Захуктава се светско ослобађање од долара

У свом последњем обраћању на каналу Њузбад (Newsbud), Вилијам Енгдал, познати стручњак за геополитичка и геостратегијска питања у свету, објашњава како нови кинески „Пут свиле“ представља много више од челика и лукâ.

Заједно са Русијом, Кина пажљиво припрема терен да се створи систем плаћања заснован на злату, који ће се једном за свагда решити долара као светске трговинске валуте. Амерички политички аналитичар указује на то да је прво икада издавање државних обвезница у вредности од милијарде долара у кинеским јуанима од стране руске владе почетак остваривања плана да се понуди алтернатива банкротираном доларском систему који гуши светску економију.

Шести по реду годишњи самит средњоевропских и источноевропских држава са Кином одржан крајем прошлог месеца у Будимпешти, у коме је учествовала и премијерка Србије, показује да и Источна Европа жели да се окрене Кини. Том самиту, као што знамо, није придат већи значај у главнотоковским медијима контролисаним од Запада. У једином коментару који је остављен испод чланка о самиту у „Политици“, један читалац је написао: „Америка улазила у свет са Кока-колом, Кина улази у свет са милијардама!“

Шести самит „16 плус 1“ у Будимпешти (Фото: Бета)

Брисел је, иначе, забринут због приближавања Кине и земаља Европске уније на истоку Европе, јер ће највећа и најбогатија азијска земља то искористити за слабљење строгих правила Уније, и злоупотребити сложене односе међу Западом и Истоком Старог континента. Наиме, ни после 13 година чланства у европској политичкој и економској заједници земаља, стандард десет источноевропских земаља које су у Унију примљене 2004. године није се ни мало поправио. Шта више, у многим земљама он је у благом паду. На Западу сматрају, како тврди један руски сајт, да се на површини овог већ традиционалног самита налази само врх леденог брега, и да је право стање ствари много озбиљније него што изгледа.

Издавање државних обвезница руске владе у јуанима, међутим, први је ексер у ковчегу америчког долара. Де-доларизација коју намеравају да спроведу Кина и Русија је „велики корак ка ослобађању света од тираније доларског система“, тврди Енгдал. „Тај доларски систем уништава и Сједињене Америчке Државе, њихову инфраструктуру и економију преко процеса дужничког ропства. Он уништава економију Европе, Африке, Латинске Америке … тешко је навести иједну државу у свету коју не уништава доларски систем“, закључује он.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Стражњи дућан, 12. 12. 2017)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

Оставите коментар