Војислав М. Станојчић: Приштински излет Сулејмана Угљанина и „чувар мира на Балкану“

Новопазарски стоматолог, др Сулејман Угљанин, „србијански политичар бошњачке националности”, како пише у Википедији, доскорашњи посланик у Народној скупштини и министар у Влади Србије, недавно је боравио у Приштини у посети Хашиму Тачију. Том приликом честитао му је резултате постигнуте на изградњи демократске, мултинационалне и мултиконфесионалне државе, засноване на владавини права, правној сигурности и једнакости пред законом.

Сулејман Угљанин и Хашим Тачи (Фото: СДА)
Сулејман Угљанин и Хашим Тачи (Фото: СДА)

Формулација би пре приличила некој сатиричној или хумористичној причи, али није. Тако пише у званичном саопштењу.

И ту још није крај.

Угљанин је у Приштини, са својом делегацијом Бошњачког националног већа и Странке демократске акције (чији је председник), присуствовао академији посвећеној лику и дела Шабана Полуже и Мехмета Градице, команданата балистичких одреда који су се током Другог светског рата борили за остварење идеје о великој Албанији, а у коју би ушли и Косово, Метохија и Санџак.

Академија, чији је покровитељ био Хашим Тачи, одржана је у Народном позоришту у Приштини. Угљанинова делегација искористила је прилику да Тачију изрази жељу да се Бошњаци активно укључе у политички живот Косова, а није заборављена ни сарадња БНВ-а са институцијама културе ради очувања бошњачког националног идентитета на Косову.

Сасвим разумљиво, гостовање „србијанског политичара бошњачке националности” и његове делегације у Приштини, изазвало је узнемирење у Србији, па су реаговали и неки од политичара на власти.

Најоштрије су биле речи првог потпредседника Владе, Ивице Дачића. Он је изјавио да би због састанка са Тачијем, у свакој нормалној држави неко већ покренуо иницијативу да се Угљаниновој странци забрани рад, јер такво понашање „нарушава територијални интегритет Србије, а и да је могуће да Тачи и Угљанин имају исте циљеве”.

(Како до тога поступка није дошло, очигледно је да – по Дачићу – Србија није нормална држава, а што њему лично, ипак, много не смета, пошто је већ годинама у врху извршне власти.)

Сусрет две делегације у Приштини (Фото: Санџакпрес)
Сусрет две делегације у Приштини (Фото: Санџакпрес)

Министар Расим Љајић, такође Новопазарац, мисли да „састанак са Тачијем није у интересу ни самог Угљанина ни његове странке,а да је најмање у интересу Бошњака који живе у Санџаку”.

Поред министара реаговао је и сам председник Владе и „последњи чувар мира на Балкану“ (а можда и шире). Он је нагласио како је била исправна његова одлука као мандатара да Странка демократске акције не уђе у Владу Србије. (Видите ли, грађани Србије колико сам мудар?!) „Све друго што бих рекао, нисам сигуран да бих имао право да се на тај начин изјашњавам о ономе што је он учинио.”

Толико од њега, у празнословљу које га одликује увек када не сме ништа да каже, још мање да предузме.

А два-три дана после тога, ево премијера на обележавању стогодишњице Топличког устанка са охрабрујућом поруком грађанима „ненормалне државе”: „Не дамо никоме независност Србије!”

Advertisements

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s