Израел Шамир: Авганистан је сахранио Совјетски Савез, сахраниће и Америку

Суочен са поразима својих окупационих трупа, Трамп је могао да их врати кући. Али, он је одлучио – да у Авганистан пошаље још војске. Шта да се ради, Авганистанци су навикли да сахрањују империје – изашли су на крај и са Британцима и са Совјетима. Изаћи ће и са Американцима. У авганистанским планинама има довољно места и за гробове америчких војника

Израел Шамир

Амерички председник Трамп одржао је говор у Аризони. Многи његови бирачи су незадовољно ускликнули: „Доналда су заменили неким другим!“

Заиста, Трамп је дошао на власт обећавајући да ће америчке војнике из света вратити кући и да ће преградити пут мигрантима. Његови противници, амерички либерали, као и њихови европски саучесници-интервенционисти, држали су се максиме: „Покорићемо и позвати (код себе) свет“. Било је то оно познато: Invite and Invade.

Под том девизом су освајали по свету и разарали целе земље, па из тих разорених земаља примали избеглице и мигранте – као што су некада доводили робове из покорених земаља.

За америчке и европске раднике се интервенционизам (тако се зове та стратегија) претворио у пут ка сиромаштву. На њихова места су дошли мигранти спремни са раде за сићу, а порези узети од њих убацивани су у нова освајања.

Трамп је постао председник САД под заставом борбе против те либералне идеје. Он је недвосмислено иступио против invade – против завојевачких ратова и смена режима по свету, против далеких од САД војних интервенција. Устао је и против invite – против позивања у Сједињене Државе избеглица из покорених земаља. И, Америка је гласала за њега.

Прво је прснуо балон његове борбе против имиграције. Он је потписивао указе, али је његове указе стављао ван снаге судски апарат у којем доминирају либералне демократе-интервенционисти.

У Аризони се завршила и његова борба против војних интервенција, освајања и окупација. Трамп је потпуно заборавио на сопствено позивање на повлачење из Авганистана и објавио слање нових војника у ту земљу и ратовање – до славне победе.

Шта ће Американци у Авганистану? Као прво, тамо њихове тајне службе узимају кајмак од производње наркотика. Као друго, Авганистан је база за могући рат против Ирана, а Америка од тог рата није одустала. Као треће, Авганистан је важна фигура у Великој игри за доминацију над Евроазијом, за конфронтацију са Русијом и Кином.

Чисто војно гледано, америчка окупација Авганистана није била успешна. Ни окупатори ни локални квислинзи ни нос не смеју да помоле изван својих база. Партизани Авганистана ослобађају целе градове и провинције.

Суочен са поразима својих окупационих трупа, Трамп је могао да их врати кући. Али, он је одлучио – да у Авганистан пошаље још војске. Шта да се ради, Авганистанци су навикли да сахрањују империје – изашли су на крај и са Британцима и са Совјетима. Изаћи ће и са Американцима. У авганистанским планинама има довољно места и за гробове америчких војника.

Таласи авганистанских избеглица и даље запљускују Европу. Хиљаде младих Авганистанаца стигле су у Шведску и друге земље ЕУ. Појачавање авганистанског рата потераће нове десетине хиљада у Европу и тако ослабити тог америчког конкурента.

Трамп тако једним ударцем руши и Европу и Средњу Азију. Остаје нада да му неће све поћи за руком. Трампов ауторитет у САД налази се на историјском минимуму. Муњевиту блиставу победу он неће видети, као што не може да види властите уши.

Његови противници у Конгресу САД и по медијима – чак и кад би био успешан – све ће представити као чудовишну грешку. Боље би му било да је војнике вратио кућама. Али, он за то није имао довољно барута.

Извор Факти, 25. август 2017.

(Нови стандард, 25. 8. 2017)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Нови прилози кажу: да су Авганистанци волели Русе – који су им донели школе, болнице, изградили фабрике, путеве и станове, довели руске лекаре у свако село… те да је Горбачов учинио злочин повлачећи изненада војску, а оставивши народ на милост и више немилост муџахединима.

    Тврде да је сва та прича о совјетском несналажењу и „рату против ислама“ накнадно исконструисана – за потребе Запада и совјетских издајника.

    Кажу да данашња власт само пљачка и мисли како да побегне на Запад, да НАТО-службеници долазе само ради отимачине, док су Руси давали душу и срце.

Оставите коментар