Бугарска црква прихватила да пред осталим црквама заступа неканонску Македонску

У ситуацији када МПЦ признаје БПЦ за своју цркву-Мајку, БПЦ сматра својом светом дужношћу ангажманом да понуди потпуну сарадњу, посредовање и заступање пред помесним православним црквама, предузимајући све што је неопходно за утврђивање канонског статуса МПЦ“, прецизира се у одлуци Синода БПЦ

Синод Бугарске православне цркве (БПЦ) на заседању у комплетном саставу, у понедељак је разматрао писмени захтев поглавара неканонске Македонске православне цркве (МПЦ) Стефана (Вељановског) и како је наведено у пренетом саопштењу, донео одлуку о „предузимању свега неопходног за утврђивање канонског статуса“ цркве у Македонији.

У ситуацији када МПЦ признаје БПЦ-Бугарску патријаршију за своју мајку цркву, БПЦ-БП сматра својом светом дужношћу ангажманом да понуди потпуну сарадњу, посредовање и заступање пред помесним православним црквама, предузимањем свега што је неопходно за утврђивање канонског статуса МПЦ, наводи се у одлуци синода БПЦ о писму из Скопља.

„БПЦ никада није била равнодушна према страдању МПЦ, због чега се разговарало. У ситуацији када МПЦ признаје БПЦ – Бугарску патријаршију (БПЦ-БП) за своју цркву-Мајку, БПЦ-БП сматра својом светом дужношћу ангажманом да понуди потпуну сарадњу, посредовање и заступање пред помесним православним црквама, предузимајући све што је неопходно за утврђивање канонског статуса МПЦ. Формирана је архиерејска комисија за преговоре са МПЦ и са осталим помесним православним црквама за успостављање канонског статуса МПЦ“, прецизира се у одлуци Синода БПЦ, коју преносе софијски медији.

Пре почетка седнице синода, бугарски патријарх Неофит је рекао да треба да се прихвати пружена рука Македоније.

Владика неканонске МПЦ Наум у суботу је у образлагањима разлога због којих би БПЦ требало да прихвати статус мајке цркве, истакао да од тренутка када БПЦ призна аутокефалност МПЦ, „две цркве постају – сестринске Цркве“. То значи, како је рекао, да ће бити равпоправне, но улога БПЦ као „мајке Цркве“ ту не престаје у односу на друге православне цркве. Бугарска патријаршија, сматра, „и даље има част, пред Богом, да нас штити, заступа и представља пред Васељенским Патријархом и осталим православним црквама, све док МПЦ не добије томос о аутокефалности од Васељенског Патријарха“.

Синод неканонске МПЦ, 9. новембра упутио је писмо БПЦ којим, како је објављено у Скопљу, од патријаршије у Софији тражи да им буде мајка црква уколико им призна аутокефалију.

После редовне седнице Синода МПЦ, на којој је једногласно одлучено да се на тај начин потражи могућност признавања аутокефалног статуса ове црквене организације коју од далеке 1967. и једностраног издвајања од мајке Српске православне цркве (СПЦ), није признала ни једна помесна црква у свету.

– Македонска православна црква – Охридска архиепископија препознаће и признаће Бугарску православну цркву – Бугарску Патријаршију као Мајку Цркву, која прва прихвата и признаје њену автокефалност, исту обзнањује и актуелизује, представља и заступа је пред Васељенском патријаршијом и пред другим помесним црквама, прецизира се у поменутом писму МПЦ упућеном у Софију.
Актом се захтева од БПЦ да успостави „евхаристичко јединство са обновљеном Охридском Архиепископијом у лику Македонске православне цркве“.

Евентуалним прихватањем предлога из Скопља, потписивањем договора, како је наведено у писму из Скопља, захтева се успостављање јединства што би била основа за „евхаристичко јединство и са епископима осталих помесних православних цркава“.

Нада за прихватање предлога Синода БПЦ, како се закључује, заснована је на тежњи „за добро свеукупне црквене пуноће“.

М. Станчић

Наслов и опрема: Стање ствари

(Вечерње новости, 27. 11. 2017)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар