Комнен Бећировић: Одбору за заштиту природних, културних и духовних вриједности слива ријеке Мораче

Док власт упорно не да Морачи у Унеско, дотле црногорска делегација у Унеску већ двије-три године гласа да се споменици српске цивилизације на Косову ставе на листу свјетске организације, као косоварски односно шиптарски споменици, пише из Париза књижевник Комнен Бећировић Иницијативном одбору за заштиту и очување природних, културних и духовних вриједности слива ријеке Мораче

Комнен Бећировић на извору Мораче

Високопреосвећени Митрополите, часни оци, браћо и сестре,

Најздушније вас поздрављам и честитам на вашем данашњем скупу, жалећи што не могу да му присуствујем, тим више, што ме само недјеља дана дијели од мог пута, акобогда, из Париза у завичајна ми Љевишта под извором Мораче.

Ево већ тридесет година како траје борба за спас Мораче која је још од почетка попримила међународне размјере захваљујући своме изузетном природном и цивилизацијском насљеђу, тако да се убрзо поставило питање уписа Мораче у свјетску баштину под заштитом Унеска, што је практично била готова ствар.

Међутим, умјесто да учини званичан потез у том циљу, ондашња црногорска власт која је иста и данас, повампирила је пропали пројекат електрана на Морачи, будући да је овај био осуђен како од домаће, тако и од стране јавности. И свих прохујалих година властодржци нијесу престали да очајнички траже инвеститоре по свијету како би, умјесто да величанствена и славна земља Морача заузима своје мјесто међу највишим вриједностима човјечанства, била потопљена и претворена у уклету земљу!

Након пропалих покушаја код Италијана, Норвежана, Турака и других, сада нуде Морачу кинеској аждаји Норинко која заравњује планине и прави вјештачка острва у океану, што слути на велико зло Морачи. И не само да истрајавају у кобном науму да потопе величанствене кањоне Мораче и Мртвице у чијим се литицама чита вјечност планете, него су од прошле године насрнули и на сам извор Мораче коме нема равног на европском континенту!

Посебно је питање смртне угрожености многовјековног морачко-ровачког светилишта, Храма Успења Свете Богородице подигнутог, према геолизима, на порозној тераси насталој наносима Мораче током пола милиона година, тако да би језеро уз њега значило пропаст овог јединственог споменика неимарства и сликарства већ самим свјетски познатим Пророком Илијом.

Кажу да треба струје, посебно за извоз и продају фамозним подморским каблом у Италију! Но није ли данас у пуном замаху сунчана енергија за која Црна Гора као јужно поднебље, има све услове? Сем тога, како медији преносе ових дана, увелико је у настајњу технологија која ће симбиозом слане и слатке воде, моћи да задовољи 40% свјетске потражње електричне енергије.

Још бих хтио да укажем на један невјероватан парадокс: док власт упорно не да Морачи у Унеско, дотле црногорска делегација у Унеску већ двије-три године гласа да се споменици српске цивилизације на Косову ставе на листу свјетске организације, као косоварски односно шиптарски споменици!

И на крају преносим вам најљепши поздрав од нашег великог пријатеља Франца Вебера, витеза свјетске Екологије, који је највише учинио да се име Мораче пронесе широм свијета. Он се недавно обратио црногорској Влади позивом да се одустане од потапања Мораче, пледирајући поново за њен упис у свјетску баштину.

Нека би његов глас, као и ваш који ће се искристалисати на данашњем скупу, био пронијет, како би мудрост превагнула и Морача једном заувијек била спашена.

Дај Боже!

Комнен Бећировић, Париз, 20. јуна 2017.

Саопштење Иницијативног одбора за заштиту природних, културних и духовних вриједности слива ријеке Мораче

Иницијативни одбор за заштиту природних, културних и духовних вриједности слива ријеке Мораче је током претходних мјесеци предузео више мјера и активности у погледу прибављања документације која се тиче досадашњих активности Владе Црне Горе и Министарства економије у вези изградње хидроелектрана у сливу ријеке Мораче.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Посебно забрињава што је Министарство економије, противно Закону о слободном приступу информацијама, одбило захтјев пуномоћника Иницијативног одбора да достави сву тражену документацију. Иако су били испуњени сви законски услови, Министарство није доставило Техничку понуду кинеске компаније НОРИНКО за изградњу хидроелектрана на Морачи, Евалуацију понуде компаније НОРИНКО, Коментар Радне групе и Комисије на понуду компаније НОРИНКО, Комерцијалну понуду компаније НОРИНКО, Нацрт техничке понуде турске компаније Берекет енерџи за изградњу хидроелектрана на Морачи из априла 2016. године и Уговор о гранту од 18. маја 2009. године. Захтјев је одбијен са образложењем да би се достављањем тих докумената ”угрозила ауторска права” без обзира што се ауторска права не угрожавају читањем!!!

У децембру 2016. године је благовремено уложена жалба Агенцији за заштиту података о личности и приступ информацијама по којој још увијек није одлучено, јер Министарство економије наставља да крши Закон о слободном приступу информацијама и одбија да достави документацију која није степенована степеном тајности.

Напријед наведено довољно указује да се читав поступак одвија на  незаконит и нетранспарентан начин и оправдано уноси сумњу да су одређени дјелови власти у спрези са крупним капиталом на штету грађана двије Мораче, Роваца, Подгорице и Црне Горе. Посебно забрињава што се припремају и достављају понуде за изградњу великих брана и хидроелектрана у сливу ријеке Мораче, а да још увијек није усвојен плански документ чиме се крше бројни важећи прописи. Имајући све ово у виду основано се сумња да ће плански документ бити припремљен према интересима страних компанија, а не према интересима Црне Горе и њених грађана.

Недавно су управу Манастира Мораче у име Владе Црне Горе посјетила одређена лица са предлогом да манастирска управа затражи геолошка истраживања морачког платоа. Захтијевали су да манастир предложи да истраживања обави Завод за геолошка истраживања. Одбор је једногласно заузео став, управо имајући у виду нетранспарентност досадашњег поступка, да истраживања може да врши једино Међународни тим признатих експерата геолошке и других сродних струка у који ће бити укључени и стручна лица по предлогу Митрополије Црногорско-Приморске и управе Манастира Мораче.

Од посебног значаја је што су сједници присуствовали и представници Скупштине општине Колашин, а на сједници је поново отворено питање да се активира раније започети поступак за упис Мораче на листу УНЕСКО-а, који је обустављен управо ради потопа морачког кањона који обилује непоновљивим природним, културним и духовним љепотама и вриједностима.

У наредним данима и мјесецима, Одбор ће предузети бројне активности како би представницима страних држава у Црној Гори, широј јавности и мјештанима било указано на све проблеме и поступке који се спроводе без извршених истраживања и широке јавне расправе.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Сајт Митрополије црногорско-приморске)Categories: Преносимо

Tags: , ,

1 reply

  1. Imala sam velike srece licno upoznati Komnena Becirivica proslog leta u njegovom rodnom mestu, kod izvora rijeki Moraca, u Lijevistu. Jasam ruskinja, gradjavljanka Rusije, ali boli i moje rusko srce za roblem, koji pravi crnogorska vlada prema gubljenja kanjona rijeki Moraca!!! Komnen Becirovic je, iako zivi u inostranstvu, ostaje istiniti patriot Crne Gore, jedan od velikih boraca za ekoloski spas svoje zemlje, koja ga rodila u velicanstvenom i unikalnom mjestu na Balkanima!!!
    Vera Artemyeva (Sakalkina), clan Saveza novinara ex-SSSRa i Rusije od 1979 g.

Оставите коментар