Владимир Путин: Не поседујем богатство о којем говоре

Владимир Путин: Нећемо предати Сноудена Америци ни под каквим околностима

Књига-транскрипт Стоуновог интервјуа са Путином објављена је у Америци

Председник Русије Владимир Путин изјавио је у интервјуу америчком режисеру Оливеру Стоуну да Русија „ни под каквим околностима“ неће предати САД бившег сарадника ЦИА Едварда Сноудена.

Књига-транскрипт Стоуновог интервјуа са Путином објављена је у Америци.

„Не, ни под каквим околностима, зато што он није злочинац“, одговорио је руски лидер на питање о могућем испоручивању Сноудена. Он је, такође, нагласио да бивши сарадник америчких специјалних служби у Русији није нарушавао законе и додао је да између Русије и САД у овом тренутку не постоји споразум о екстрадицији.

Путин је негирао Стоунову тврдњу да је Сноуден био „пион“ у политичким играма Русије и Америке.

„Сматрам да грешите. Он би био пион да је био издајник. А он није издајник… Он је личност и има сопствени став и бори се за тај став“, навео је председник.

Сноуден је у јуну 2013. године предао „Вашингтон посту“ и „Гардијану“ низ тајних материјала о програмима америчких и британских специјалних служби за праћење преко интернета.

Он је одлетео у Хонгконг, а одатле у Москву, где је добио привремени азил од годину дана, под условом да прекине своју делатност против САД. У августу 2014. Сноуден је добио трогодишњу боравишну визу, која му је у јануару ове године продужена до 2020. године.

Русија предлагала Америци сарадњу у ПРО

Путин је Стоуну испричао да је Москва предлагала Вашингтону да сарађују у вези с питањем противракетне одбране уочи иступања САД из споразума 2001. године, али да је одбијена.

„Покушавали смо да га убедимо (председника САД Џорџа Буша Млађег), да му покажемо – и то није дало никакве резултате – да је то била претња за нас. У одређеној етапи амерички партнери су, на нивоу министарстава одбране и иностраних послова, говорили да разумеју наша страховања. Морам да кажем да смо предлагали да радимо заједно на систему ПРО – Сједињене Државе, Европа и Русија. На крају су наши партнери, нажалост, одустали од овог предлога…“, рекао је Путин.

Изјаве о сукобу Русије са сунитима су провокација

Саопштења о томе да ће се Русија пре или касније сукобити са сунитским светом представљају провокацију, рекао је Путин.

„Увек има оних који говоре да ћемо пре или касније ми ступити у сукоб са сунитским светом. Сматрам да је то провокација. Многи и у арапском свету и у Турској разумеју какве су наше намере. Има и оних који се са тим не слажу, али наш став је јасан. Наш је циљ да подржавамо легитимне власти и да спречимо дезинтеграцију сиријске државе, јер ће та територија, иначе, постати нова Либија или нешто још горе. Или друга Сомалија. Као друго, наш је циљ да се боримо против тероризма. И то није мање важно питање за нас“, навео је Путин.

rs.sputniknews.com

(Искра, 17. 6. 2017)

Владимир Путин: Русија се није мешала у америчке изборе

Америчка телевизија „Шоутајм“ приказала је четврти и последњи део документарног филма „Интервју са Путином“ који је снимио Оливер Стоун. У последњој епизоди председник Русије Владимир Путин и Стоун су разговарали о сумњама у мешање Русије у председничке изоре у САД, очекивањима од Доналда Трампа, као и о плановима руског председника за будућност

Фото: Спутњик, Showtime

У хакерским нападима Русија

Значајни део разговора био је посвећен вести број 1 на америчкој телевизији у последњих пола године — „руском мешању“ које је наводно помогло Трампу да дође на власт.

Путин је поново изјавио да се Русија у изборе није мешала. „Ми се не бавимо никаквим хакерским нападима. Тешко је представити да би било која држава, укључујући државу као што је Русија, могла озбиљно да утиче на ток изборне кампање и на њене резултате“, рекао је руски председник.

„Да, али зашто сте се потрудили да хакујете изборе?“, упитао је Стоун.

Путин је на то одговорио да хакери нису пронађени, а да против Русије нема никаквих доказа. По његовом мишљењу, историја са хаковањем одавно је претворена у инструмент политичке борбе и покушај да се поткопа легитимитет председника.

„То да смо ми утицали на резултате избора у САД је лаж. Сада се она користи из неколико разлога: за поткопавање легитимитета председника Трампа, за стварање услова за погоршавање могућности нормализације односа и једноставно као додатни инструмент у унутрашњој политичкој борби. Руско-амерички односи су у том контексту просто инструмент политичке борбе у САД“, рекао је Путин.

Он је додао да би демократе, које су изгубиле на изборима, требало да се извине бирачима, а не да надувавају причу о „руској претњи“.

„Ти људи који су покушавали да манипулишу јавним мњењем не би требало Русију представљају као непријатеља, већ да се извине бирачима. Они, међутим, то нису урадили“, рекао је Путин.

Америчко мешање у изборе у Русији

Путин је нагласио да се Вашингтон стално меша у изборе у Русији, што је посебно било видно 2012. године.

Стоуна је интересовало да ли су се САД мешале у изборе у Русији 2012. године.

„И 2000. и 2012. године — тога је увек било. Међутим, 2012. године то је било посебно агресивно. Нећу да улазим у детаље“, изјавио је Путин. Он је нагласио да је Вашингтон у ту сврху искористио дипломате.

„Амерички партнери то знају, ја сам и Керију и Обами говорио о томе. Тешко нам је било и да помислимо да ће се дипломате укључити у изборну кампању у Русији. Они су окупљали опозиционе снаге, финансирали их, ишли на различите опозиционе митинге. Дипломатска служба би требало да се бави другим пословима, требало би да успоставља међудржавне односе“, рекао је Путин.

Симпатије према Трампу

Према Путиновим речима, Русија наставља да симпатише Трампа јер је он говорио да жели да побољша односе између две земље.

„Наравно, свиђао нам се, и и даље нам се свиђа Трамп јер је јавно говорио да жели да успостави руско-америчке односе“, рекао је руски председник. Према његовим речима, Трамп је паметно градио изборну кампању, засновану на очекивањима народа, иако је „претеривао у многим питањима“.

Стоун је констатовао да су се за време владавине Путина сменила четири председника САД — Бил Клинтон, Џорџ Буш Млађи, Барак Обама и Доналд Трамп. Стоуна је интересовало шта се променило.

„Скоро ништа. Живот је тај који изазива промене. И код нас и свуда, укључујући САД, велика је бирократија, и она влада светом“, навео је Путин. Он је истакао да је Русија спремна да сачека да САД буду спремне на дијалог. На питање о састанку са Трампом, руски лидер је рекао да не планира да жури.

„Надам се да ћемо наћи неке тачке око којих ћемо се разумети. Треба да почнемо предметни дијалог са америчком страном и на нивоу Стејт департмента и на нивоу специјалних служби и на нивоу Савета за националну безбедност. Мало су јавна саопштења и са наше и са америчке стране. Желимо да чујемо аргументе америчке стране, не у медијима, већ током конструктивног професионалног дијалога. Желим да нас чују“, додао је он.

У целини, према Путиновим речима, „нада последња умире“.

Тајни рат

Стоун је показао одломке свог филма о Едварду Стоуну који је добио азил у Русији. Режисер је питао руског председника да ли је у току „тајни рат“ у сајбер-сфери између Русије и САД. Као одговор, Путин је цитирао Трећи Њутнов закон, по ком свака акција изазива реакцију.

Он је окарактерисао велико обавештајно друштво САД као „велико домаћинство“.

„Американци имају велико ’домаћинство‘. Морају свуда да буду активни. Одатле 600 милијарди долара које Пентагон троши годишње, није само оно што се издваја за одбрану и безбедност“, рекао је Путин.

„Ми смо од почетка ′90-их полазили од тога да је Хладни рат завршен. Сматрали смо да нема потребе да се предузимају било какве додатне мере заштите јер смо ограничени део међународне заједнице. Практично није било опреме домаће производње. Зато су наше компаније и државне установе куповале све — и ’гвожђе‘ и програме. Ми имамо много европске и америчке опреме. Чак и специјалне службе и Министарство одбране. Али, у последње време смо почели да схватамо да је то претња, и наравно дошли до закључка да треба да обезбедимо технолошку независност и безбедност. Ми размишљамо о томе и предузимамо одређене кораке“, рекао је Путин.

Планови за будућност

Даље је било говора о гласинама поводом Путиновог богатства.

„Не поседујем богатство о којем говоре“, рекао је руски председник.

На питање о поседовању рачуна на Кипру, Путин је рекао да би, да такви рачуни постоје, њих неко већ нашао.

На питање о његовим плановима за будућност и о томе колико дуго руски председник намерава да управља земљом, Путин је одговорио да ће сама Русија решити питање свог лидера и да се неће никоме правдати.

Путина су питали да ли види опасност у томе што се налази на власти толико година, а у случају да буде изабран 2018. године на месту председника и премијера биће 24 године.

„Питање које сте формулисали о томе да ли је Русији потребан неко — одлучиваће сама Русија. Што се тиче промене власти, несумњиво је потребна здрава конкуренција. Међутим, та конкуренција треба да буде између национално орјентисаних људи“, сматра Путин.

„Мислите да је наш циљ некоме нешто да доказујемо? Наш циљ је да ојачамо нашу државу“, изјавио је Путин.

Стоун је одговорио да је то „опасан аргумент“ јер га могу користити и они који спекулишу питањима опстанка државе како би злоупотребили власт.

„Сада није реч о опстанку. Ми се ни за шта не оправдавамо. Узимајући у обзир све негативно, а ви сте говорили о царској прошлости, и совјетској прошлости, шта је било у прошлости, и све позитивно што се десило у прошлости — Русија је градила хиљаду година. Она има своје традиције, своју представу о праведности, ефикасности власти. И питање уопште није да неко одржава постојећи систем власти или да се сам одржава на власти. Питање је у осигурању раста економије, њеног темпа, а не у условима неких компликација и криза“, рекао је Путин.

Стоун је питао да ли се председник слаже да се људи мењају, а да сами то не примећују, када се сувише дуго налазе на власти.

„То је заиста веома опасно стање. Ако човек налази на власти, осећа да је тај кликер изгубио он треба да напусти своје место“, рекао додао је руски председник.

Путин није одговорио на питање да ли ће се кандидовати за председника 2018. године, „треба да постоји одређена интрига“,

На крај Путин је неочекивано питао да ли је Стоун икад добијао батине.

„Стоун је признао да је добијао батине. Онда не морате да се навикавате, јер ћете их добити“, рекао је Путин.

„Вредело је, ако донесу више мира и самосазнања у свету“, одговорио је Стоун.

rs.sputniknews.com

(Искра, 16. 6. 2017)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШCategories: Преносимо

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Видео сам филм Оливера Стоуна „РАЗГОВОРИ СА ВЛАДИМИРОМ ПУТИНОМ“.
    Одличан. Током задње две године амерички режисер је снимио серију од дванаест разговора са руским председником. И представио Путина као незаобилазног државника који је подигао Русију.

    Филм је приказан у САД под именом „The Putin Interviews“ и у Француској под именом „Conversations avec monsieur Poutine“.

    Не знам да ли је приказан код нас.

Оставите коментар