Ознаке

, , , , , ,

Председник САД истовремено очекује и жели добре односе са Русијом, рекао је прес-секретар Беле куће Шон Спајсер.

Изглед вести на сајту Ројтерса

Изглед вести на сајту Ројтерса

Председник САД Доналд Трамп је јасно рекао да очекује повратак Крима у састав Украјине и деескалацију ситуације на истоку ове земље. То је у уторак на редовном брифингу за новинаре изјавио прес-секретар Беле куће Шон Спајсер, објавила је агенција Reuters.

„Председник је веома јасно рекао да очекује од руске владе да прекине насиље у Украјини и да врати Крим”, рекао је Спајсер, преноси ТАСС. „Истовремено он у потпуности очекује да су могући добри односи са Русијом, за разлику од ранијих администрација, у решавању бројних проблема пред међународном заједницом као што је претња од ИД и тероризма.”

Власти Крима и Севастопоља су 16. март 2014. године одржале референдум о питању присаједињења Русији. У њему је учествовало преко 80% грађана с правом гласа. За припајање Русији гласало је 96,7% гласача на Криму и 95,6% гласача у Севастопољу. 18. марта исте године председник Русије Владимир Путин је потписао споразум о уласку Републике Крим и Севастопоља у састав Русије, а 21. споразум је ратификовала Федерална Скупштина.  Упркос убедљивим резултатима референдума, Кијева је одбио да призна Крим као део Русије.

Опрема: Стање ствари

(Руска реч, 14. 2. 2017)

WSJ: Бела кућа склона да подржи улазак Црне Горе у НАТО

Зелено светло за улазак Црне Горе у НАТО могло би бити први камен спотицања у односима између Америке и Русије која се противи било каквом проширењу овог војног савеза на исток, пише амерички лист.

Администрација америчког председника Доналда Трампа склона је да подржи улазак Црне Горе у НАТО упркос противљењу Русије, јавља The Wall Street Journal позивајући се на високопозициониране америчке званичнике.

Лист наглашава да такав став Вашингтона може да постане први камен спотицања у односима између САД и Русије после ступања на дужност Доналда Трампа.

Комитет за међународне односе америчког Сената једногласно је подржао приступање Црне Горе Северноатлантској алијанси. Извор упознат са ситуацијом сматра да на пленарној седници парламента улазак још једне земље у НАТО неће наићи на противљење. Према његовим сазнањима Савет за националну безбедност САД још разматра ово питање, међутим, Бела кућа нагиње давању зеленог светла за улазак Црне Горе у НАТО, преноси Коммерсант.

Лист Politico раније је писао да је саветник америчког председника за националну безедност Мајкл Флин препоручио Доналду Трампу да подржи улазак Црне Горе у НАТО. Флин треба да реферише Трампу о сврсисходности таквог корака, упркос ставу Русије која се противи сваком ширењу НАТО-а на исток, пише лист.

(Руска реч, 11. 2. 2017)

Текстови су објављени уз званичну дозволу портала Руска реч. Било које друго коришћење текстова без специјалне дозволе Руске речи није дозвољено.

Advertisements