Милан Кнежевић: Црна Гора била на ивици грађанских сукоба

Милан Кнежевић, посланик Демократског фронта у Црној Гори и лидер Демократске народне партије је дао интервју уредници News Front – Србија Оксани Сазоновој. Тема разговора су била актуелна дешавања у Подгорици где, према речима нашег саговорника, јуче замало није дошло до грађанских сукоба. Такође, било је речи о припремама за референдум по питању евентуалног учлањења Црне Горе у НАТО и посети лидера Демократског Фронта Руској Федерацији.

Оксана Сазонова и Милан Кнежевић

Оксана Сазонова и Милан Кнежевић

Јучерашња дешавања у Скупштини Црне Горе представљају кулминацију свега оног што је режим Мила Ђукановића планирао и инсценирао у форми тзв. државног удара 16. октобра када је Демократски фронт и Русију оптужио да стоји иза спречавања плана уласка Црне Горе у НАТО, каже Милан Кнежевић. Лидери ДФ-а се налазе под страшном медијском и институционалном сатанизацијом свих ових месеци. Ми смо директно оптужени без иједног доказа да стојимо иза планирања крвопролића у ноћи избора.

„Јучерашњи дан у Црној Гори је протекао у једној врло узаврелој атмосфери, а Црна Гора је са налазила на ивици грађанских сукоба… А сваком у Црној Гори је јасно да се ради о смишљеном политичком процесу.

Наш савез је, упркос дешавањима 16. октобра, освојио 22% гласова грађана Црне Горе који се залажу за укидање санкција Русији, повлачење одлуке о признавању тзв државе Косово и Метохија и, што је најважније за нас у Црној Гори, организовање референдума да ли грађани желе да наше земља постане чланица НАТО-а. То јест, за све оно што не одговара Ђукановићевом режиму и менторима из НАТО савеза.“

Милан Кнежевић је потврдио да, иако је Тужилаштво одустало од његовог хапшења, он и посланик Андрија Мандић нису ослобођени оптужби. Поновио је да ни он ни колега Мандић ни било ко из ДФ-а немају никакве везе са тзв. државним ударом.

Упитан о референдуму по питању уласка Црне Горе у НАТО, каже да је опозиција спремна да позове колеге из власти да заједно организују гласање уколико дође до ратификације Протокола у свих 28 чланица НАТО савеза.

„Уколико они то буду одбили, спремни смо сами да организујемо тај референдум. Само што би тај референдум био народни и консултативан и вероватно не би био обавезујући за власт. Али, међународна заједница, укључујући и Русију и САД, би видела да грађани Црне Горе желе да њихова земља остане војно неутрална.“

Милан Кнежевић је, као и други представници Демократског Фронта, недавно посетио Руску Федерацију, обишавши Москву и Чеченску Републику.

„Наша посета Чеченији је имала и политичко-економски карактер. Колега Мандић и ја смо заједно са делегацијом општине Плав, где је већинско становништво муслиманско, разматрали могућности међусобне сарадње са Чеченијом… Оно што је такође важно јесте да се у Црној Гори формира слика да су против учлањења црне Горе у НАТО само Срби. Међутим, долазак господина Шахмановића најбоље говори да су и Муслимани у Црној Гори против учлањења у овај савез.“

Позивајући се на изјаве високих функционера Руске Федерације, наш саговорник каже да је чврсто уверен да Русија подржава војну неутралност Црне Горе, да је Русија заинтересована за мир и стабилност на Балкану и да неће да се меша у унутрашње ствари државе Црне Горе.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Њуз фронт, 16. 2. 2017)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

Оставите коментар