Света Русија у Србији

У Београду ће 22-29. октобра 2017. године биће одржана духовно-просветна изложба-сајам „Света Русија: од срца срцу“, чији су организатор манастир Свете Јелисавете и Сестринство у част преподобномученице велике кнегиње Јелисавете из Минска (Белорусија)

Пројекат „Од срца срцу“ представља могућност учествовања у лепоти и богатству православне културе кроз духовне разговоре и концерте, тематске фотоизложбе и експозиције, јавна предавања из иконописа, калиграфије и народних заната и производе ручног рада направљене у манастирским радионицама.

Први пут ће у оквиру изложбе бити одржан сусрет-беседа с протојерејем Андрејем Лемешоноком – духовником манастира Свете Јелисавете – и презентација три књиге из серије „Реч духовника“. Ове књиге је манастирска издавачка кућа приредила од беседа, проповеди и одговора оца Андреја на најчешћа питања парохијана и преведене су на српски језик. У књигама, као и у разговорима, отац Андреј говори о спасењу и лепоти, покајању и стрпљењу, љубави и смирењу, а такође дели с нама лично искуство доживљаја учињених грешака и помоћи Божије. На сусрету ће сви они који то желе моћи лично да поставе питања оцу Андреју и да добију одговоре на њих. Такође ће моћи да купе горе наведене књиге. Сусрет ће бити одржан 24. октобра у 16:00. У току дана отац Андреј ће такође потписивати своје књиге.

Сестре манастира Свете Јелисавете позивају посетиоце да се у току целог сајма упознају с техником стварања икона уз коришћење природног камена на отвореној презентацији иконописа, да учествују у јавним предавањима из калиграфије, да виде свакодневни живот Белоруса с почетка 20. века у културно-историјског експозицији „Белоруска кућица“. Фотоизложба посвећена социјалном служењу манастира и Сестринства упознаће посетиоце с постојећим добротворним пројектима.

На јавном предавању из калиграфије сви они који то желе могу да усвоје основе писања црквенословенских слова под руководством искусног мајстора, а такође да се упознају с историјом скрипторијума и развоја писмености на територији Белорусије.

На јавном предавању из иконописа посетиоци ће моћи да се упознају с уметницима из иконописне радионице манастира Свете Јелисавете и да усвоје извесна умећа древне технике сликања икона помоћу дробљеног полудрагог камења и минерала.

За све време трајања сајма радиће продајна изложба производа који су с молитвом и љубављу направљени у манастирским радионицама: иконописној, радионици за прављење риза за иконе, керамичарској, кројачкој, радионици за рад са каменом, аудио и видео студију, као и многим другим. Многобројни производи издавачке куће манастира Свете Јелисавете, једне од најбољих у Белорусији, заузимаће централно место на изложби-сајму. Сестре милосрђа и монахиње воде бригу о неколико дечјих домова, болница, интерната, диспанзера за туберкулозу, два уточишта за бескућнике. Сва прикупљена средства биће утрошена за дела милосрђа.

„Света Русија: од срца срцу“ није само изложба-сајам, то је могућност да човек да своју лепту за дела милосрђа и да проведе време у топлом, скоро породичном кругу.

Место одржавање и радно време изложбе-сајма:
Булевар војводе Мишића 14, павиљон 4, 11000 Београд, Србија.
Сваког дана од 10:00 до 20:00.

Програм манифестација можете погледати овде.
Детаљније информације о раду манастира наћи ћете на сајту www.obitel-minsk.by.

С молитвама за Вас и Ваше ближње,
с. Марина Беркутова,
и сестре манастира Свете Јелисавете

С. Марина Беркутова је руководилац међународног добротворног културно-просветног фестивала-сајма „Од срца срцу“. Пројекат је 2015. године организовао манастир Свете Јелисавете (Минск, Белорусија) по благослову Његовог Високопреосвештенства, Високопреосвећеног Павла Митрополита минског и заславског и одржава се сваке године у различитим европским градовимаCategories: Моба

Tags: , , , ,

Оставите коментар