Војислав М. Станојчић: Наша деца као заморчићи или Траума без инцеста

Случај са „Образовним пакетима“ за учење о сексуалном насиљу над децом, који је недавно изазвао велико узнемирење наше јавности, показао је да српски министар просвете или не зна шта ради или – што је још горе – да је свој посао препустио другоме, у овом случају „Инцест траума центру” (ИТЦ).

Лого ИТЦ-а

Тек после огорчених протеста са многих страна због пројекта заснованог на идеји да је у савременом друштву породични дом најопасније место за децу, г. министар је закључио да је пројекту неопходна дорада и, сматрајући како је то сасвим довољно објашњење, додао да Министарство није имало увид у 40% текста објављеног у „Образовним пакетима”.

Због чега није? Ко га је у томе спречио?

Камо среће да је то све што би се могло замерити г. министру и Министарству! Из саопштења које је издао ИТЦ, види се да је 62% материјала овог пројекта и пре објављивања већ било примењивано у школама и вртићима у оквиру пилот-пројекта, па је јасно да су деца из тих установа послужила као заморчићи.

Ко је то дозволио?

Ови „Образовни пакети” настали су у сарадњи ИТЦ-а и Групе за заштиту од насиља и дискриминације Министарства просвете, али испада да је г. министар био слабо обавештен о њима. Или је можда тек по реаговању јавности и многобројних родитеља схватио у шта се упетљао, па је одлучио да смени своје две сараднице које су биле задужене за сарадњу на овом пројекту. А затим, је, пошто ИТЦ није ни за длаку хтео да одступи од свог текста (на који полаже ауторско право), министар је одлучио да прекине сарадњу са њим. Уједно је – опет, ваљда, мислећи да је то некакво оправдање за његово понашање у вези са овим пројектом рекао како не зна ни ко га је платио ни ко уопште финансира „Инцест траума центар“.

Све занимљивије од занимљивијег.

У Србији је подоста невладиних организација за које обични грађани не знају шта заправо раде и за чији рачун, односно ко их плаћа и са каквим циљем. Што то не знају обични грађани, ни по јада, али све постаје веома забрињавајуће када и члан Владе објашњава како такође није знао с ким има посла.

„Стручњакиње“ ИТЦ-а: Љиљана Богавац (лево) и Душица Попадић (десно), уз Сњежану Мрше су аутори „Образовног пакета“ (Фото: Getty images)

Прича се, међутим, наставља. Према најновијем саопштењу, Министарство неће одустати од увођења сексуалног образовања. Новим пројектом руководиће госпођа коју сматрају великим стручњаком а која је са две већ поменуте отпуштене сараднице, у име Министарства учествовала и у претходној изради Образовних пакета са ИТЦ-ом. Ко може да поверује како ће сада бити успешнија?

Наша јавност ће се, вероватно, највише питати да ли ће и у новом пројекту остати идеја о породици као најопаснијем месту за децу у савременом друштву или ће аутори можда отићи и корак даље? Хоће ли препоручивати да се деца одвајају од родитеља када напуне четири године и одгајају у посебним установама, како би била потпуно поштеђена од сваког могућег облика породичног насиља?

Разне организације које воде и финансирају пројекте са посебним погледом на свет и односе међу људима, не одустају лако од испуњавања оваквих и сличних идеја. Порази их не обесхрабрују. Ако су изгубили битку, верују да нису изгубили рат. И док има изгледа да ће га добити, они не одустају. Знају да се упорност често исплати. Као што се исплатила и онима који су се изборили за право да их чува српска полиција док парадама исказују свој понос.

Постаните приложник-сувласник Стања ствари!

Поштовани читаоче,

Ваш и наш сајт објављује критичке, ауторске текстове и преводе који се односе на српско стање ствари, српске друштвене, политичке, економске, верске и културне прилике, као и на најважнија дешавања широм света.

Сви садржаји на нашем сајту доступни су бесплатно.

Стога вас молимо за помоћ, како бисмо остали независни од било ког центра моћи и како бисмо суштински унапредили рад нашег заједничког пројекта – српског Стања ствари.

Како нам све можете помоћи прочитајте на ОВОЈ СТРАНИЦИ.

Такође, молимо вас да се прикључите нашој страници на Фејсбуку и/или налогу на Твитеру.Категорије:Четири стотине речи

Ознаке:, ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s