Председник САНУ: Дијалогом да ставимо тачку на све ратне покличе

Председник Српске академије наука и уметности (САНУ) Владимир Костић изјавио је да је дијалог о Косову питање на ком се прелама будућност српског народа и да су због тога сви у обавези да изнесу свој став.

Извор: Блиц

„Дијалог и разговор а не рат јесте пут по коме треба да се иде како би се превазишли вишевековни неспоразуми два народа. Зато је добро да политичке организације, институције, црква, угледни научници, али и обични грађани изнесу своје идеје како то да се уради. Из тог мноштва произаћи ће вероватно и решења која држава може да користи за дефинисање стратегије“, рекао је Костић за Блиц.

Иако САНУ још није добио званичан позив из Председништва, Костић истиче да му није јасно због чега се око позива председника Србије воде полемике.

„У сваком случају дијалог је добра идеја јер – шта је алтернатива“, упитао је председник САНУ.

Према његовим речима, мора да се стави тачка на ратне покличе политичких елита и једног и другог народа које, кад год им затреба „звецкају оружјем“ а које по правилу не носе ни они ни њихова деца.

Представници САНУ ће, како је додао, изнети своје идеје, а да ли ће се сложити са коначним решењем власти, „то је друга ствар“.

(РТС, 28. 7. 2017)

Владимир Костић: Нисам давао интервјуе у последње три недеље

Председник САНУ Владимир Костић саопштио је данас да у протекле три недеље није дао ниједан интервју, те да се са изненађењем суочио са изјавама које су пренели медији.

„Током претходног дана присутни чланови Извршног одбора САНУ, укључујући и моју маленкост, донели су одлуку да се о ‘дијалогу о Косову’, а након јасне реакције генералног секретара САНУ, до добијања званичног позива више на оглашавају”, истиче Костић у изјави за јавност достављеној Танјугу.

„У току тог састанка телефоном ме је контактирала новинарка Блица, али ми је, након објашњења какву смо одлуку донели, речено да сам позван не због интервјуа, него понуде да у следећих 15 дана напишем ауторски текст о стању и перспективама Србије”, навео је Костић.

Додаје да је, у краћем ћаскању, обавестио новинарку и да је интервју обећао Танјугу, по повратку са годишњег одмора.

„Део изнесених ставова се поклапа са мојим приватним ставовима које сам вишекратно износио, али не и са исказом да ће Извршни одбор моћи да артикулише ‘неки њихов заједнички став’“, каже Костић и објашњава:

„Сасвим супротно, САНУ је институција независних и аутономних појединаца, са читавом лепезом ставова, и сваки, укључујући и мој потенцијални покушај да ‘артикулишем’ туђе ставове био би обична злоупотреба”.

Као институција, Академија може да понуди заједничке експертске потенцијале (нпр. Одбор за Косово и Метохију, стручњаци за културну и уметничку баштину итд.) и појединачна мишљења својих чланова.

„Укључивање мог ‘интервјуа’, заједно са ставовима председника Вучића, није коректно ни према њему, ни према мени, јер имплицитно указује на неку врсту планиране синергије мишљења”, наводи председник САНУ.

Коначно, каже, не би себи допустио да се званично другим могућим саговорницима обрати са „морају”.

Због тога, овај гест доживљавам као гест изневеравања и злоупотребе поверења у досадашњој коректној сарадњи са медијима, закључио је Владимир Костић.

(Танјуг/Политика, 29. 7. 2017)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Za početak „da“ tkz. „Kosovu“ u UNESCO – da ne moraju da preskaču stepenice pri sedanju na stolicu u UN.

    Čuš poklapaju im se mišljenja i dela al ne i energije, nisu u sinergiji. Nije nego…

    A ne treba izdavati Kosovo preko kolena nego onako natenane posle godišnjeg odmora.
    #smradizdaje

Оставите коментар