Преподобни старац Пајсије Светогорац: Богомајка много личи на лик изображен на икони Богородице Јерусалимске

Православна Црква и милиони верника празнују икону Мајке Божје Јерусалимску 12/25. октобра. Усрдна молитва Мајци Божијој пред овом иконом помаже у свакој невољи, тескоби, ратној опасности, братској неслози

Из књиге „СУЗЕ ЗА СВЕТ – САВРЕМЕНИ ГРЧКИ СТАРЦИ“

Старац Пајсије је већ био ископао себи гроб поред своје келије, Панагуде, и његове мисли су увек биле управљене према оном дану када ће отићи из овог пролазног света. Захваљујући свом дубоком смиреноумљу, стално се осећао неспремним за ово последње путовање. Једно виђење га је, међутим, испунило радошћу.

Док се молио, видео је да се налази на месту које подсећа на аеродром, одакле људи путују на небо. Тамо је било много људи и неки међу њима били су одређени да провере да ли путници имају пасоше и карте, како би могли путовати, а ако би нешто недостајало, путник би остајао позади. Када је дошао ред на старца Пајсија, схватио је да нема потребна документа. Изненада се појавила Пресвета Богородица, одевена у злато као краљица. Изгледала је управо онако као на икони Пресвете Богородице Јерусалимске. Обратила се инспекторима и рекла:

– Он је мој слуга, пустите га да прође, јер ја имам сва потребна документа.

Затим је извадила документа из свог огртача и показала их, а онда их вратила. Тако је старац Пајсије могао да прође.

Старац Пајсије нам је једном казивао:

– Богородица Марија много личи на онај лик изображен на икони Пресвете Богородице Јерусалимске. Она је иста таква. Видео сам је много пута и не знам ниједну другу икону која толико подсећа на њу.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Светосавље.орг)

ПОСЛУШАЈТЕ ЈОШCategories: Поново прочитати/погледати

Tags: , , ,

Оставите коментар