Владимир Коларић: Председнички избори – игра за Вучића или судар кланова

kolaric-240

Владимир Коларић

Сложено мишљење потребно за адекватну анализу садашње глобалне ситуације није још довољно развијено, свакако не у мери адекватној тренутку, а нарочито не на пољу разумевања политичких, културних и друштвених процеса.

И локално стање све се више устаљује у непредвидљивости, тако да је поред политичког искуства и инсајдерских информација у анализу потребно укључити и нешто флексибилнију и комплекснију методологију од овде постојећих.

Оно што је предвидљиво јесте да се Вучићу намешта игра, а да је то повезано са амбицијама његовог клана, које су значајно одступиле од договорене поделе колача, односно иницијалног споразума финансијско-политичко-безбедносних елита око расподеле и порекла средстава који би требало да контролисано преструктурира затечене односе моћи.

Оно на шта Вучићеви противници свакако могу рачунати јесте његова ирационалност, односно ирационалност структуре које одржава његову уникатну позицију у домаћем политичком контексту. Такође, није немогуће очекивати добро темпирано пуштање у јавност информација које би могле озбиљно да уздрмају изборну позицију садашњег премијера.

Једини међу кандидатима који влада обрасцима и методама комплексног мишљења је, свиђало се то некоме или не, Вук Јеремић, и видећемо да ли ће му то помоћи у постизању макар прихватљивог изборног резултата, који би могао да продужи његов политички живот. Или ће се, како то овде бива, решење наћи у договору кланова, па ко се ту и како снађе. Вучићевом незајажљивом клану свакако јесте одзвонило, али видећемо како ће се процеси тог „одзвањања“ одигравати у пракси.

(Фејсбук страница Владимира Коларића)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар