Марко Ђурић: Борба за КиМ иде релативно добро и изазива фрустрацију код Албанаца

Приштина је прихватила Заједницу српских општина (ЗСО). Темељ је постављен. Под чијим ће политичким кровом она на крају бити, ове „Седмице“ разговарала је Ана Томашевић са директором Канцеларије за Косово и Метохију Марком Ђурићем.

Марко Ђурић и Ана Томашевић

Марко Ђурић и Ана Томашевић

„Власти у Приштини представљају Заједницу српских општина као претњу за албански народ, нешто што нарушава јединство институција и тог њиховог пројекта ’независног Косова‘ и као животно егзистенцијалну претњу за Албанце. Играју на националистичку карту, због нагомиланих друштвених проблема – као што је незапосленост, која је у нашој јужној покрајини преко 65 одсто, што је највећа стопа за било коју територију на нашем континенту. Због тога не чуди што се у априлу навршавају четири године откако су ставили потпис на оснивање ЗСО, а без да су предузели и један једини конкретан корак. А не питајте шта је све тај наш народ на Косову и Метохији, и шта су све наши представници у тим разговорима учинили – од безбројних нацрта статута и залагања на сваком састанку… Подсетио бих вас да су српски представници у приштинским институцијама у коалициони договор са Албанцима унели оснивање Заједнице, па су и ту изневерени“, рекао је Ђурић.

Ана Томашевић: Напредњачки врх се често позива на стил премијера Ђинђића, па и на ону његову метафору да је боље да се прво прогута највећа жаба. Из овог што сте ви управо рекли не чини се да је тако, напротив чини се да смо се ми нагутали много малих жаба до сада.

Марко Ђурић: Ја не бих рекао да је за Албанце или за било код другог Заједница српских општина требало да буде жаба.

Ана Томашевић: Можда ме нисте разумели, жабе су метафора за наше компромисе.

Марко Ђурић: Ми смо показали велику спремност за компромисе, показали смо дозу флексибилности – за коју дубоко сматрам да је у нашем интересу. Ми у претходне четири и по године нисмо имали, хвала Богу, значајнији губитак људских живота ни свакодневно насиље у оној форми у којој смо то виђали у претходним годинама.

Ана Томашевић: Разумем да је тај дијалог процес, али као да у вашој политици нема плана и рокова, чињеница је да предуго траје.

Марко Ђурић: Мислим да први пут после много година у ових задњих четири или пет година имамо владу и тим који се бави КиМ а да зна шта хоће. Концепт ЗСО је концепт који је Београд развио, произвео, увео у дијалог, обезбедио подршку међународне заједнице, обезбедио да он носи већи степен политичких права за Србе на КиМ – и рекли смо знамо шта хоћемо. Нећемо да признамо независност Косова, никада нећемо, не желимо другог да угрожавамо и намећемо своје мишљење, али имамо оно што ми желимо. И то је Заједница српских општина. У недостатку аргумената да се премости нешто што је дипломатска борба – која је спречила и чланство Косова и Метохије у УНЕСКУ, и спречила много тога другог што су биле амбиције Албанаца – управо захваљујући чињеници да ту ствари иду релативно добро то изазива фрустрацију код усијаних глава екстремних политичара Албанаца на КиМ.

Ана Томашевић: Да ли постоји рок за примену Бриселског споразума?

Марко Ђурић: Постојао је рок, рок је био 2013. година. Био је још неки рок четири месеца од августа 2015. године да Приштина омогуће прве кораке – статут и законска основа за успостављање ЗСО. А кад смо чули да се неки међународни званичник осврнуо на те рокове?

ПОСЛУШТАЈТЕ ЦЕО РАЗГОВОР

Наслов, транскрипт и опрема: Стање ствари

(Радио Београд 1, 12. 2. 2017)Категорије:Стање фото/видео ствари

Ознаке:, , , ,

1 reply

 1. Ово Ђурићево „мудрословље“ најбоље може да илуструје онај стари виц о сељаку и Кардељу.

  За оне који га не знају:

  Разболела се сељаку крава, те он пође код друга Кардеља да га пита како да је лечи.
  К: Стави крави предње ноге у `ладну воду.
  Сељак стави, али крави буде горе.
  К: А сад јој стави задње ноге у `ладну воду.
  Сељак стави, али крави буде још горе.
  К: Е сад јој стави све четири ноге у `ладну воду.
  Сељак стави, али крава цркне.
  К: Штета, а имао сам још пар добрих идеја!

  Е тако је и са том вашом „борбом“, која Србе, очигледно много више фрустрира него Шиптаре!
  Још мали и – успели сте!
  Сви Срби ће вам на Косову и Метохији – сви поцркати!

  НЕГО, ДА ВАМА ТО УСТВАРИ НИЈЕ ЦИЉ, А БАНДО МАНГУПСКА?

  Свиђа ми се

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s