Драгослав Пакић: AVe Belli

Најуспешнији предизборни слоган је AVe Belli, што, иако на чистом књижевном латинском значи „поздрављамо рат“ ипак нема никакве везе са латинским„casus belli“. Слоган је смишљен само како би сваком било јасно да је Прелетачевић прелетео на страну ратохушкачице Хилари Клинтон, јер се у међувремену, због зида према Мексику, већ посвађао са Трампом. То је доказао и сопственом фризуром, која је, у односу на ону жуту, никакву Трампову, далеко изгледнија и перспективнија.

Бели Прелетачевић (Фото: Јутјуб)

Бели је изразито против слободног превода поздрава Ave, Ceasar, morituri te salutant, који у слободном препеву гласи: Аве, Ацо, љубичице бела, тебе воли Србадија цела! Тој истој Србадији, ако се ништа не промени, прети опасност да ће и она бити morituri као они гладијатори у политичкој арени античког Рима. Тамо је на једног гладијатора долазило десет љутих лава. Само је Бели био по страни.

Бели се не слаже са слободним дизањем Орбановог зида према Србији, Трамповог према Мексику и Израелског слободног зидања ограде према Палестини. Да ли то значи – пита се Прелетачевић – да су слободни зидари поново у моди?

Белом је, као зрелом државнику, потпуно јасно да квалитет живота бирача више зависи од стања на пијацама, него од ситуације у новчанику. Зато и обећава де ће све пијаце изградити на два спрата. Како расту цене, тако мора да расте и пијаца. Као што расте уштинута кула у Београду на води, тако морају да расту и пијаце. На луку и води.

Досадашња диктатура, терор, самовлашће и медијски мрак пијачних власти више неће бити могућ. Не може сваки кромпир бити из Ивањице, а свака главица купуса из Футога. Нити да сав сир буде сјенички, кајмак краљевачки а шунка са Златибора. То мора, мукотрпним али корисним реформама, да се измеша тако да купус буде из Ивањице, а кромпир из Футога. Само ће бели лук и даље бити из Кине, а Бели Прелетачевић из Младеновца. Уосталом то је један од услова који Европа поставља за улазак. Да се пут свиле замени путем белог лука.

По Белом, како се из његовог председничког програма да видети, није разумљиво да цео Балкан буде западни, а само да је Источно Сарајево. И зашто да самит Б6 (Балканаца 6) буде у Сарајеву када се зна да је центар Балкана Београд, односно Младеновац на води.

Досадашња политика у области рада и радних односа мора доживети темељне реформе. Није тачна поставка да, да би се боље живело, сви морају да раде кад се зна да, од оних који раде, много боље живи онај који краде. Ова дубинска трансформација понашања, како појединаца, тако и укупне заједнице, мора почивати на полазишту: Кради и пусти друге да краду. Тако ће се извршити праведнија расподела права и обавеза.

Ми крадемо вас, ви крадете нас, у крађи је спас, у крађи је спас

Што се тиче спољне политике, најбоље је, по мишљењу саветодавног тима кандидата Белог, извући поуке из праксе напредне Пољске. Тамо је, док је глава био Лех Валенса, на вратима многих лифтова писало: „Жао нам је, лифт, због квара, не ради. Најближи је у згради преко пута“. Необјашњиво је, тврде саветници, да је ту нашу оригиналну идеју већ украла и у практичном раду Народне скупштине применила Маја Гојковић , написавши на вратима: „Жао ми је, скупштина, због квара, тренутно не ради. Најближа је преко пута по вашем слободном избору. Вољ’ вам је Румунија, вољ’ Македонија, а нуде се и друге могућности“.

Без обзира колико је ситуација замршена и компликована и какви год да буду крајњи резултати априлских избора, у Србији ће се убудуће првоаприлске шале обележавати другог априла. Ко се шали зло – не мисли.Categories: Судбина као политика

Tags: , , ,

1 reply

  1. Бели је маскирани агент тајних сила из ино………

Оставите коментар