Јелена Пономарјева: Ако не буде отпора на Балкану ће се појавити нека врста албанског калифата

У Београду промовисана књига Јелене Пономарјеве „Косово – разбојничка држава”

Књига „Косово – разбојничка држава”, коју је написала проф. др Јелена Пономарјева, промовисана је вечерас у Великој сали Привредне коморе Србије.

Јелена Пономарјева

О књизи су, поред аутора, говорили Андреј Иљич Фурсов, професор Ломоносова, МГУ, директор института ИСАН, Мирослав Младеновић, професор Факултета за безбедност, Часлав Копривица, професор Факултета политичких наука који је био и научни редактор публикације, као и Миша Ђурковић, директор Института за европске студије.

Књига се иницијално појавила као значајан део великог пројекта – зборника радова од пет монографија под заједничким називом De conspiratione (О заверама), који је Андреј Фурсов приредио 2013. године и њиме започео серију у којој су уследила два тома: De enigmate (О тајни) и De secreto (О тајновитости).

Представљајући књигу и аутора, са посебним акцентом на актуелност обрађених тема, Миша Ђурковић је указао на догађаје у Македонији, унутрашња дешавања на административној граници између Србије и Космета и о оживљавању планова о великој Албанији поводом којих са Запада не долази никаква осуда.

Андреј Фурсов

У том духу је и Андреј Фурсов указао да ће књига постајати све значајнија, јер ће свет постајати све хаотичнији, пошто ће се у њему појављивати све више разбојничких држава.

„Прву је направила Европа. То је разбојничка држава Косово. Разбојничке државе настају у функцији интереса транснационалних корпорација“, објаснио је овај експерт за питања скривене моћи и додао да „пси на крају уједу и газде”.

Он је указао да је посебан значај ове монографије и у томе што је у њој први пут у некој књизи објављен целовит извештај Дика Мартија који је „имао велику улогу у истрагама о догађајима на Косову”.

– Публикације нашег Института нису само научни радови, већ и одговор на психоисторијски рат. Тај рат је сложенији од информационог (који је само кривљење чињеница). После тог нивоа имамо још и концептуални и метафизички, а ова књига се бави психоисторијским ратом на сва три нивоа, казао је Фурсов.

Проф. Мирослав Младеновић је изразио жаљење што је међу нашим домаћим ауторима веома мали број оних који имају храбрости да догађаје везане за Косово назову правим именом и да то публикују.

– Пономарјева говори о настанку Косова уз благослов Европе и указује на све присутније разбојништво на међународном плану. Терор се користи као метод за долазак до слободе, лаж као пут до истине, а диктатура као пут до демократије – оценио је Младеновић и указао да је до тог нихилизма, „на који је упозорио још Ниче говорећи о европском губитку смисла”, дошло зато што је „морални закон уклонила политика надмоћи са својом циничном хуманистичком реториком”, а „будућност је попримила Орвеловски профил”.

Цитирајући Александра Зиновјева, који је рекао да је 20. век био последњи људски, а да ће каснији бити постљудска историја, Младеновић је оценио да је први феномен таквог друштва без осећања и морала било Косово, а уследиле су НАТО-вске модификације у виду Авганистана, Ирака, Либије, Сирије, Ирана, а можда и Северне Кореје.

Пономарјева је, како је рекао, на примеру Косова описала механизам функционисања контролисаног хаоса као основног метода прекрајања државних граница и историје. Приказала је и идеолошку и логистичку структуру чији је задатак да лаж претвори у истину, жртву у злочинца, а грађане целог света у послушне марионете. Поред инструментализације међународних институција, како је рекао, посебна улога у том процесу припада средствима јавног информисања, јер пет кућа држи чак пола целокупног светског медијског простора.

Ова књига треба да покрене унутрашњи разговор са самим собом, јер данас нам не недостају чињенице и информације колико трезвена и активна глава која ће мислити о ономе што види и чује. Књига је потпора добру у борби са злом, закључио је Младеновић.

Проф. Часлав Копривица се на почетку говора захвалио Министарству културе и министру Вукосављевићу на подршци, као и издавачу „Евробуку“.

– Јеленина књига говори о томе да је Косово светски, а не регионални проблем, што се показало са Јужном Осетијом и Кримом. Косово је преседан у више аспеката. Овде је показано да је Косово савез бандита и мафијаша са светским политичким елитама. Дакле, историјски преседан. Затим, правни преседан, јер су они говорили да је Косово sui generis, али је Осетија показала да ће Косово и Метохија имати далекосежне последице. Данас покушавају да разбију и Македонију, али неће увек ићи по њиховом плану, рекао је Копривица.

Он је оценио да се током читања књиге „јавља осећај гађења и гнева”.

– Док ово читате, сматрате да је једини примерен начин да радикално и одмах реагујете. Одмах не можемо због „реалности”. Али, ако зликовцима дође праведан одговор, онда ће ова књига до краја испунити своју сврху, рекао је Копривица.

Књигу је препоручио као „ненавијачко” дело аутора који је пријатељ Срба и Србије и као штиво које служи истини. И то „не српској, него универзалној истини”.

Присутни на представљању књиге

Иначе, дело садржи три целине и Закључак, о чему су детаљније говорили Миша Ђурковић и сама Јелена Пономарјева.

У другом делу књиге су информације о настанку и развоју ОВК, као и биографије Хашима Тачија, Агима Чекуа, Рамуша Харадинаја и Адема Јашарија, док се у трећем говори о структури финансирања преко трговине наркотицима, сексуалног ропства и трговине органима.

– Све манифестације нељудског понашања су се дешавале на Косову. Оно није регионално већ светско политичко питање, јер да је оно правилно анализирано не би се десило арапско пролеће, украјинска криза ни Исламска држава. Косово се никада не би појавило без подршке транснационалних компанија. За борбу са таквим варварским пројектом је потребно знати историју његовог развоја. На пример, како је из имена Косово и Метохија нестало „и Метохија”? Затим, како су се вође ОВК које је Запад стављао на потернице претвориле у пожељне политичаре? Еволуција Тачија и Харадинаја од терориста у политичаре је некоме од западних сила требала, рекла је Пономарјева.

У Закључку се, према њеним речима, налази анализа разлога због којих су западне земље биле с економске тачке заинтересоване да се Косово одвоји од Србије.

Говорећи о томе како је књига настала, Пономарјева је указала да је тај пројекат резултат заједничког труда који је покренула Фондација Горчаков, а да је циљ да се „пренесе знање на нашу децу, јер косовски проблем сада неће бити решен”.

Одговарајући на питања публике о великоалбанском пројекту, Пономарјева је рекала да ће се овде сигурно појавити нека врста албанског калифата, „ако не будемо дејствовали против тога”.

Са представљања књиге

– Запад Македонију опет гура у сукобе. Тиха промена Дејтона такође изазива нестабилност. У светским медијима се појављују нове мапе Балкана са измењеним границама. У Русији се млади истраживачи баве могућношћу измене граница на Балкану, јер се баве питањем неправде. Муњевити улазак Црне Горе у НАТО говори да алијанса хоће да брзо стегне обруч. Свет се дели на регионе рата и мира. Притом, неки од рата добро зарађују и поглед им пада на Балкан. Зато, перспектива није светла, али, ако то будемо правилно схватили, победа ће бити наша, рекла је Пономарјева и додала да се руско друштво све више интересује за Балкан, а онда политичари реагују на став друштва.

Па ипак, како је оценила, руска спољна политика није довољно агилна према дешавањима на Балкану и делује post factum.

Јелена Пономарјева потписује своју књигу

Да би одговор Русије био адекватан, она мора да се понаша као империјална сила, а то значи да схвати да има интересе у другим регионима света и да те интересе заштити , закључила је Пономарјева.

Диана Милошевић

(Факти, 4. 5. 2017)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ

КЛИКНИТЕ НА СЛИКУ АКО ЖЕЛИТЕ ДА КУПИТЕ

Јелена Пономарјева: Косово – разбојничка држава

Advertisements


Категорије:Преносимо

Ознаке:, , , , , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s