Александар Лукашенко оптужио Русију за кршење међународних уговора

Председник Белорусије Александар Лукашенко оптужио је Русију да успостављањем пограничних зона крши међународне споразуме.

ria-al

Александар Лукашенко је на конференцији за новинаре у Минску оптужио Русију да успостављањем пограничних зона крши међународне споразуме.

На званичном сајту правних информација Русије у среду су објављене три наредбе ФСБ којима се на граници са Белорусијом формирају пограничне зоне, у Псковској, Смоленској и Брјанској области, одлука ступа на снагу седмог фебруара, преноси РИА Новости.

Замислите, постоје међудржавни уговори и споразуми. А некакав минстар, моћан, ефесбеовац и друго, једним потезом пера укине све споразуме, издавши своју наредбу под бројем 801, 802, 803. Наводим бројеве тих наредби…министар једним потезом пера прецртао је све то. Је л’ то нормално, упитао је Лукашенко не великој конференцији за новинаре у Минску.

Он је формирање пограничних зона назвао неозбиљним, неусаглашеним корацима, који погоршавају односе између двеју земаља, и нагласио да се тако не може радити, јер Москва и Минск ионако имају довољно проблема.

Лукашенко је притом нагласио „за нас Рус никада није био туђинац, a неће ни бити“.

Белоруска страна је раније дозволила улазак у земљу без виза на пет дана грађанима 80 земаља. Пошто у оквиру Савезне државе између Русије и Белорусије постоји режим слободног кретања, странци који долазе без виза у Минск, могу илегално да уђу на руску територију.

У белоруском Државном граничном комитету раније је речено да успостављање пограничних зона представља унутрашњу ствар Русије.

(Руска реч, 3. 2. 2017)

Кремљ прокоментарисао финансијске примедбе Минска упућене Москви

rr-logoРусија је Белорусији дала преко шест милијарди долара кредита. Притом Москва наставља Минску да пружа економску, политичку и другу подршку, саопштио је Кремљ.

Русија је Белорусији дала преко шест милијарди долара кредита, саопштила је прес-служба Кремља, коментаришући финансијске примедбе Минска упућене Москви.

Наводи се да је ово кредитно издвајање додатно оптеретило руски буџет. Притом Москва наставља Минску да пружа значајну економску, политичку и другу помоћ, преноси РИА „Новости”.  

Прес-служба Кремља је такође подсетила да због бесцаринског извоза нафте у Белорусију од 2011. до 2015. године Русија у буџету имала 22,3 милијарде долара мање.

Кремљ сматра да је нетачна тврдња Минска да увођење пограничних зона на граници са Белорусијом крши неке међународне споразуме.

„Желимо да истакнемо да то није тачно, није уведен никакав погранични режим. Ради се о увођењу пограничних зона уз границу. То је у вези са потребом да је контролише улазак грађана трећих земаља у пограничне рејоне”, објаснила је прес-служба.

Кремљ је уверен да Москва и Минск спорна питања, укључујући трговинска, треба да решавају мирно, путем пословних преговора.

У среду је Федерална служба безбедности РФ објавила три указа којима на граници са Белорусијом успоставља пограничне зоне: у Псковској, Смоленској и Брјанској области.

Након тога председник Белорусије Александар Лукашенко је оптужио Русију да крши међународне споразуме. Он је такође предложио покретање кривичног поступка против начелника руске Федералне фитосанитарне и ветеринарске инспекције Сергеја Данкверта зато што спречава извоз белоруских производа у Русију и изјавио је да се Минск обратио суду поводом смањења испорука руске нафте.

(Руска реч, 3. 2. 2017)

Александар Лукашенко: Русија се уплашила да ће се Белорусија окренути према Западу

Белоруски председник сматра да је до заоштравања односа са Русијом дошло јер се Москва плаши да ће се Минск окренути на Запад.

Како је Лукашенко изјавио на конференцији за штампу 3. фебруара, у руском руководству има људи чија се политика разликује од политике Владимира Путина, преноси Медуза. „У задње време ситуација се не развија најповољније. Али још једном желим да нагласим: тамо (у Кремљу) има различитих снага“, рекао је белоруски председник. Путин, по мишљењу Лукашенка, „нешто вероватно зна, али се не одлучује да каже“.

Лукашенко је подсетио да Белорусија може да „прође“ и без руске нафте, иако ће то бити тешко. „Ми ћемо свеједно наћи излаз. То, нажалост, у Русији не схватају“, додао је он. „Слобода, независност – то је веома исплативо. И то се не може оценити новцем и било каквим рачуницама.“

Проблем са испорукама руске нафте и гаса у Белорусију постоји од почетка 2016. године, када су у Минску изјавили да је цена руског гаса неправедна и почели да плаћају мање од договореног. Русија је смањила количине нафте која се извози у Белорусију. У октобру прошле године стране су изјавиле да је постигнут компромис, али проблем траје до данашњег дана, када Лукашенко изјављује да се Белорусија обратила суду поводом смањења испоруке руске нафте, преноси РИА Новости.

(Руска реч, 3. 2. 2017)

Александар Лукашенко: Братска Украјина се данас бори за независност

Белоруски председник је изјавио да је Белорусија „веома јефтино” добила независност, додавши да су се за њу „борили сви народи” и да се данас „бори наша братска Украјина”.

Председник Белорусије Александар Лукашенко је изјавио да се тешки задаци у економији могу решити само заједнички и подсетио је како се „братска Украјина” тренутно „бори за независност”.

Према његовим речима, у Белорусији не треба да се догоди нешто слично украјинској кризи. „Не можемо дозволити да ратујемо. Ми смо мирољубив народ”, истакао је Лукашенко. Он је додао да главни фронт борбе његове земље за независност лежи у економији.

У вези с тим Лукашенко је позвао на убрзани развој економије, преноси „Взгляд”.

Лукашенко је ову изјаву дао у контексту спора између Москве и Минска о испорукама нафте. 20. јануара Лукашенко је такође изјавио да смањење испорука руске нафте у Белорусију треба заменити алтернативним варијантама.

Почетком јануара Лукашенко је изјавио да никоме неће дозволити да понижава белоруски народ, а такође је додао да је белоруски народ земљу и државу стекао у борби и ратовима, „у тешкој историјској реалности”.

(Руска реч, 27. 1. 2017)

Опрема: Стање ствари

Текстови су објављени уз званичну дозволу портала Руска реч. Било које друго коришћење текстова без специјалне дозволе Руске речи није дозвољено.Categories: Руска реч/Russia Beyond

Tags: , , ,

Оставите коментар