Руски амбасадор у Хрватској: Горбачов спречио да ЈНА бомбардује Загреб

Руски амбасадор у Хрватској Анвар Азимов написао је за загребачки „Јутарњи лист“ да је захваљујући совјетским оперативцима и обраћању Горбачова руководству Југославије спречен напад ЈНА на Загреб 1991.

Анвар Азимов (Фото: Davor Kovačević/Novi list)

Анвар Азимов (Фото: Davor Kovačević/Novi list)

„Уз помоћ дезертера из ЈНА и из прислушкиване комуникације Штаба Врховне команде у Београду хрватско руководство на време је сазнало за напад који се спрема на Загреб и велика индустријска постројења у Хрватској“, написао је за загребачки „Јутарњи лист“ руски амбасадор у Хрватској Анвар Азимов поводом 25. годишњице руског признања Хрватске.

Азимов каже да су САД и Запад заузели нефлексибилни став и подржавали целовитост Југославије и да се зато хрватско вођство обратило Москви. „Захваљујући између осталог и нашим оперативним акцијама и обраћању Михаила Горбачова руководству Југославије и ЈНА 6. октобра 1991. године са позивом да се суздрже од употребе силе, Загреб је успешно спашен од разарања и озбиљних цивилних жртава“, каже амбасадор.

Азимов пише да је „улога Совјетског Савеза и Русије у решавању сукоба између Југославије и Хрватске добро позната“. „Совјетско руководство од самог је почетка било заинтересовано за хитан прекид борбених деловања и почетак политичког решења. Управо су совјетски лидери били први који су у Москви у октобру 1991. године организовали јединствени сусрет челника Југославије у распаду“.

Азимов сматра да распад СССР-а и догађаји који су уследили нису допустили Русији да настави рад на спречавању сукоба у Југославији. Иницијатива је прешла на земље Запада, а рат који је постао један од најкрвавијих у историји модерне Европе није се успео избећи.

„Истовремено је Русија наставила са пружањем помоћи Хрватској колико год је то било могуће. Није тајна да је управо руско ваздухопловство прекинуло ваздушну блокаду Хрватске у време сукоба. Последњи авион за Загреб до увођења блокаде и први након ње били су руски“, пише руски амбасадор у Загребу. Исто тако, тврди да су се само руски возачи усудили да допмреају међународну хуманитарну помоћ до најтежих делова фронта, а и деловање руских мировних снага у том су раздобљу су заслужила највећа признања.

Аутор: Ј. Керблер

(Вечерње новости/Јадовно, 17. 2. 2017)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар