затворила поглавље 30 и постала чланица ЕУ, Србија мора бар минимум двије године да буде дио СТО. А да би ушла у СТО, осим што мора да донесе нове прописе о ГМО, потребно је да добије и сагласност сваке појединачне чланице, укључујући и Русију, са којом Србија већ пет година води преговоре о спуштању царина на неколико хиљада производа“, преносе „Новости“.

Као потенцијални проблем уласку у СТО, у последњи час би могло да искочи и – Косово*.

„Јер, уколико би се десило да Косово* пре нас уђе у СТО (чланство у овој организацији отворено је и за царинске територије), и Приштина* би могла да нам испоручи одређене захтеве како би гласали за наш пријем“, каже овај медиј.

Косово* – привремено окупирана јужна српска покрајина
Приштина* – сепаратистичка влада на КиМ

(ИН4С, 12. 12. 2017)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШCategories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар