Independent: Русија тврди да је успешно тестирала хиперсоничне ракете „које чине западну одбрану застарелом“

Државна новинска агенција известила да ће нови систем бити у употреби већ догодине

(The Independent, 3. 6. 2017)

Дан руске Морнарице 2016. године (Фото: Ројтерс)

Русија тврди да је успешно тестирала хиперсоничне ракете годину дана пре рока.

Према новинској агенцији Спутњик коју контролише влада, ракетни систем, познат под називом „Циркон“, могао би се инсталирати на ракетну крстарицу са нуклеарним погоном „Петар Велики“.

Хиперсоничне ракете су „технолошки квантни скок“, каже стручњак за безбедност Тим Рипли за „Дојче веле“.

Они су у стању да лете брже од ма које ракете на планети, брзином од преко 2000 метара у секунди, што је скоро шест пута брже од звука, што практично гарантује да не могу бити предмет уочавања.

Рипли је објаснио да ово значи да је западна одбрана, укључујући анти-ракетне система Краљевске морнарице носача авиона „Принц од Велса“ и „Краљица Елизабета“, „застарела“.

„Ово ће изузетно ограничи време реаговања које је (западним војскама) потребно да развију сопствену одбрану и противмере“, рекао је он.

Иако су светски медији упозоравали да је Русија развијала ракете, тестови су извршени много раније од првобитно предвиђеног рока у 2018. години.

Војни стручњак Владимир Тучков је изјавио за „Спутњик“: „Ово (ракетни систем `Циркон`) ће бити у арсеналу руског наоружања између 2018. и 2020. године.

Овакав извештај је искрснуо усред најгорих односа Запада и Русије од доба Хладног рата који су подстакнути кризом у Украјини, разарајућим сукобом у Сирији и наводног руског мешања у политику Запада, нарочито у америчке изборе.

Хериет Мардсен

Са енглеског посрбио: Душан Ковачев

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ



Categories: Посрбљено

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading